_

AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez gieborywar » lut 19, 2020 15:16

Z tego co widać Autodesk bazuje na dużym kliencie (korporacje), który ma inne koszty i nie zawraca sobie gitary takimi sprawami jak software i hardware. Korporacje są na takim poziomie finansowym, że własnie im opłaca się korzystać z takich subskrypcji. Stawiają na płynność funkcjonowania przedsiębiorstwa - ma być aktualny sprzęt i oprogramowanie. Nie stać ich na przestoje związane ze brakiem kompatybilności itp. Zauważ, że takie korpo wynajmuje samochody, komputery i właściwie oprogramowanie.
Autodesk najwyraźniej odpuścił sobie klienta, który korzysta ze starego sprzętu i oprogramowania, mimo że jest ono w pełni funkcjonalne.

W innym poście na ten sam temat pisałem, że to jest sztuczne nakręcanie rynku, tak jak zrestą w motoryzacji czy sprzecie elektroniczym.

Takie małe firmy nie maja nic do gadania, chyba, że się zbiorą i zorganizują przeciw Autodesk.

Póki co nic mi nie wiadomo aby ktoś poczynił taki krok. Autodesk zdaje sobie z tego sprawę i robi co chce.
gieborywar
 
Posty: 114
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez Silvery » lut 21, 2020 17:30

Nie wiem, na ile czują się pewnie, a na ile niepewnie teraz, bo jak na razie to wygląda na posuwanie się do skrajnej głupoty, albo skrajnej desperacji (bądź jednego napędzanego drugim w dowolnej kolejności).

Wg mnie im wcześniej przestaną w Autodesk'u udawać, że nie rozumieją oczywistej oceny tej sytuacji, tym lepiej dla nich. Czas na różne pozwy (indywidualne i zbiorowe) dopiero nastąpi, bo mimo wszystko, ciągle mało czasu minęło i jeszcze nie do wszystkich dotarło, z jakim absurdem ma się do czynienia.

Niezależnie od wszystkiego, o czym napisałeś, jest jasne, że wszyscy którzy kupili w poprzednich latach u nich oprogramowanie, z racji dysponowania licencją wieczystą, nie podlegają jakiejkolwiek ich nowej polityce związanej z próbami poprawienia sprzedaży aktualnej oferty i ewentualnym innym targetowaniem.

Jeżeli ktoś chce się z nimi bawić na obecnych zasadach, niech się bawi, ale to w oczywisty sposób nie ma związku ze starymi licencjami.
Silvery
 
Posty: 6
Dołączył(a): lut 18, 2020 18:06

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez badziewiak » lut 28, 2020 01:27

Takie głupie pytanie mam: Czy wieczyste oznacza na wieczność, czy do czasu trwania wsparcia producenta? W przypadku hardware wydaje mi się, że chodzi o to drugie...
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2359
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez perlon » lut 28, 2020 08:06

Nie chcę w żadnym przypadku bronić Autodesku. Myślę, że ich działania są głęboko naganne ale jednocześnie przemyślane a pieniądze dobrze przeliczone. Przecież ostatecznie chodzi o końcową efektywność kapitału. Licencja wieczysta w moim rozumieniu oznacza, że użytkownik ma prawo do korzystania z oprogramowania bez ograniczenia czasowego. Nie gwarantuje natomiast nieograniczonego w czasie wsparcia technicznego dla produktu. Wsparcie techniczne to również utrzymywanie w ruchu serwerów, które coś tam robią jak użytkownik zapragnie czegoś od Autodesku. Może to być serwer z dotychczas wydanymi łatkami, dodatkami, helpem online czy też serwer wydający kody aktywacyjne. Nigdzie nie jest napisane, że jakakolwiek firma software'owa ma obowiązek utrzymywania w nieskończoność infrastruktury sprzętowej do wsparcia technicznego. Wyłączenie takich serwerów nie ogranicza bezterminowego korzystania z oprogramowania. Problem polega na tym, że ogranicza inne prawo a mianowicie do swobodnego dysponowania nabytą licencją. I ten aspekt nabytego prawa być może mógłby być przedmiotem analizy prawnej. Autodesk jest potężną firmą, której pozycja została zbudowana na jakości i stabilności oferowanych produktów. Swobodnie i bez nadmiernego wysiłku mogłaby utrzymywać te serwery. Uznali jednak, że efekt finansowy będzie lepszy, jeżeli zmienią swój target. Karawana idzie dalej. Duzi są w tej karawanie, mniejsi mający aspiracje próbują ją dogonić (czasami nadmiernym kosztem na który ich nie stać), pozostali są mało interesujący z punktu widzenia biznesowego. Ponadto Autodesk wykorzystuje fakt, że jest właścicielem praw do rozwiązań powszechnie stosowanych w świecie CAD, a które skutecznie egzekwuje od firm produkujących alternatywne rozwiązania. Patrz procesy z ZwSOFT'em o naruszenie patentów. W ten sposób ogranicza pościg konkurencji. Niemniej jednak alternatywne produkty (myślę tu o platformach AutoCADopodobnych) są już na tyle zaawansowane, że spokojnie można nimi zastąpić produkty Autodesku za cenę niższą niż dawny koszt rocznej subskrypcji.
perlon
 
Posty: 9
Dołączył(a): lis 29, 2018 14:29

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez gieborywar » lut 28, 2020 09:02

Moim zdaniem jest to tylko polityka firmy. Technicznie nie mają powodu blokować aktywacji starszym licencjom. Tu nie chodzi o wsparcie techniczne tylko o możliwość ponownej aktywacji w przypadku awarii komputera lub jego zmiany. Co prawda klonowanie dysku rozwiązuje problem, ale takiej licencji już nie zainstalujesz na innym stanowisku lub nie odsprzedaż. I to jest pewnie główny aspekt, dlaczego Autodesk to blokuje. Obrót używanymi licencjami. Być może procedury związane z transferowaniem starych licencji dla nowych właścicieli stała się dla Autodesku kulą u nogi. Nie do końca to rozumiem, bo np ostatnio instalowałem stare licencji MS office 2003 i 2007 na starych komputerach po wymianie dysku i aktywacja przechodzi bez najmniejszych problemów. Można? Można, tylko kwestia polityki. Ale kto dużemu zabroni....
gieborywar
 
Posty: 114
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez sturnus » lut 29, 2020 00:38

perlon napisał(a):[...]Wyłączenie takich serwerów nie ogranicza bezterminowego korzystania z oprogramowania.[...]


I Tu się mylisz. Bez tych serwerów nie wygenerujesz "licencji" gdy padnie ci stary komputer.

Pzdr.
sturnus
 
Posty: 203
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez perlon » mar 02, 2020 21:22

Jak widzę nie odróżniasz możliwości użytkowania programu bez serwera od aktywacji bez serwera. Licencja mówi o bezterminowym użytkowaniu programu a nie od bezterminowej możliwości jego aktywacji. Być może różnica jest subtelna ale jednak jest. Są takie komputery, które chodzą latami bez wyłączania a co dopiero bez reinstalacji.
uptime.png
perlon
 
Posty: 9
Dołączył(a): lis 29, 2018 14:29

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez gieborywar » mar 03, 2020 10:42

sturnus napisał(a):
perlon napisał(a):[...]Wyłączenie takich serwerów nie ogranicza bezterminowego korzystania z oprogramowania.[...]


I Tu się mylisz. Bez tych serwerów nie wygenerujesz "licencji" gdy padnie ci stary komputer.

Pzdr.



Czyli mamy rozumieć, że za aktywacje wersji 2011, 2012 itd odpowiada inny serwer? Bo te póki co można jeszcze aktywować.
gieborywar
 
Posty: 114
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez perlon » mar 03, 2020 11:41

Nie wiem. Pytaj Autodesk. Obecnie modne są tzw. mikroserwisy więc nie zdziwiłbym się, gdyby to była jedna z wielu usług uruchomionych gdzieś w chmurze. Gotowość do świadczenia usługi też kosztuje, ale myślę że nie jest to kwestia kosztów. Raczej polityki zwiększania przychodów.
perlon
 
Posty: 9
Dołączył(a): lis 29, 2018 14:29

Re: AutoCAD 2008 - sposób na aktywację

Postprzez sturnus » mar 04, 2020 13:22

perlon napisał(a):Jak widzę nie odróżniasz możliwości użytkowania programu bez serwera od aktywacji bez serwera. Licencja mówi o bezterminowym użytkowaniu programu a nie od bezterminowej możliwości jego aktywacji. Być może różnica jest subtelna ale jednak jest. Są takie komputery, które chodzą latami bez wyłączania a co dopiero bez reinstalacji.
uptime.png


Jak widzę nie zdajesz sobie sprawy z powiązania pomiędzy wieczystym użytkowaniem a możliwością jego aktywacji. Aby użytkowanie mogło być wieczyste aktywacja też musi być możliwa "po wieki", bo w licencji nie napisano że gwarantują ci użytkowanie na jednym komputerze, i że możesz ewentualnie go zmienić do roku... W instrukcji programu opisano proces instalacji i aktywacji, który teraz nie działa! Nie jest to wina użytkownika, komputera czy systemu operacyjnego. Nie działa bo tak postanowił Autodesk. Czyli działanie na szkodę klienta. Chcą wyłączyć wsparcie dla aktywacji? Proszę bardzo, niech udostępnią użytkownikom "patch" który załatwi problem aktywacji. Nie tak? Można inaczej, mogą udzielić upgrade do najniższej wspieranej wersji. Rozwiązania istnieją, Kiedyś firmy odmawiały przeniesienia licencji. I okazało się że nie są w tym zakresie wyrocznią (nomen omen casus Cisco to sprawił). Niedługo, mam nadzieję że i z aktywacjami Autodesk odpuści.

Co do komputerów które chodzą latami, tak wiem. Tyle że posiadają one podzespoły Hot Swap i mimo to, gdyby ich ktoś używał do ACad'a, to po wymianie dysku - kaszana...
Pzdr
sturnus
 
Posty: 203
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników