_

AutoCad, jak pociąć w plastry???

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

AutoCad, jak pociąć w plastry???

Postprzez TomaszDot » sty 03, 2021 20:55

Witam wszystkich, na imię mam Tomek i od dłuższego czasu szukam odpowiedzi na moje pytanie. A mianowicie jak pociąć bryłę 3d na równe plastry. Coś takiego jak kroimy pomidora na kanapki. :)) Szukam i szukam ale odpowiedzi nie mogę zaleźć.
Bardzo dziękuję za ewentualną podpowiedź. Pozdrawiam Tomasz.
TomaszDot
 
Posty: 5
Dołączył(a): sty 03, 2021 20:49

Re: AutoCad, jak pociąć w plastry???

Postprzez NewJoker » sty 04, 2021 00:27

Możesz do tego wykorzystać narzędzie "Płat" dostępne w zakładce Bryła --> Edycja brył.
NewJoker
 
Posty: 967
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: AutoCad, jak pociąć w plastry???

Postprzez TomaszDot » sty 04, 2021 11:07

NewJoker napisał(a):Możesz do tego wykorzystać narzędzie "Płat" dostępne w zakładce Bryła --> Edycja brył.

Że takie polecenie jest to ja wiem ale to polecenie wykonuje jedno cięcie a jak chciałbym pociąć bryłę na kilka warstw za jednym razem o takich samych grubościach. To tak jak bym kroił pomidora nożem co ma kilkanaście ostrzy.
TomaszDot
 
Posty: 5
Dołączył(a): sty 03, 2021 20:49

Re: AutoCad, jak pociąć w plastry???

Postprzez TomaszDot » sty 04, 2021 11:08

NewJoker napisał(a):Możesz do tego wykorzystać narzędzie "Płat" dostępne w zakładce Bryła --> Edycja brył.

Że takie polecenie jest to ja wiem ale to polecenie wykonuje jedno cięcie a jak chciałbym pociąć bryłę na kilka warstw za jednym razem o takich samych grubościach. To tak jak bym kroił pomidora nożem co ma kilkanaście ostrzy.
TomaszDot
 
Posty: 5
Dołączył(a): sty 03, 2021 20:49

Re: AutoCad, jak pociąć w plastry???

Postprzez gieborywar » sty 04, 2021 11:37

Musisz sobie nanieść pomocnicze linie (wykonaj np siatkę). Będzie to dla operacji "slice" informacją gdzie ma nastąpić cięcie.
Musisz wykonać tyle operacji cięcia ile będzie linii.

Zrób np siatkę i zorientuj bryłę względem jej aby cięcia nastąpiły w miejscach w których cię interesują.
gieborywar
 
Posty: 115
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: AutoCad, jak pociąć w plastry???

Postprzez akor » sty 05, 2021 16:38

Żeby pokroić jajko na plasterki (ja będę operował tym przykładem) trzeba mieć krajalnicę do jajek.
Tworzymy ją zaczynając od narysowania polilinii.
1.jpg

Potem za pomocą polecenia Wyciągnij tworzymy siatkę, która jest krajalnicą.
2.jpg

Umieszczamy jajko w krajalnicy.
3.jpg

Za pomocą polecenia Płat z opcją Powierzchnia kroimy jajko na plasterki. Efektem działania będą dwie bryły złożone z rozdzielnych części (co drugi plasterek). Rozdzielamy je używając dwukrotnie polecenia Rozdziel.
Rozkładamy pojedyncze plasterki jajka na kanapki.
Smacznego
akor
akor
 
Posty: 673
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: AutoCad, jak pociąć w plastry???

Postprzez akor » sty 05, 2021 21:16

Autokorekta
Potem za pomocą polecenia Wyciągnij tworzymy siatkę

Nie siatkę tylko powierzchnię wyciągniętą
akor
akor
 
Posty: 673
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników