_

Alternatywa dla gotowej stacji roboczej

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Alternatywa dla gotowej stacji roboczej

Postprzez Leniuszek » gru 23, 2016 00:47

Witajcie,

Stanąłem przed dość trudnym wyborem sprzętu do pracy gdyż spędzać będę ogromna ilość czasu przy nim
Mój obecny mimo iż działa ma swoje problemy i mimo iż jakoś działa chciałbym wymienić gdyż wiem że za moment będą kolejne awarie

Potrzebuję stacji roboczej do programów:
Autodesk autocad 2015
Inventor 2014
Altium disinger 17
AnSYS workbrench
Siemens SolidWorks ST8

Adobe photoshop, ilustrator, premier oraz inskspace chyba pominę bo dadzą radę na tym sprzęcie :)

Zastanawiałem się nad modelem HP Z620 oraz HP Z800, dodatkowo był w opcji Lenovo C30 lecz na allegro nie znalazłem ciekawej opcji

Obecnie przydałoby się aby komputer miał dwa procesory po 4 rdzenie i po min. 2ghz na rdzeń oraz 8mb cache L3
ram musi być w ECC i musi go być min. 16gb choć wolałbym 24gb
Karta graficzna to raczej quadro 2gb za około 600zł lecz w cenniku pominąłem

Budżet to około 3000zł lecz nie uwzględniam dysków i grafiki oraz napędów optycznych, czytników kart pamięci, monitorów, myszek, klawiatur i podgrzewaczy do kubka na USB :P

Głównie zależy mi na późniejszej możliwości upgrade ram gdyż obecnie projekty są poniżej 100 części i dużo spędzam czasu nad małymi częściami lecz później wolałbym mieć możliwość dołożenia do około 64gb ram

Zależy mi także na dwóch procesorach bo pomimo tego sporo komplikuje programów i jak coś się robi dłużej jak 5min to tracę sporo czasu.




Proszę o doświadczenia z posiadanymi przez was maszynami zależy mi na późniejszym upgrade i dostępności części oraz możliwości dokupienia drugiej karty graficznej

Chciałbym tego komputer przez 3-5 lat nie musieć wymieniać a jedyny koszt jaki musiałbym ponieść to wymiana karty graficznej / dołożenie ramu
Leniuszek
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 23, 2016 00:37

Re: Alternatywa dla gotowej stacji roboczej

Postprzez Krzysztof_P » sty 23, 2017 19:35

u mnie robotę poza sprzętem, w podobnej cenie jak Twój, robi system na ssd a reszta gdzie indziej. Naprawdę hula.
Do tego quadro bez dwóch zdań to dobra decyzja, ma moc obliczeniową do ansysa i jemu podobnych. wadą mojej quadro jest że kumpel ciupie w wiedzmina, a u mnie ledwo zipie, ale złożył kompa pod gierkę a nie cad:>
Krzysztof_P
 
Posty: 3
Dołączył(a): sty 23, 2017 18:38

Re: Alternatywa dla gotowej stacji roboczej

Postprzez velaskez » sty 23, 2017 19:59

Krzysztof_P napisał(a):u mnie robotę poza sprzętem, w podobnej cenie jak Twój, robi system na ssd a reszta gdzie indziej. Naprawdę hula.
Do tego quadro bez dwóch zdań to dobra decyzja, ma moc obliczeniową do ansysa i jemu podobnych. wadą mojej quadro jest że kumpel ciupie w wiedzmina, a u mnie ledwo zipie, ale złożył kompa pod gierkę a nie cad:>


To powiedz jakie masz to Quadro, że szybciej idą Ci obliczenia w Ansysie a nie idzie Ci Wiedźmin :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Chyba jakieś słabiutkie.
Tylko coś mi tu nie pasuje, bo skoro widzisz różnicę w obliczeniach to musi być mocne - Wiedźmin powinien Ci chodzić :roll:

Akceleracja GPU jest wspierana na układach Quadro 6000, Quadro K5000, Tesla 20 i wyższych. I na tychże (poza teslą - wiesiek pójdzie bezproblemu).
Mówię to jako użytkownik Quadro M4000M...Wiedźmin chodzi na ultra detalach @35fps 8)
velaskez
 
Posty: 902
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: Coventry, UK

Re: Alternatywa dla gotowej stacji roboczej

Postprzez Krzysztof_P » sty 23, 2017 20:25

Pracuję na 6k, na takim jak napisałeś, ale w pracy nie gram:>

W domowym mam słabiaka 1k sprzed 3ponad już lat, na razie przeliczam złotówki na kubiki betonu z racji budowy domu.
I niestety na domowym mam gierkę, pierwszą od 10lat przerwy w graniu: )
kupiłem ją kobiecie, jednak jak napisałem, średnio to płynnie śmiga, o detalach nie wspominając, cóż, bywa: )
Krzysztof_P
 
Posty: 3
Dołączył(a): sty 23, 2017 18:38


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników