_

Abaqus Frame2D/3D

Forum o CAE.

Abaqus Frame2D/3D

Postprzez pawel.zet » gru 14, 2017 23:19

Witam,
mam problem z zamodelowaniem elementów ramowych w programie Abaqus. Z instrukcji wynika, że istnieje możliwość zamodelowania elementu nazwanego FRAME2D, FRAME3D. Niestety nie jest to domyslny wybór tylko trzeba go wpisać w wiersz poleceń (chyba?) przez co jest problem z "meshowaniem" i obliczeniami.
Miał ktoś styczność z tymi elementami i mógłby doradzić jak się za to zabrać? albo jakies analizy porównawcze z elementem belkowym?
dzięki za pomoc :)
pawel.zet
 
Posty: 1
Dołączył(a): gru 14, 2017 22:56

Re: Abaqus Frame2D/3D

Postprzez cordem » gru 15, 2017 20:57

Cześć,

Na samym początku masz w ABAQUS-e wybierasz typ modelu - solid/shell/wire.
Do Twojej analizy bierzesz WIRE, musisz też ustawić czy to ma być 2D, 3D czy AXISYMETRIC.
Dalej tworzysz odpowiedni PROPERTIES i przypisujesz go.
Obliczenia i analizy wytrzymałości
i mechaniki konstrukcji
www.cordem.pl
cordem
 
Posty: 52
Dołączył(a): paź 11, 2017 17:37

Re: Abaqus Frame2D/3D

Postprzez mati445as » kwi 20, 2018 11:44

Ale to nie jest takie łatwe do obliczenia teraz według mnie

_____________________________
https://www.aasapolska.pl/
mati445as
 
Posty: 1
Dołączył(a): kwi 20, 2018 11:39

Re: Abaqus Frame2D/3D

Postprzez cordem » kwi 20, 2018 11:48

mati445as napisał(a):Ale to nie jest takie łatwe do obliczenia teraz według mnie

_____________________________
https://www.aasapolska.pl/


Ok.
Co sprawia Tobie problem?
Definicja properties-u czy geometria?

Może wrzuć jakiś widok z programu albo szkoc konstrukcji.
Obliczenia i analizy wytrzymałości
i mechaniki konstrukcji
www.cordem.pl
cordem
 
Posty: 52
Dołączył(a): paź 11, 2017 17:37

Re: Abaqus Frame2D/3D

Postprzez cashan » kwi 21, 2018 15:11

Nie karm to spam - patrz na stopke...
cashan
 
Posty: 221
Dołączył(a): gru 02, 2005 13:02


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników