_

[Inventor] Animacja

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Inventor] Animacja

Postprzez mysior90 » lip 08, 2014 19:06

Witam,

Dopiero co zacząłem przygodę z Inventorem , wcześniej działałem w Solidworksie.

Potrzebuję wykonać animację (AVI) pewnego złożenia. Czy istnieje jakiś sposób, aby obracać przedmiot wokół wyznaczonej przez użytkownika osi? Najlepiej gdyby to był środek geometryczny całego złożenia. Być może jest gotowa opcja na taką operacje.

Pozdrawiam,
Piotrek
mysior90
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 25, 2014 19:39

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez tomaszjar » lip 09, 2014 19:44

W środowisku zespołu wprowadź wiązanie kątowe które będzie poruszało (kręciło) zespół wokół głównej osi układu współrzędnych. I taką animacje możesz nagrać do pliku.

Inna opcja to użyj środowiska Inventor Studio

ScreenShot198.jpg
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 308
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez mysior90 » lip 10, 2014 13:10

Witam, nie do końca o to mi chodziło, ale poradziłem sobie w innym sposób. Animację robię w Inventor Studio. Chciałem obracać model wokół układu współrzędnych zdefiniowanego przeze mnie. Ustawiłem kamerę w odpowiedni sposób i zdefiniowałem jej animacje tak aby obracała się wokół modelu.

Jednak mam kolejne pytania:

1. Posiadam dosyć duże złożenie, składające się z wielu innych złożeń. Chciałbym je rozbić na poszczególne elementy. Czy istnieje możliwość wyłączenia wiązań w złożeniach "podrzędnych" tak, aby było możliwe animowanie ich składania ? Wydaje mi się ,że nie, ale mam nadzieję że się mylę bo składanie nowego złożenia było by zbyt czasochłonne.


edit: Problem 2 rozwiązany, banał jakich pełno gdy się uczy nowego oprogramowania ;)

2. W jaki sposób mogę edytować zdefiniowane już operacje w animacji np. ustawiam ruch elementu , zatwierdzam i chciałbym go zmienić ? I czy w ogóle istnieje coś takiego jak podgląd animacji na osi czasu, ponieważ mimo zdefiniowania wielu operacji nic takiego mi się nie wyświetla ?

Pzdr,
Piotrek
mysior90
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 25, 2014 19:39

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez tomaszjar » lip 10, 2014 22:20

1. Posiadam dosyć duże złożenie, składające się z wielu innych złożeń. Chciałbym je rozbić na poszczególne elementy. Czy istnieje możliwość wyłączenia wiązań w złożeniach "podrzędnych" tak, aby było możliwe animowanie ich składania ? Wydaje mi się ,że nie, ale mam nadzieję że się mylę bo składanie nowego złożenia było by zbyt czasochłonne.

Do tego co piszesz jest PREZENTACJA,
możesz robić z tego animację i rysunki z numerami pozycji

ScreenShot202.jpg
ScreenShot202.jpg (60.52 KiB) Przeglądane 1799 razy
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 308
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez mysior90 » lip 11, 2014 13:03

Chcę wykonać animację w takim stylu:

https://www.youtube.com/watch?v=YTTX2LRFNmQ , zczyna się od 1:13

Czy jestem w stanie to zrobić za pomocą modułu animacji ?

Pozdrawiam,
Piotrek
mysior90
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 25, 2014 19:39

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez tomaszjar » lip 14, 2014 22:14

to chyba jest zrobione w 3ds max.
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 308
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez jimroot222 » lip 15, 2014 19:16

tomaszjar

Witam,
mam mały problem, potrzebuję zrobić animację obrotu wałka wokół własnej osi.
wykonałem dwa przykładowe wałki, połączyłem je wiązaniem katowym płaszczyzn. W inventor studio, klikając prawym przyciskiem myszy na wiązanie, wybieram 'animacje wiązania', ustalam np. obrót o 720 stopni i symulacja pięknie działa.

natomiast w moim złożeniu, przy takich samych czynnościach, wałek nie wykonuje obrotu o 720 stopni tylko chwieje sie w lewo, w prawo. jeśli zdefiniuję kąt <180 stopni to symulacja działa ok. natomiast kiedy przekracza 180 stopni, wałek osiąga wartość kątową poruszając sie w dwóch kierunkach. przez to nie moge wykoonac animacji pelnych obrotów wałka. z czego to wynika?
dziekuje,
pozdrawiam.

edit: dodam, ze plaszczyzna obraca sie prawidłowo, a sam walek nie. plaszczyzna jest wykonana w szkicu tego walka, wiec sa ze soba zwiazane. kompletnie nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje.

edit2: doszedlem do tego, ze jesli ustawie obrot 360 stopni, w czasie 13s, to wszystko przebiega prawidlowo, natomiast gdy zmniejszse czas animacji do 12s, zaczyna walek obracac sie w dwoch kierunkach. im mniejszy czas tym bardziej wariuje. ciekawe... ma ktos pomysl??

edit3: jesli zwieksze calkowity czas animacji z 30s(fabrycznie) do 60s, to wtedy walek zaczyna wariowac przy 13 sekundowej animacji, a nie jak wczesniej przy 12s, co to za zaleznosci?? strasznie dziwne.
jimroot222
 
Posty: 9
Dołączył(a): lip 10, 2014 20:21

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez jimroot222 » lip 16, 2014 16:22

naprawde nikt nie ma pomysłów dlaczego tak dziwnie obraca sie wałek? teraz już nawet zmiana czasu nie ma znaczenia...
jimroot222
 
Posty: 9
Dołączył(a): lip 10, 2014 20:21

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez mysior90 » lip 18, 2014 10:38

Jeżeli chcesz wykonać animację tylko tego wałka, możesz użyć animacji kamery (stół obrotowy, wokół osi wałka ). Wałek pozostaje wtedy nieruchomy.

Z kolei i ja mam pytanie:

Czy ktoś z was spotkał się z błędem uaktualnienia podczas puszczania animacji ? Animuję obiekt, który podąża po zadanej scieżce, wszystko jest fajnie gdy wstawiam cześć "prowadzącą" np. ramę pojazdu do której przypisuje wiązania umożliwiające ruch po ścieżce. Gdy wrzucam całe złożenie (pojazd, powiązany z ramą) , występuje wyżej wymieniony błąd. Ktoś wie co to może być ?

Pzdr,
Piotrek
mysior90
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 25, 2014 19:39

Re: [Inventor] Animacja

Postprzez fifi212 » sty 04, 2018 14:44

Pozwólcie, że odświeżę temat. Jestem nowym użytkownikiem i mam dziwny problem. Robiąc animację w programie Inventor 2017 skorzystałem z opcji prezentacji .ipn. Zrenderowany filmik WMV trwa zawsze 3:37 powinien trwać 6:33, plik AVI jest dobrej długości natomiast animacje tam pokazane są odtwarzane chaotycznie. Nie mam pojęcia co mogę z tym zrobić. Muszę stworzyć animację składania z kilku złożeń. Obecnie mam 5 serii ujęć i nagrywam je wstecz. jakieś rady?
fifi212
 
Posty: 1
Dołączył(a): sty 04, 2018 14:33


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników