_

Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

Postprzez CADzonk » wrz 11, 2019 15:11

Witam.
Właśnie się dowiedziałem od AUTODESKU podczas przesiadki z moim AC 2010 z wieczystą licencją ze starego na nowego kompa, że z dniem 31.08.2019 AutoDesk wycofał się ze wsparcia tegoż programu i wersji niższych. Co za tym idzie nie ma możliwości uzyskania kodów aktywacji i rejestracji oprogramowania. Ktoś miał juz taką akcję? Wychodzi na to, że płytkę moge sobie powiesić na ścianie i wspominąć jak wydałem kupę szmalu na coś czego nie mogę już użyć.
CADzonk
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 11, 2019 14:31

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

Postprzez gieborywar » wrz 12, 2019 07:25

u-miercanie-starszych-aplikacji-przez-autodesk-t114327.html

Do póki stary komputer działa, to możesz używać tego programu. Aktywacji nie otrzymasz w przypadku nowej instalacji, ale wydaje mi się, że można przetransferować licencję na inny komputer. Tak robiłem z AutoCad 2008LT.

To czeka wszystkie wersje produktów autodesku, które były wydane jako wieczyste. Dlatego trzeba się na to przygotować. Zrobić np klony systemów z zainstalowanym oprogramowaniem. Pod warunkiem, że nie chcemy przenosić tego na inny sprzęt.

To co robi autodesk jest jednym wielkim XXXXXXXXX...... Ale większości użytkowników to i tak nie interesuje, bo albo robi na piratach albo jest w korpo, gdzie mają już subskrypcję. To jest problem małych firm.

Wszystka zmierza do tego, że nie będziemy mieli niczego na własność tylko na abonament.
gieborywar
 
Posty: 72
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

Postprzez GS24 » wrz 17, 2019 18:38

Witam
Niestety jestem w podobnej sytuacji, czy wie ktoś może czy w zapisach licencyjnych jest jakiś zapis że po 31.08.2019 nie można użytkować programu w wersjach 2010 i niższych?
Może gdyby się zebrała większa liczba osób z tym problem to była by większa siła nacisku na Autodesk w tej sprawie.
GS24
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 05, 2019 16:21

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

Postprzez gieborywar » wrz 18, 2019 09:03

Podałem link do posta gdzie był link do wiadomości http://www.pccpolska.pl/autodesk-konczy ... starszych/

Masz w sowim AutoCadzie takie coś jak "licencja przenośna"? Ja w swoim 2008LT mam i ustawiłem sobie tam kilka komputerów gdzie mogę przenieść licencję. Ale warunek jest taki, że komputer na którym aktualnie działa licencja musi być "na chodzie" aby eksportować licencję.

Inna sprawa to klonowanie dysku, ale w internetach wyczytałem, że i to chyba nie pomoże, bo Autocad wykrywa zmianę dysku i woła o ponowną aktywację. Będę chciał i to przetestować.

Jak już pisałem wcześniej to co zrobił Autodesk to jedno wielkie paskudztwo. Mogą nie wspierać technicznie, ale żeby uniemożliwić/ograniczyć możliwość użytkowania lagenie zakupionego oprogramowania?!! To jest wg mnie skandal!!
gieborywar
 
Posty: 72
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

Postprzez badziewiak » wrz 18, 2019 11:32

Sorry ale chyba jedynym technicznie wyjściem jest użycie cracka. W końcu zapłaciliście za licencję wieczystą, więc z jakiej racji macie nie mieć możliwości używania programu? Oczywiście nie bierzcie mojej odpowiedzi dosłownie, nie namawiam Was do tego. Nie jestem też autorytetem technicznym, prawnym i moralnym. Crackowanie oprogramowania jest przestępstwem. Zastanawiam się tylko, jak prawnik podejdzie do tematu: Złamałeś zabezpieczenia programu zakupionego legalnie po to, aby móc nadal z niego korzystać. Co licencja mówi o okresie użytkowania?
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2302
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Autocad 2010 bez wsparcia Autodesku

Postprzez gieborywar » wrz 18, 2019 13:17

Autodek ma prawdopodobnie taką politykę, aby zlikwidować rynek używanych licencji. Teraz odcina produkty starsze jak 2010. Za jakiś czas będzie odcinał kolejne. Po prostu masz przejść na subskrypcję i tyle.

Musze przejrzeć plik z treścią licencji. Kto wie, może jest tam jakiś zapis, który daje im takie prawo....
gieborywar
 
Posty: 72
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników