_

Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez ded » sty 29, 2018 11:52

Komputer klienta, więc mogę nie znać wszystkich szczegółów.
Autocad 2015 LT, system Win 10 Pro. Komputer dosyć mocny jakiś w miare nowy i7, 16gb ram, ssd, ogólnie z pracą nie ma problemów. Problem jest, gdy zostawię komputer na 30 min (nie ma usypiania, hibernacji, nawet monitor się nie wygasza). Wtedy robi się konkretna zamuła, nawet prosty projekt pracuje tak wolno, że jak próbuję złapać łapką i przesunąć obraz to zamarza na kilka sekund. Zamuła mija po 5 min. Przez pierwszą chwilę jest spore obciążenia dysku, ale to tylko przez 1-2 sek, tak to proc i dysk się nudzą a program zamula.

Co zrobiłem:
Instalacja win 10 od nowa, na początek wyłączyłem aktualizacje. Niestety jest to samo. Wywaliłem antywirusa, wyłączyłem swap- to samo. Klient ma druga licencję tego programu na laptopie, tam śmiga jak trzeba pomimo wolniejszej konfiguracji, ale tam jest win7. Jak nic nie pomoże to pewnie zainstalujemy 7kę z powrotem.
Teraz puściłem aktualizacje, żeby się wszystko pobrało, ale obstawiam że nie pomoże bo przed formatem aktualizacje się normalnie wgrywały i podobno od początku kiedy jest win10 było źle (myślałem że może być problem z uwagi na łatkę dot procesorów Intel)
Jak ugryźć temat? Co jeszcze warto sprawdzić. Wolał bym zostać na win 10, ale w razie czego zmienię. Stery wszystkie najnowsze, nie wiem czy mi przysługują jakieś aktualizacje Autocada, instalowałem go ze starej płyty którą dostał z programem.
ded
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 29, 2018 11:41

Re: Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez kszyho » sty 30, 2018 10:34

Może karta graficzna ma włączone oszczędzanie energii ale wtedy raczej powinna szybciej startować, może masz dodatkowo zintegrowaną grafikę?
www.ksprojekt.ns48.pl
kszyho
 
Posty: 163
Dołączył(a): lis 15, 2005 08:50

Re: Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez ded » sty 30, 2018 11:07

Tam jest oddzielna, nie jakaś szałowa, chyba 7300gt jak pamiętam. Autocad wyświetlał, że przyspieszenie sprzętowe włączone. Klient jest osobą, która chce efektów od razu, więc już wgrałem win 7, zobaczymy jak będzie teraz.
ded
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 29, 2018 11:41

Re: Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez infinitywaves » sty 30, 2018 11:24

Witam, jeszcze kilka info, rozumiem że komp jest off line? Tak/Nie? Rozumiem że dysk jest SSD? Tak/Nie? Ustawienia win na wydajność? Tak/nie? Drivery do mostka/cpu poprawne? Ogólnie proponuje Win8Npro x64 nie ma z tym żadnych problemów a chodzi szybciej od Win7 za to nie ma bolączek Win10.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 528
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez ded » sty 30, 2018 12:06

Komp online, nie pomyślałem o tym żeby odłączyć, z resztą odłączanie go od sieci to by była mordęga- nie o to chodzi. Dysk SSD, ustawienia domyślne, chyba na wydajność jeśli pamiętam. Drivery pobrały się same, ale w menedżerze urządzeń bez wykrzykników. Klient ma licencję na win7, w grę więc wchodzi ten system albo Win10. Wczoraj wgrałem 7, ale nie skończyłem bo padł nam net. Dziś będę sprawdzał czy jest ok.
Edyta:
Wgranie win7 nie pomogło. Zamula w tym samym momencie. Problem wygląda mi pośrednio na sprzętowy. Grafa jest tu GT730 więc słaba ale chyba nie to. Siedzi tu płyta główna na chipsecie H110, i myślę nad zmianą na coś na Z370. Ewentualnie może grafę na Nvidię Quadro wymienić? Jak myślicie? Nie chcę klientowi pół kompa zmieniać "na czuja" ale pomysły mi się kończą.
ded
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 29, 2018 11:41

Re: Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez infinitywaves » lut 02, 2018 07:48

ded napisał(a):Komp online, nie pomyślałem o tym żeby odłączyć, z resztą odłączanie go od sieci to by była mordęga- nie o to chodzi
żebym to dobrze zrozumiał mordęga to wypiąć kabel z karty czy w menadżerze na ikonie kliknąć wyłącz :shock:
eee yyy, proszę nie pisz takich głupot booo się prawie poplułem kawą.

ded napisał(a):chyba na wydajność jeśli pamiętam.
chyba nie wiem czy Ci mogę pomoc jak będziemy gdybali, sprawdź i utwórz profil największa wydajność, brak wyłączania LCD, brak wygaszacza i sprawdź czy pomogło gdyż może on ma problem z driverem i przechodzeniem ze stanu oszczędnego

ded napisał(a):Drivery pobrały się same, ale w menedżerze urządzeń bez wykrzykników.
To nie oznacza że są najlepsze, kompletne i optymalne, to jedynie oznacza ze są popularne a komp poradził sobie za ciebie, to to jest jakiś składak czy stacja z jakiś firmy markującej graty typu HP Dell itp?

ded napisał(a):Klient ma licencję na win7, w grę więc wchodzi ten system albo Win10.
żaden z podanych nie jest najlepszy do pracy i nie wchodzi do gry albo z uwagi na wydajność albo pokręconą nowomowe co my jako user'zy potrzebujemy a na pewno nie potrzebujemy ciągłych zmian w OS (czy szpiegowania na podstawie pseudo grupy niby terrorystycznej stworzonej i sponsorowanej w celu wmówienia ludziom zagrożeń i usprawiedliwiania urojonej potrzeby permanentnej inwigilacji).

ded napisał(a): Wczoraj wgrałem 7, ale nie skończyłem bo padł nam net.
Poważnie? instalacja OS on line bez firewall'a i antywirus'a? Jeszcze dopisz że dysk formatowany płytą instalacyjną win? Kolego za czym go skończysz będzie miał dowalone tzn. złamany i przygotowany jako zombie. skompletuj drivery ze stron producentów lub strony sprzedawcy. kabel z karty, format dysku +zerowanie powierzchni programem typu hm np. Acronis (jest w pakiecie Hiren's boot, lub inny dowolny ulubiony) i tak przygotowany zainstaluj OS a kolejno drivery, potem ustaw wydajność a następnie pisz co wyszło (Jak działa do FW +AV i dopiero podłączanie do sieci).

ded napisał(a): Ewentualnie może grafę na Nvidię Quadro wymienić? Jak myślicie?
Zostaw hardware (i pseudo profesjonalne GPU o parte na papce marketingowej) na razie widzę masę błędów w samym procesie instalacji.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 528
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez ded » lut 02, 2018 16:52

Działa dobrze po zainstalowaniu sterów od producentów, chyba któryś z mobo. Ogólnie moja firma zajmuje się serwisem komputerów od lat. Takie rewelacje jak wypisujesz to słyszę pierwszy raz. Jakie zerowanie? W jakim celu? Już nie pamiętam kiedy ostatni raz zerowanie robiłem a naprawiamy tu na prawdę rozmaite usterki.

Jeśli dla Ciebie odłączanie się od sieci każdorazowo gdy chcesz pracować z CADem nie jest kłopotliwe, to musisz być na prawdę bardzo mało wymagający. Jak by klient był tak mało wymagający, to ta chwilowa zamuła CADa by mu nie przeszkadzała.

Jeszcze nigdy nie wyłączałem netu do instalacji systemu. Co by się niby miało stać? Jak komputer jest podłączony do routera, to jesteś za NATem a wewnątrz sieci raczej nie ma zagrożeń. Wybacz, ale te pokrętne procedury serwisowe, które tutaj opisujesz nijak mają się do rzeczywistości.

A tak ogólnie to problem rozwiązany, dziękuję za wszystkie rady. Z czymś takim spotkałem się pierwszy raz. Pozdrawiam.
ded
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 29, 2018 11:41

Re: Autocad 2015 chwilowe zamuły na Win 10

Postprzez infinitywaves » lut 02, 2018 21:40

ded napisał(a):Działa dobrze po zainstalowaniu sterów od producentów, chyba któryś z mobo.
a chciałeś GPU wymieniać i kto tu wypisuje "rewelacje".

ded napisał(a): Takie rewelacje jak wypisujesz to słyszę pierwszy raz. Jakie zerowanie? W jakim celu?
ok, rewelacja no.1 formatowanie dysku podczas instalacji przy pomocy opcji w instalatorze Windows nie kasuje partycji ukrytej a to to w toku użytkowania może nazbierać błędów i głupot potem OS się ślicznie zapętla. Dostałeś cały pakiet rożnych prawdopodobnych przyczyn gdyż nie sprecyzowałeś pytania oraz nie napisałeś co testowałeś a ja tu nie mam szklanej kuli, no nie ten portal kolego.

ded napisał(a): Jeśli dla Ciebie odłączanie się od sieci każdorazowo gdy chcesz pracować z CADem nie jest kłopotliwe,
rewelacja no.2 wynika jedynie z tego że... przeinaczyłeś moją wypowiedź, chodziło o odłączenie i wyeliminowanie czynnika sieci w trakcie testów gdyż im mniej zmiennych tym szybciej trafiasz w punkt a twoja zabawka bez FW i AV to nawet nie wiesz że coś go "robi" z sieci.

ded napisał(a): Jeszcze nigdy nie wyłączałem netu do instalacji systemu.
a to już twoje zacytuje "pokrętne procedury" nie mające nic wspólnego z bezpieczeństwem i poprawnością, chcesz mieć zero problemów zrób czy rób tak jak opisałem. Drivery i instalacja off line, kolejno FW i AV i dopiero pchaj złomka w świat do sieci = nie będzie jajek i gdybania.

ded napisał(a): Co by się niby miało stać? Jak komputer jest podłączony do routera, to jesteś za NATem a wewnątrz sieci raczej nie ma zagrożeń.
słowo klucz "raczej" a jedna Pani Zosia która przyniesie foty wnuczki na pendrive i jak tam oprócz rutera nie ma sprzętowego FW i/lub AV to cała sieć ma syfa, mało? To gdzie nie chroniona zabawka którą stawiasz łyka wszystko jak młody pelikan w ciemno A Ty ekspercie nawet tego nie widzisz. (BTW, znajomy napisał do testów Wilka taki eksperyment i on robi tak że przejmuje kontrolę na starcie kompa w miejscu takim gdzie karta już goni a OS nie postawił do życia FW, można? można ale co ja tam wiem o internetach).

ded napisał(a): Wybacz, ale te pokrętne procedury serwisowe, które tutaj opisujesz nijak mają się do rzeczywistości.
Twojej czy mojej rzeczywistości? Z moją jest wszystko ok, zapewniam nie mamy w sieci żadnych problemów tak samo jak żadnych win7 czy win10. Reszta to kolego dywagacje a kto na czym się zna pokazują powyższe posty, ja oczywiście na niczym ale ciesze się że tak elementarne nic Ci magicznie pomogło, na zdrowie.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 528
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników