_

Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez YY » lip 25, 2017 11:42

Witam

W momencie gdy w jednym pliku DWG znajdą się dwa różne bloki z identyczną nazwą, to ten nowszy blok podmieniany jest na starszy.
Czy da radę skonfigurować AutoCADa tak, żeby to działało odwrotnie? tzn. żeby starszy blok był podmieniany na nowszy?
To by miało dużo więcej sensu. W biurze pracujemy w kilka osób nad jednym projektem. Jak stworzę blok, z którego wszyscy inni mają korzystać, to mogliby go po prostu wkleić do swoich plików i by im się zaktualizowały.
Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)
YY
 
Posty: 16
Dołączył(a): lip 25, 2017 10:37

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez ziele_o2k » lip 25, 2017 13:40

YY napisał(a):Witam

W momencie gdy w jednym pliku DWG znajdą się dwa różne bloki z identyczną nazwą, to ten nowszy blok podmieniany jest na starszy.
Czy da radę skonfigurować AutoCADa tak, żeby to działało odwrotnie? tzn. żeby starszy blok był podmieniany na nowszy?
To by miało dużo więcej sensu. W biurze pracujemy w kilka osób nad jednym projektem. Jak stworzę blok, z którego wszyscy inni mają korzystać, to mogliby go po prostu wkleić do swoich plików i by im się zaktualizowały.

Nie da się tak skonfigurować Autocada i takie podejście byłoby bardzo złe. Nie do końca widać łapiesz o co w blokach chodzi.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 520
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez YY » lip 25, 2017 15:30

A dlaczego w iPhone nie mogę wysyłać plików przez BT? Bo Apple jest uparte, czy dlatego że tak się nie da i nie rozumiem idei tej technologii?

Dzięki temu pracując w kilka osób nad jednym projektem, możnaby zmieniać bloki nie tylko u siebie, ale też u pozostałych. Obecnie jak zmienię coś u siebie, to pozostali muszą usuwać stare bloki i wklejać na ich miejsce nowe, co długo zajmuje...
Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)
YY
 
Posty: 16
Dołączył(a): lip 25, 2017 10:37

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez ziele_o2k » lip 25, 2017 16:05

YY napisał(a):A dlaczego w iPhone nie mogę wysyłać plików przez BT? Bo Apple jest uparte, czy dlatego że tak się nie da i nie rozumiem idei tej technologii?

Dzięki temu pracując w kilka osób nad jednym projektem, możnaby zmieniać bloki nie tylko u siebie, ale też u pozostałych. Obecnie jak zmienię coś u siebie, to pozostali muszą usuwać stare bloki i wklejać na ich miejsce nowe, co długo zajmuje...

Ehh... Od tego co ty chcesz są odnośniki (xrefy), chyba, że się nie znam :D
Kiedyś na tym forum pisałem całego długiego posta o rodzajach bloków w autocadzie. Odnośniki rówież są blokiem.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 520
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez badziewiak » lip 25, 2017 17:54

1. Zapisujesz nowy blok jako rysunek dwg poleceniem _wblock. Możesz także wstawić nowy blok do rysunku w formie rozbitej (z definicjami atrybutów) i zapisać jako. Nazwa pliku dwg musi być identyczna jak nazwa starego bloku. Punkt wstawienia nowego bloku musi być w 0,0,0.
2. Wstawiasz blok do rysunku ze starymi blokami wskazując ten plik dwg.
3. Potwierdzasz nadpisanie.
4. Anulujesz wstawienie nowego bloku, jeśli nie potrzebujesz go wstawiać w nowe miejsce.
5. Wykonujesz _attsync jeśli zmieniły się atrybuty.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez YY » lip 26, 2017 11:37

Niestety jeśli korzystam z odnośników, to każdy blok musi być osobnym plikiem DWG :(

Raz, że AutoCAD lubi gubić ścieżki dostępu, dwa że po 50 odnośników podpiętych do jednego rysunku niekorzystnie wypłynie na wydajność komputerów (starocie pod XP) i sieci wewnętrznej. Każdy ma u nas swój komputer, ale pracujemy bezpośrednio na serwerze.

Jeszcze dochodzi problem wysyłania takich projektów mailem, a wysyłamy często, bo zarówno inwestorzy, jak i branżyści z którymi współpracujemy chcą pliki DWG. Na pewno by się ucieszyli jakby musieli za każdym razem konfigurować ścieżki dostępu do kilkudziesięciu odnośników :)

Jakby się dało odwrócić priorytet bloków to by było super, bo wtedy działałoby tak jak trzeba bez kombinowania i wszystko byłoby ładnie spakowane w jednym pliku.
Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)
YY
 
Posty: 16
Dołączył(a): lip 25, 2017 10:37

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez kruuger » lip 26, 2017 11:57

YY napisał(a):Niestety jeśli korzystam z odnośników, to każdy blok musi być osobnym plikiem DWG :(

Raz, że AutoCAD lubi gubić ścieżki dostępu, dwa że po 50 odnośników podpiętych do jednego rysunku niekorzystnie wypłynie na wydajność komputerów (starocie pod XP) i sieci wewnętrznej. Każdy ma u nas swój komputer, ale pracujemy bezpośrednio na serwerze.

Jeszcze dochodzi problem wysyłania takich projektów mailem, a wysyłamy często, bo zarówno inwestorzy, jak i branżyści z którymi współpracujemy chcą pliki DWG. Na pewno by się ucieszyli jakby musieli za każdym razem konfigurować ścieżki dostępu do kilkudziesięciu odnośników :)

Jakby się dało odwrócić priorytet bloków to by było super, bo wtedy działałoby tak jak trzeba bez kombinowania i wszystko byłoby ładnie spakowane w jednym pliku.

xrefy umiescic w folderze z rysunkami i wszystko ladnie sie laduje. zadnego zmieniania sciezek.
zawsze przed wysylka mozna zbindowac xrefy, ale to wersja mongolska.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4783
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez YY » lip 26, 2017 12:42

A nie zapcha nam to sieci wewnętrznej?
Wszystkie pliki leżą na głównym serwerze, z którym łączymy się przez sieć. Każdy z nas ma swój komputer, ale pracujemy na serwerze i nie mamy żadnych plików DWG fizycznie na dysku. Nasze komputery to starocie. Nie zamulą się przez to?

Co jeśli spakuję ZIPem i wyślę cały folder mailem (DWG + pliki odnośników), a ktoś to potem rozpakuje i otworzy, to czy ścieżki dostępu do odnośników się nie popsują?
Obiecuję złote góry za adresy i prywatne numery do zarządu Autodesku, żebym mógł im osobiście "podziękować" za "niesamowicie intuicyjny" interfejs AutoCADa :)
YY
 
Posty: 16
Dołączył(a): lip 25, 2017 10:37

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez kruuger » lip 26, 2017 13:19

YY napisał(a):A nie zapcha nam to sieci wewnętrznej?
Wszystkie pliki leżą na głównym serwerze, z którym łączymy się przez sieć. Każdy z nas ma swój komputer, ale pracujemy na serwerze i nie mamy żadnych plików DWG fizycznie na dysku. Nasze komputery to starocie. Nie zamulą się przez to?

Co jeśli spakuję ZIPem i wyślę cały folder mailem (DWG + pliki odnośników), a ktoś to potem rozpakuje i otworzy, to czy ścieżki dostępu do odnośników się nie popsują?

zalezy jaka siec, ile osob. zawsze moze cos zwolnic. rysunki kazdy moglby miec na swoim dysku (zawsze ciut szybszy save).
xrefy na serwerze. na koniec dnia kazdy zgrywa swoja wersje na serwer.
zawsze mozna tez odladowac xrefy jesli nie sa potrzebna w danym momencie, a na koncu ponownie przeladowac.
jesli wszystkie pliki sa w jednym folderze Autocad ZAWSZE je znajdzie. jesi komus sie nieladuje to pewnie otwiera rys z maila lub prosto z zip. czesto, gesto tak robia rózni "miszczowie", a potem biadolenie ze xrefy do du.. i takie tam.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4783
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Aktualizowanie bloków, zmiana/odwrócenie priorytetu

Postprzez badziewiak » lip 26, 2017 13:23

Kombinujesz jak koń pod górę, a wyżej napisałem rozwiązanie. Chcesz to skorzystaj, nie to nie. To nie mój problem.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników