_

Alternatywa dla AutoCAD LT

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez marcel » kwi 11, 2006 00:22

Na początku zaznaczam, że przejżałem forum i mimo dużej ilości podobnych temetów nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi.

Stnąłem przed koniecznością kupna programu CAD. Potrzebuje programu do rysowania 2D. Głównie kreśle rysunki budowlane, instalacyjne. Nie potrzebuje narzedzia 3D. Dotychczas pracowałem w AutoCAD i teraz szczerze mówiąc nie widze raczej innej możliwości niż kupno AutoCAD LT bo przyzwyczajenie robi swoje, no i jakość, obsluga itp. tez jest tu bezkonkurencyjne, ale wszystkie te zalety stają pod znakiem zapytania jak spoglądam na cene oprogramownia. Cena AutoCAD LT to około 4300 zł brutto.
I teraz moje pytanie brzmi czy naprawdę warto za wspomniane zalety zapłacić takie pieniądze?

Poszukałem troche i natrafiłem na programy InterSoft IntelliCad oraz BricsCad. Ściągnąłem wersje próbne obu programów (oba są bardzo podobne). Generalnie zrobiły na mnie dobre wrażnie. Obsługa podobna do AutoCAD, polecenia slowne te same. Brakuje może paru rzeczy, pare rzeczy jest niedopracowanych i nie wygodnych ale pytanie brzmi czy warte jest wydawanie 4 razy wiecej na AutoCAD LT?

Zwracam sie do wszystkich użytkowników BricsCad oraz IntelliCad. Napiszcie proszę co sądziecie o tych programch, który z nich jest lepszy. Jak wygląda ich obsługa "w praniu" na tle AutoCAD i jakie są ich podstawowe wady.

Oba programy kosztują około 1000 zł. AutoCAD LT 4300zł. Wydawałoby sie że wybór jest oczywisty ale czy na pewno? Jak mam wydać 1000zł i cały czas narzekać to wole wydać te 4300 i sie nie denerować!

Proszę wszystkich o rade.

Pozdrawiam
marcel
 
Posty: 26
Dołączył(a): kwi 11, 2006 00:00

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez miki » kwi 11, 2006 16:51

popracuj ze 2 tyg na inteliicadzie z wiekszym oprojektem.. najlepiej tym sammym.. czesto przekopiowuj z rys na rys jkaies linie wym iary.. albo wrzuc jakas czesc z pliku z oryginalnego Autocada i jesli nie bedzie sie wysypywal codziennie inteliicad i bedzie 'smigal' z wiekszymi plikami dla ciebie wystarczajaca to bierz.. ale mysle ze jednak roznica w cenei nie jest tylko 'za logo'

pozdr, miki
zuch chłopak ;D ..a wodzirej na wczasach...
Avatar użytkownika
miki
 
Posty: 201
Dołączył(a): sty 20, 2006 00:37
Lokalizacja: cybermi@sto

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez Nikita_chruszczow » kwi 16, 2006 16:23

Witam
Ja pracuje na Intelicadzie od roku, zaczynałem od wersji 5 a teraz posiadam wersję 6.15 oczywiście angielska wersja.
Wcześniej były problemy z programem i denerwowało mnie wszystko.
Ale teraz już nie mam co narzekać. Coraz lepsze i bardziej stabilniejsze są programy.
Pracuje na Intelicadzie firmy "InterSoft", chyba ta firma ma najtańsze w Polsce, jedynie co mi brakuje w tym programie to VisualBasic. Używałem go pracując na AutoCadzie.

Pozdrawiam
Nikita_chruszczow
 
Posty: 23
Dołączył(a): kwi 16, 2006 16:00

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez schodek1 » kwi 18, 2006 07:21

ten INTELLICAD nawet ma VBA

http://cgi.ebay.pl/INTELLICAD-V6-PL-BEZ ... dZViewItem

Byla ciekawa promocja w autodesku.. jak miałes
schodek1
 
Posty: 16
Dołączył(a): kwi 01, 2006 08:44

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez schodek1 » kwi 18, 2006 07:27

..jak miało się intellicada za ok. 1000 zł to można go było wymienic na autocada LT za dopłatą 1000zł (a do autokada lt można dokupic moduł lt extender i juz dziła jak pełny autocad) i tak masz pełny autocad za około 3000 zł... :-> (promocja sie skończyła ale może jeszcze kiedyś bedzie bedzię?)
schodek1
 
Posty: 16
Dołączył(a): kwi 01, 2006 08:44

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez McArti » kwi 26, 2006 10:46

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1042&t=65

ProgeCad bezpłatny do zastosowań niekomercyjnych. w pełnej wersji jest doś kompatybilny z Academ. Mnie denerwuje w Intelipodobnych Cadach że nie przeniesiony został interface przewijania spacją Move/Stretch/Rotate/Mirror/Scale z mozliwością kopii "c" przy każdej funkcji. No i GDZIE JEST POLAR :P
McArti
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 26, 2006 08:50

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez oops » kwi 27, 2006 15:41

marcel napisał(a):(...) Stnąłem przed koniecznością kupna programu CAD. Potrzebuje programu do rysowania 2D. Głównie kreśle rysunki budowlane, instalacyjne. Nie potrzebuje narzedzia 3D. Dotychczas pracowałem w AutoCAD i teraz szczerze mówiąc nie widze raczej innej możliwości niż kupno AutoCAD LT (...)


pamietaj, ze Acad LT nie obsługuje jpg, nie podczepisz wiec mapy do dwg ...

u nas też były pomysły żeby przerzucic sie na BricsCad'a .. ale jesli się robi napradwe dużo projektów, to nie ma czasu na ciągłą walkę z programem ... a dwa znaczące projekty albo nie dawały się otwierać, albo generowały ciągłe błędy ...
btw BricsCad obsługuje "obrazki" jpg

trudna decyzja przed tobą :wink:
oops
 
Posty: 25
Dołączył(a): mar 04, 2006 14:58

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez McArti » kwi 27, 2006 16:20

LT obsługuje bitmapy tylko niema guzika je wstawiającego. Rysuki z bitmapami juz wstawionmi si ejak najbardziej otwierają i bitmape widać.
McArti
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 26, 2006 08:50

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez oops » kwi 27, 2006 16:24

McArti napisał(a):LT obsługuje bitmapy tylko niema guzika je wstawiającego. Rysuki z bitmapami juz wstawionmi si ejak najbardziej otwierają i bitmape widać.


no właśnie to chciałam przekazać w zdaniu : "pamietaj, ze Acad LT nie obsługuje jpg, nie podczepisz wiec mapy do dwg ... "

nie da się niczego nowego podczepic, ani usunac istniejącego ...
a to dla "sieciarzy" duże utrudnienie
oops
 
Posty: 25
Dołączył(a): mar 04, 2006 14:58

Re: Alternatywa dla AutoCAD LT

Postprzez krzysztofel » maja 26, 2012 15:30

co do Inelicad czy brisccad mankamentem jest praca z dużymi plikami, są to bardzo słabe raczej mierne silniki przeliczeniowe, które po prostu sobie nie radzą...
Coraz częściej warto przesiąść się na droższe rozwiązanie m.in IronCAD Inventor SolidWorks i modelować 3D.
Przede wszystkim kupujemy soft na 5 lat nie mamy subskrypcji corocznych i co najważniejsze jesteśmy konkurencyjni jako biur projektowe-konstrukcyjne.
Te softy wyżej wymienione mają już wbudowane 2D na wzór autocadów mechanicalów, ale o wiele wydajniejsze - profesjonalny silnik.
Przez gotowe biblioteki możemy w prosty sposób zmodelować np całą instalacje w dosłownie 30 min(w zależności od umiejętności a nawet krócej) i pokazać ja klientom "coś w stylu namacalnego projektu" a nie widzianego tylko po kreskach. Te modele 3D można też zmienić w kreski(które już powoli idą do lamusa).
KB.
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 126
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników