_

Autodesk Inventor

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Autodesk Inventor

Postprzez reflux98 » lis 08, 2019 15:18

Cześć wszystkim. Mam taką sprawę. Potrzebuję narysować wałek w Inventorze który przesyłam poniżej i mam pewien problem bo nie potrafię narysować tych elementów które są w czerwonej pętli. Wałek rysowałem korzystając z opcji generatora wału i teraz nie wiem co dalej robić. Czy może mi ktoś pomóc? bo potrzebuję go mieć przerysowanego i zwymiarowanego w Inventorze na poniedziałek. Z góry wielkie dzięki. :D :D :D
Załączniki
Wałek napędu prądnicy.jpg
reflux98
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 08, 2019 15:03

Re: Autodesk Inventor

Postprzez Kacper Suchomski » lis 08, 2019 15:37

To rowek pod wpust czółenkowy, taki wycięty półksiężyc.

Należy kliknąć PPM i wybrać otwórz/edytuj i tak do momentu, aż zobaczysz w przeglądarce budowę wału, jako części (1 lub 2 etapy, zależnie od struktury). A wtedy jeż tylko szkic i wyciągnięcie proste dzieli Cię od sukcesu.
Kacper Suchomski
 
Posty: 137
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Autodesk Inventor

Postprzez reflux98 » lis 09, 2019 00:54

Kacper Suchomski napisał(a):To rowek pod wpust czółenkowy, taki wycięty półksiężyc.

Należy kliknąć PPM i wybrać otwórz/edytuj i tak do momentu, aż zobaczysz w przeglądarce budowę wału, jako części (1 lub 2 etapy, zależnie od struktury). A wtedy jeż tylko szkic i wyciągnięcie proste dzieli Cię od sukcesu.


Możesz mi to jakoś bardziej wytłumaczyć ? Bo nie rozumiem tego za bardzo.
reflux98
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 08, 2019 15:03

Re: Autodesk Inventor

Postprzez Kacper Suchomski » lis 09, 2019 08:25

Musisz dokładniej opisać, którego zwrotu nie rozumiesz
Kacper Suchomski
 
Posty: 137
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Autodesk Inventor

Postprzez reflux98 » lis 09, 2019 10:37

Kacper Suchomski napisał(a):Musisz dokładniej opisać, którego zwrotu nie rozumiesz

No chodzi mi o wszystko. Gdzie trzeba tym prawym przyciskiem kliknąć. Jak później ta przeglądarkę otworzyć. Próbowałem to zrobić ale nie ma żadnego otwórz/edytuj. I jak później to narysować ?
reflux98
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 08, 2019 15:03

Re: Autodesk Inventor

Postprzez Kacper Suchomski » lis 09, 2019 19:13

Wałek trzeba kliknąć
Kacper Suchomski
 
Posty: 137
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Autodesk Inventor

Postprzez reflux98 » lis 10, 2019 00:54

Kacper Suchomski napisał(a):Wałek trzeba kliknąć

Próbowałem i wałek można tylko raz kliknąć i otwórz lub edytuj. Nie da sie więcej razy tak jak to wcześniej pisałeś.
reflux98
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 08, 2019 15:03

Re: Autodesk Inventor

Postprzez Kacper Suchomski » lis 10, 2019 11:47

No i gitara. Został szkic i wyciągnięcie do zrobienia.
Kacper Suchomski
 
Posty: 137
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Autodesk Inventor

Postprzez reflux98 » lis 10, 2019 14:21

Kacper Suchomski napisał(a):No i gitara. Został szkic i wyciągnięcie do zrobienia.

Próbowałem ten szkic zrobić ale wogule nie umiem narysować nic na tym wałku nie wiem czemu. Jak klikam prostokąt żeby narysować to to kursor mam w postaci ołówka i takiej kartki obok ołówka i cos trzeba dalej kliknąć ale nie wiem co żeby móc rysować na tym wałku.
reflux98
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 08, 2019 15:03

Re: Autodesk Inventor

Postprzez Razumichin » lis 19, 2019 11:31

Rozumiem, że przy pomocy generatora wałków udało Ci się zamodelować to czego oczekujesz a problem polega na stworzeniu z ów modelu rysunku technicznego, tak?

Generator wałów stworzy Ci model w formacie złożenia (.iam). W miejscu gdzie zapisałeś wałek znajduje się też folder "Old Version", w którym z kolei znajdziesz folder o nazwie identycznej do pliku złożenia (nazwa taka jaką nadawałeś przy tworzeniu wałka w generatorze). Tam znajdziesz swój wał jako pojedyncza cześć/model (format .ipt).

1. Utwórz nowy rysunek na podstawie tego modelu w formacie .ipt (zwróć uwagę na rzutowanie rysunku by uzyskać widok taki jak w załączonym przez Ciebie przykładzie)
2. Korzystając z funkcji "Wyrwanie" uzyskasz oczekiwany rezultat.

Poniżej link do guidebooka autodeskowego z rozdziałem opisującym "wyrwanie"
http://help.autodesk.com/view/INVNTOR/2 ... C5654C1F4A

W tej chwili nie mam dostępu do Inventora a szczerze nie pamiętam dokładnie wszystkich kroków, ale jeśli nadal będziesz miał problem to daj znać, to postaram Ci się to wytłumaczyć dokładniej jak już będę mógł odpalić sobie program.
Razumichin
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 19, 2019 10:30

Następna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników