_

Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez ozzi91 » gru 10, 2020 14:35

Dzień dobry wszystkim!

Czy da się jakimś lispem lub komendą stworzyć punkty załamania polilini automatycznie w miejscu przecięcia się tejże polilini z innymi poliliniami na tej samej warstwie?

Chodzi o to, że ja rysuje polilinią jakiś odcinek. potem do tego odcinka dorysowuję prostopadle inne odcinki, korzystam z funkcji trim i cyk, na rysunku linie są połączone ale główna polilina nie ma w miejscu przecięć punktów załamania a musi mieć, bo potem ręcznie muszę albo łączyć polilinie albo dodawać punkty polilini. Potrzebne mi to do generowania punktów takiej polilini bo jak nie dodam tych punktów pośrednich to na zestawieniu mam raptem 2 punkty zamaist np 10. Nie wiem czy zrozumiale napisałem ale jak nie to odpowiem jak najszybciej na zadane pytania

Ktoś coś poradzi?
ozzi91
 
Posty: 7
Dołączył(a): paź 22, 2019 07:35

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez akor » gru 10, 2020 23:22

Proszę o jakiś szkic, rysunek tego co chcesz osiągnąć.

akor
akor
 
Posty: 673
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez badziewiak » gru 11, 2020 01:47

Raczej tak. Opisz łopatologicznie oczekiwane działania użytkownika (na poziomie wskazań elementów, kliknięć). I wersję autocada.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2364
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez ozzi91 » gru 11, 2020 11:34

Ok, tak myślałem, że opis nie wystarczy :)

po lewej stronie mamy sytuację początkową. rysuje sobie żółtą polilinię. Do niej rysuję kolejne "odgałęzienia". W miejscu odgałęzień chciałbym by jakąś funkcją automatycznie pojawiały się załamania tak jak jest to na rysunku po prawej stronie.
Załączniki
1.dwg
(61.69 KiB) Pobrane 34 razy
ozzi91
 
Posty: 7
Dołączył(a): paź 22, 2019 07:35

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez badziewiak » gru 11, 2020 11:45

Opis był dla mnie jasny od początku, ale chodziło mi o kolejność działań: Moim zdaniem można wskazać najpierw polilinie główne (dzielone), a następnie całą resztę. Można do tej reszty zaliczyć także te główne, które by były z automatu odrzucane, aby użytkownikowi było łatwiej.
A wersja cada?
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2364
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez ozzi91 » gru 11, 2020 13:37

2013 autocad MEP o ile dobrze pamiętam, tu gdzie jestem teraz mam nowszego wiec nie pamiętam dokładnie ale pasuje żeby zadziałało na takim 2013 :)
ozzi91
 
Posty: 7
Dołączył(a): paź 22, 2019 07:35

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez badziewiak » gru 11, 2020 13:52

Zatem testuj. Rozpakuj załącznik na dysk lokalny (nie czasem sieciowy!), z palca _netload i wskaż rozpakowany dll. Otwórz załączony dwg i wpisz polecenie wstawPunktyNaPoliliniach. Postępuj wg wskazówek w wierszu poleceń, więc wskazujesz najpierw te polilinie główne, a w następnym kroku wszystkie pozostałe (nie musisz omijać wcześniej wskazanych głównych).
Na wszelki wypadek zapisz kopię rysunku, na którym pracujesz.
Załączniki
1.dwg
(54.87 KiB) Pobrane 30 razy
wstawianiePunktowNaPolilinii.zip
(5.29 KiB) Pobrane 28 razy
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2364
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez ozzi91 » gru 11, 2020 15:16

Jestem po wstępnych testach, działa, jesteś Mistrzem!

Dziękuję serdecznie!
ozzi91
 
Posty: 7
Dołączył(a): paź 22, 2019 07:35

Re: Automatyczne tworzenie punktu polilini na przecięciu

Postprzez badziewiak » gru 11, 2020 15:27

No i gitara. W załączeniu kompletny projekt źródłowy, gdyby ktoś chciał go sobie przekompilować pod inne autocady. Trzeba tylko zaktualizować ścieżki do SDK autocada (Properties->Reference paths, wskazać podfolder inc).
Załączniki
wstawianiePunktowNaPolilinii.zip
(16.06 KiB) Pobrane 30 razy
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2364
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników