_

Acad2017 Szarpanie przy polyline i kopiowaniu

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Acad2017 Szarpanie przy polyline i kopiowaniu

Postprzez agregu » lut 20, 2018 10:01

Dzień Dobry

Jakiś czas temu otrzymaliśmy projekt i zaczęlismy pracowac na nim w AutoCAD2017/2016.
Do projketu załczamy jako XREF otrzymane od inwestora podkłady. I tu pojawiły się problemy. Na stanowiskach na których zaisntalwoany jest AutoCAD2017 /16praktycznie nie ma mozliwości pracy. Wywołanie polecenia rysowania np polilini powoduje szarpanie/zacinanie uniemozliwiające jakie kolwiek wybieranie punktów. Podobnie rzecz ma się z kopiowniam bloków gdy przy kopiowaniu wybrać F3 lub F8.
Takich problemów nie mają uzytkownicy stanowisk wyposażonych Acad2014. Wysyłalem także plik do znajomego i BrcsCADbv17 równeiz radzi sobie bez problemów. Stąd pytanie do forum czy spotkaliście się z takim zachowaniem i gdzie można szukac przyczyny. Dodam że dotyczy to tylko konkretnie danego projektu i tych podkładów, w innych projektach nie wystepuja takie problemy. Podobnie problem znika jak tylko XREF zostana usuniete.

Przeszukałem forum po haśle szarpanie jednak nie znalazłemm nic o Acad2017.
Czy ktoś ma pomysł...??

pozdrawiam
_____________________________________________________________________________________
projektowanie instalacji elektrycznych i teletechnicznych
www.TTCAD.pl
agregu
agregu
 
Posty: 52
Dołączył(a): kwi 22, 2011 08:35

Re: Acad2017 Szarpanie przy polyline i kopiowaniu

Postprzez ziele_o2k » lut 20, 2018 11:34

Przyczyn może być bardzo dużo. Pewnie trzeba te podkłady poczyścić.
Poczytaj jeden z ostatnich wątków na ten temat:
http://forum.cad.pl/narz-dzie-do-analizy-pliku-dwg-t112487.html
Co do faktu, że część cadów sobie radzi, a część nie... Przeróżne cuda widziałem i logiki w tym nie znajdziesz ;)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 682
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Acad2017 Szarpanie przy polyline i kopiowaniu

Postprzez agregu » lut 21, 2018 09:59

Dzięki za linki

Oczywiście czyściliśmy rysunki no i w sumie spodzieałem sie że będize ciężko o jednoznczną odpowiedź aby znaleźć przyczynę Dla zainteresowanych dodam kolejny kamyczek
kolega w biurze prauje na Acad14 i Win 10 i iokazuje się ze też sa te problemy natomiast stanmowiska gdzie jeszcze mamy win7 i Acad2014 nie wykazują takich objawów..

Stąd widać, że problemy sa wszędzie gdzie jest win10 niezależnie od tego czy to Acad2014 czy 2017.

pzdr
_____________________________________________________________________________________
projektowanie instalacji elektrycznych i teletechnicznych
www.TTCAD.pl
agregu
agregu
 
Posty: 52
Dołączył(a): kwi 22, 2011 08:35

Re: Acad2017 Szarpanie przy polyline i kopiowaniu

Postprzez ziele_o2k » lut 21, 2018 10:33

To też się zdarzało, że na Win10 nie śmiga. My pracujemy na nvidiach i często gęsto wystarczy zainstalować sterowniki najnowsze. Znacząco przyspiesza pracę. Sprawdź, bo to jest podstawa.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 682
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników