_

AMD czy Pentium4? Oczywiście do Solida komp ale nie tylko;-)

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

AMD czy Pentium4? Oczywiście do Solida komp ale nie tylko;-)

Postprzez sobociak » kwi 14, 2006 10:46

:D Witam,

mam problem, planuje rozbudowe komputera, a tak na prawde kupno nowego, i zastanawiam sie nad wyborem procesora. nie jstem graczem. potrzebuje wydajnego procesora do aplikacji do renderingu, modelowania brylowego 3D. Korzystam z takich programow jak SolidWorks czy 3DS. i pomozcie mi dobrac plyte do tego.
a wiec czy AMD czy P4?
pozdrawiam :wink:
sobociak
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 14, 2006 10:34

Postprzez sobociak » kwi 16, 2006 18:29

:( widze ze nie ma z waszej strony zadnego odzewu. wiec moze zadam pytanie inaczej.
kto na czym rysuje. i czy jest zadowolony
bo ja wybieram miedzy trzema opcjami sami popatrzcie
1- Procesor Pentium 4 (Soc. 775) Intel D 805 2x2.66 GHz (FSB533, 2x1MB) BOX 64bit - 500 zeta

2- Procesor Athlon 64 Venice (Soc. 939) AMD 3500+ (FSB400, 512KB) BOX 64bit -800 zeta

3- Procesor Pentium 4 (Soc. 775) Intel D 630 3.00 GHz (FSB800, 2MB) BOX 64bit - 700 zeta
wybierajcie
sobociak
 
Posty: 9
Dołączył(a): kwi 14, 2006 10:34

Re: AMD czy Pentium4? ...

Postprzez dzwonek » sie 11, 2006 14:21

Używam Solidowrka, Edga, CAtii - ale to akurat mało waże. oto co u siebie używam: AMD Athlon 64 3000+ 64 bit (socket 939). Na ndzień dzisiejszy nie stać mnie an dwurdzeniowca... ale pewnie kwestia czasu jak stanieje to sie kupi.
w pracy mam Semprona 2800+ socket A - i tez jes ok
w domu miałem wczesniej Semrpona 3000+ socket 754 (64 bity) i Athlona 1ghz - ae to starocie....

nie wiem czy pomogłem. Mi sprzet dobrze działa, szcególnei teraz ;p
"i am what i am"
dzwonek
 
Posty: 4
Dołączył(a): lip 27, 2006 12:21
Lokalizacja: Warszawa, Radom

Re: AMD czy Pentium4? Oczywiście do Solida komp ale nie tylko;-)

Postprzez dar » sie 11, 2006 14:42

sobociak napisał(a)::D Witam,

mam problem, planuje rozbudowe komputera, a tak na prawde kupno nowego, i zastanawiam sie nad wyborem procesora. nie jstem graczem. potrzebuje wydajnego procesora do aplikacji do renderingu, modelowania brylowego 3D. Korzystam z takich programow jak SolidWorks czy 3DS. i pomozcie mi dobrac plyte do tego.
a wiec czy AMD czy P4?
pozdrawiam :wink:


Athlon czy Pentium to jest raczej bez znaczenia, największe znaczenie ma RAM (min.1GB) i porzadna karta grafiki do zastosowań CAD np. Nvidia Qudro FX
Avatar użytkownika
dar
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 11, 2005 10:54

Re: AMD czy Pentium4? Oczywiście do Solida komp ale nie tylko;-)

Postprzez zygzag » sie 11, 2006 15:39

Intel CORE 2 Extreme6800 8GB Ramu i FX4500 orza dyski SCSI :)

Ja bym się zastanowił na http://www.apple.com/macpro/ a poza tym popatrz co robią wielcy Dell, HP, IBM, Fujitsu Siemens - to dobre kompy, w USA nikt nie bawi sie w składaki tylko kupuja gotowe zestawy.

Acha, zasada im wiecej tym lepiej - niestety to kosztuje.

Chcesz mieć komfort - musisz mieć kasę.

Ja popełniłem błąd i uległem namowom aby kupic kartę AGP. Teraz jestem w kropce bo nVidia wycofała się z AGP. A FX500 to w złożeniach powyżej 500 elementów w pełnej pamięci zaczyna się przycinać.
zygzag
CSWP
Avatar użytkownika
zygzag
 
Posty: 144
Dołączył(a): maja 10, 2006 17:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: AMD czy Pentium4? Oczywiście do Solida komp ale nie tylk

Postprzez mar1f » sie 11, 2006 22:49

Mojego kompa w pracy mam od lutego 2005 i jest to Pentium 4 3,0GHz, 1GB RAMU DDR 333MHz, grfika NVidia Quadro FX500 na AGP. Pracuję w Cadzie i SolidWorksie i nie narzekam. Nie jest to rakieta ale w Solidzie nie mam problemów nawet z większymi złożeniami.
A propos kupna to polecałbym dwurdzeniowca i min. 1GB a najlepiej 2GB lub więcej RAMU DDR2 oczywiście w dualu, i dobrą grafę. Do tego możesz drzucić dwa twardziele na RAIDZIE SATA.
mar1f
 
Posty: 3
Dołączył(a): sie 03, 2006 23:08


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników