_

Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Postprzez kojacek » maja 08, 2013 12:16

kruuger napisał(a):no widze. to akurat proste. po uzytkownik zadaje filtr: ##/DM####.
gdzie ## ma zczytac/rozpoznac i zwiekszyc licznik.
jakies REAL moga byc ? 24/DM10.01, 25/DM10.02 ...

No nie takie proste. Jeśli przyjąc że te liczby przed ukosnikiem to numer pomieszczenia (choc nie wiem czy tak jest), a za to dopiero numer czujnika to już się komplikuje. Teraz wstawiam dwa nowe (dla widoczności są niebieskie). Dałem im wartości xx, choć mogłyby mieć (przez kopie) jakieś powtórzenia:
dgwmod.png
dgwmod.png (3.49 KiB) Przeglądane 278 razy

Niechże one też będą w 22...

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5264
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Postprzez kruuger » maja 08, 2013 12:34

kojacek napisał(a):
kruuger napisał(a):no widze. to akurat proste. po uzytkownik zadaje filtr: ##/DM####.
gdzie ## ma zczytac/rozpoznac i zwiekszyc licznik.
jakies REAL moga byc ? 24/DM10.01, 25/DM10.02 ...

No nie takie proste. Jeśli przyjąc że te liczby przed ukosnikiem to numer pomieszczenia (choc nie wiem czy tak jest), a za to dopiero numer czujnika to już się komplikuje. Teraz wstawiam dwa nowe (dla widoczności są niebieskie). Dałem im wartości xx, choć mogłyby mieć (przez kopie) jakieś powtórzenia:
dgwmod.png

Niechże one też będą w 22...

kojacek

na pewno nie ma szans napisac czegos co bedzie sprawdzac co numerowac w ktorym miejscu w zaleznosci od np pomieszczenia. o to zeby sie cos niedublowalo tez powinien zadbac uzytkownik.
my mamy wskazac numerek przed ktory cos wstawiac, rozpoznac co zwiekszyc poprzez np filtr. ewentualnie przenumerowanie wszystkiego (bez wstawiania) jak zajdzie potrzeba (+ filtr jesli cza).
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4779
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Postprzez badziewiak » maja 08, 2013 13:15

kruuger napisał(a):
kojacek napisał(a):
badziewiak napisał(a):A teraz popatrz na zrzuty mojego przenumeratora (poczatek watku). Umozliwia on bardzo precyzyjne dopasowanie modelu numeracji, z uwzglednieniem zakresu numerow oraz np. numerow petli. Opcje z pozoru bedace przerostem formy nad trescia okazuja sie byc przydatne.

Nie zmieniam swojego zdania o przekombinowaniu tychże okien. Nie neguję też ich zasadności w jakiś szczególnych sytuacjach. Tak czy inaczej ja stawiałbym ciagle na prostotę: [Prefix]+[Numer]+[Sufix]
kojacek

tyle ze to jest bardziej numerator a nie prze-numerator. chcemy wlasnie to drugie.
nawet pytacz chcical przenumerowac istniejace atrybuty. prefiks+sufiks to raczej taki maly dodatek. dla mnie akurat zbedny
k.

Nieprawda. To jest dokladnie przenumerator. Nie potrafi nadawac numeracji od nowa, tylko wylapuje teksty pasujace do modelu numeracji i je modyfikuje.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2258
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Postprzez kojacek » maja 08, 2013 13:45

badziewiak napisał(a): Nieprawda. To jest dokladnie przenumerator. Nie potrafi nadawac numeracji od nowa, tylko wylapuje teksty pasujace do modelu numeracji i je modyfikuje.

No ale tak jak tu na obrazku - a skąd on ci ma wiedziec że te dwa "XX" są pomiedzy 943 i 942? na współrzędne nie patrz bo to uproszczenie blokowe jest, "na budynku" może być w dowolnym miejscu...
Wg mnie właśnie tutaj krzywa (ścieżka numerowania) może się przydać.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5264
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Postprzez badziewiak » maja 08, 2013 14:02

kojacek napisał(a):
badziewiak napisał(a): Nieprawda. To jest dokladnie przenumerator. Nie potrafi nadawac numeracji od nowa, tylko wylapuje teksty pasujace do modelu numeracji i je modyfikuje.

No ale tak jak tu na obrazku - a skąd on ci ma wiedziec że te dwa "XX" są pomiedzy 943 i 942? na współrzędne nie patrz bo to uproszczenie blokowe jest, "na budynku" może być w dowolnym miejscu...
Wg mnie właśnie tutaj krzywa (ścieżka numerowania) może się przydać.

kojacek

To trzeba uzupelnic reczne. Celem mojej zabawki jest zapewnienie ciaglego "miejsca" w numeracji, czyli przesuniecie w te czy wewte. Zazwyczaj doklada sie pojedyncze sztuki, wiec nie trzeba jakiegos numeratora.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2258
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Postprzez Dominik Kraków » wrz 14, 2017 16:45

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum. Temat „Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów” był już poruszany i znalazłem w nim dużo ciekawych lispów, ale mam następujący problem i chciałbym prosić o pomoc.
Pracuję przy projektowaniu obiektów liniowych i czasami zachodzi potrzeba opisania wszystkich załamań polilinii.
Chcę zautomatyzować ten proces, aby działał jak przy użyciu lisp jimw.LSP
jak w linku poniżej:
wspo-rz-dne-punktow-charakterystycznych-t78599.html#p7673290

lub jak Automatically Label Attributes Lee-Mac'a
http://www.lee-mac.com/autolabelattributes.html\

Podczas prób wykorzystałem lisp Lee-Mac'a i trafiłem na następujący problem. Wstawiłem bloki w punktach załamań, które automatycznie się numerowały.

Obrazek
Rys. 1 Punkty załamań dodane za pomocą Lisp Automatically Label Attributes - działa super

Obrazek
Rys. 2 Usunięcie jednego załamania powoduje zmianę następnych numerów - działa super

Obrazek
Rys.3 Dodanie załamania powoduje, że nadawany jest następny w kolejności numer. W tym przypadku PZ 07.

Lisp numeruje bloki w kolejności wstawiania. Czy ktoś na forum może mi podpowiedzieć jak sprawić, aby numeracja zmieniała się w kolejności występowania na polilinii, a nie w kolejności dodawania bloków z atrybutem. Czyli, żeby zamiast PZ 07 wyświetliło się PZ 02 a następne numery automatycznie zwiększyły się o 1.
Chodzi o to, że to załamanie czasami trzeba dodać ze względu na uwarunkowania techniczne i ciężko potem ręcznie przenumerować kilkaset punktów za każdym razem gdy coś się zmieni.
Bardzo proszę o pomoc, a jeśli nie wystarczająco precyzyjnie opisałem problem to proszę o uwagi.
Pozdrawiam
Dominik
Dominik Kraków
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 13, 2017 21:51

Re: Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów

Postprzez sauron-83 » wrz 14, 2017 20:48

Dominik Kraków napisał(a):Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum. Temat „Automatyczne numerowanie i prze-numerowanie atrybutów”

Odkop watek na forum, ktory pchnal kojacka do tego zeby przesledzic

Zreszta na blogu jest wystarczająco.
https://kojacek.wordpress.com/2017/03/0 ... polilinia/
W prawdzie nie automat ale powinno Ci wystarczyc.
Jedno wskazanie polilini i wybor kierunku... jeśli pamiec nie zawodzi.
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 295
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Poprzednia strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników