_

Autodesk Robot Structural Analysis- ułatwienie pracy?

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Autodesk Robot Structural Analysis- ułatwienie pracy?

Postprzez stempel » sty 07, 2012 16:56

Witam, jak większość studentów chciałem iść na skróty. Projekt do wykonania: monolityczna konstrukcja żelbetowa. Obliczenia wykonałem ręcznie (tudzież wspomagając się programem soldis) i usłyszałem gdzieś, że rysunki po wprowadzeniu danych do robota "zrobią się same". Program ten miał mi również wyznaczyć w sposób dokładny potrzebne zbrojenie. Od dwóch dni nad tym siedzę, a rezultatów brak. Ciągle jakieś problemy, to nie potrafiłem wprowadzić obciążenia równomiernie rozłożonego by nie przylegało do pręta ukośnego a "szło" po osi, to znowu węzły okazały się nie połączone (?), na kombinatoryce której kompletne tym programem wykonać nie potrafię kończąc. Cały czas się motywowałem tym, że jak już to jakoś przebrnę to nie dość, że po kliknięciu ENTER będę miał gotowy projekt to jeszcze nauczę się wartościowego iprzydatnego programu na przyszłość.

Ale czy to prawda? Czy robot na prawdę się przydaje i jest używany? Czy opłaca się z nim walczyć,

I na koniec najważniejsze, czy faktycznie obliczy mi potrzebne zbrojenie i wygeneruje do CADa gotowe rysunki gdy już go okiełznam.

W tym samym czasie zrobił bym te rysunki (mając już obliczenia) w CADzie ręcznie dawno, ale po takiej walce szkoda mi się poddać.

PROSZĘ POMÓŻCIE. BĘDĘ ODŚWIEŻAĆ CO 5 MIN i CZEKAĆ NA ODPOWIEDŹ BO JUŻ TU NERWICY DOSTAJE :)
stempel
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 07, 2012 16:44

Re: Autodesk Robot Structural Analysis- ułatwienie pracy?

Postprzez kamild » sty 07, 2012 20:13

Przydaje się. Jest ciężki póki się go nie pozna, bo ma swoje fanaberie. Rysunki ci zrobi, ale nie takie jak trzeba dać w porządnym projekcie. Lepiej wygenerować sobie mapy i na ich podstawie zrobić zbrojenie w innym programie (choćby ASD). Są lepsze programy, są też gorsze, wybór należy do ciebie :)
Obrazek
Avatar użytkownika
kamild
 
Posty: 356
Dołączył(a): kwi 28, 2009 10:45

Re: Autodesk Robot Structural Analysis- ułatwienie pracy?

Postprzez stempel » sty 07, 2012 21:41

dzięki wielkie za pomoc. ARS też mam (korzyści bycia studentem). Ale jego również nie potrafię używać. Wychodzi na to, że wykonam te rysunki ręcznie, a programów nauczę się innym razem, bo na wstępne zapoznanie się z ROBOTem straciłem 2 dni, a termin zaczyna gonić...
stempel
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 07, 2012 16:44


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników