Witam,
potrzebuję wykonać analizę modalną systemu niestacjonarnego. Przedmiotem badania jest stalowa rama z przyspawanym tłokiem pneumatycznym, tłok rozpycha ramę co wpływa na jej parametry modalne. Korzystałem z analizy modalnej w Patran/Nastran czy Abaqus jednak teraz korzystam z Marc Mentat wersji studenckiej (jeśli istnieje lepsze oprogramowanie do wykonania takiej analizy to bardzo proszę o sugestie, przerzucenie się najpewniej nie będzie problemem o ile jest darmowe), ale nigdy nie wykonywałem analizy systemu niestacjonarnego. Otrzymałem sugestię wykonania analizy ruchu tłoka (jest to ruch nieznaczny, żeby zachować "liniowość" systemu), a następnie zarejestrować przebiegi czasowe z wybranych punktów i na ich podstawie wykonywać analizę modalną.
Wykonując prostą symulację statyczną z ruchem tłoka wyznaczyłem przebiegi czasowe odkształcenia w wybranych punktach, jednak nie znam się na tym oprogramowaniu na tyle, aby użyć ich w analizie modalnej.
Czy istnieje jakiś prostszy sposób wykonania takiej analizy? Pożądanym efektem końcowym byłby wykres pokazujący zmianę częstotliwości drgań własnych w czasie. Mając przebiegi drgań użyłbym analizy STFT lub falkowej, ale z samej analizy statycznej takich przebiegów nie uzyskam nie dokładając jakiegoś wymuszenia impulsowego.