_

AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

Postprzez Miszel » paź 19, 2018 23:03

Witam

Mam problem z kopiowaniem z punktem (ctrl+Shift+C) bazowym i wklejaniem elementów do tego samego rysunku. Generalnie wygląda to tak, że wszystko działa jak należy - kopiuje się i wkleja, a w pewnym momencie wklejanie przestaje działać (nie wkleja elementu, który był skopiowany i jeszcze przed chwilą się wklejał.
Jak taki problem się pojawi to lekarstwem jest jedynie zresetowanie komputera. Po samym wyłączeniu i włączeniu AutoCAD-a kopiowanie dalej nie działa, a po restarcie po chwili pracy problem wraca.
Z tego co wygrzebałem w sieci problemem są chyba jakieś aktualizacje systemowe. Kłopot w tym, że informacje które wygrzebałem dotyczyły Windows'a 8.1, a ja mam Windows 7 i nie znajduję u siebie systemowych aktualizacji zabezpieczeń, które sugerują odinstalować, żeby rozwiązać problem.
Czy ktoś miał podobnie i wie co trzeba odinstalować i zablokować w Windows 7 Home Premium x64 żeby AutoCAD działał normalnie?
Ewentualnie zna inną przyczynę problemu?

AutoCAD 2013, Windows 7 Home Premium x64. Przeinstalowanie AutoCAD'a nic nie dało.
Miszel
 
Posty: 36
Dołączył(a): lip 21, 2010 09:52

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

Postprzez Miszel » paź 24, 2018 23:03

Nikt, nic...? Znalazłem i odinstalowałem aktualizację KB3059317, która podobno jest przyczyną problemów w przypadku Windows 8.1, ale nic to nie dało Nadal po pewnym czasie program przestaje kopiować/wklejać

Przy wklejaniu pasek zwraca komunikat:

Kod: Zaznacz cały
_pasteclip Pominięto powieloną definicję bloku _Oblique .


Dodam jeszcze, że kopiowane są niezależne elementy jak linia, czy tekst. Nie kopiuję bloków, no chyba ze autoCAD traktuje każdy kopiowany element jako blok.
Miszel
 
Posty: 36
Dołączył(a): lip 21, 2010 09:52

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

Postprzez Tyomex » paź 25, 2018 14:22

co do definicji bloku, to piszą np. tutaj:
http://old.procad.pl/pf/page/support/90 ... kin=mobile
Avatar użytkownika
Tyomex
 
Posty: 388
Dołączył(a): paź 09, 2014 15:06

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

Postprzez Miszel » paź 25, 2018 20:17

Czytałem już info z pod tego linku, ale nie do końca rozumiem logikę działania AutoCAD'a w takiej sytuacji. Przecież mogę mieć w rysunku 40, czy 500 takich samych bloków o tej samej nazwie. Nie kopiuję innego bloku o tej samej nazwie z innego pliku. Zresztą normalnie w tej sytuacji taka operacja również przebiega bez problemu. Po prostu blok wkleja się w wersji jaka pod tą nazwą występuje w pliku docelowym, a nie w wersji kopiowanej. Ale cała operacja przebiega normalnie, a działanie jest zasadne i zrozumiałe.
Po drugie jak pisałem nie kopiuję bloków tylko kreski, czy tekst, a przy wklejaniu komunikaty dotyczą bloków...

To jest jakaś abstrakcja. Kwestią na pewno jest jakiś bug AutoCAD'a lub coś z systemem tak jak wyczytałem odnośnie Windowsa 8.1, bo ten sam plik na komputerze w pracy z AutoCAD-em 2016 i Windows 10 działa bez problemów.

Próbowałem naprawy pliku, purgowania rysynku. Nadal brak efektów. Przed chwilą doinstalowałem SP2 do AutoCAD'a żeby zobaczyć, czy to nie pomoże. Ewentualnie postawię sobie jeszcze próbnie starszego CAD-a 2008 z którym kiedyś nie miałem żadnych problemów.
Miszel
 
Posty: 36
Dołączył(a): lip 21, 2010 09:52

Re: AutoCAD 2013 problem z wklejaniem

Postprzez Tyomex » paź 26, 2018 16:00

W rysunku możesz mieć tylko jeden blok o danej nazwie. To co widzisz to są odnośniki do bloku, ich może być wiele.
A co do problemów z wklejaniem to ja nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Avatar użytkownika
Tyomex
 
Posty: 388
Dołączył(a): paź 09, 2014 15:06


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników