_

[SW 2013] Błąd przy dodawaniu zmiennej globalnej.

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[SW 2013] Błąd przy dodawaniu zmiennej globalnej.

Postprzez poldon » mar 17, 2017 17:36

Chciałbym dodać zmienną globalną, a w konsekwencji sparametryzować model w programie Solidworks 2013. Korzystając z pomocy dostępnej w programie doszedłem do momentu w którym należy wpisać "nazwę" oraz "wartość" zmiennej. Po wpisaniu wyżej wymienionych elementów zgodnie z pomocą obok powinien pojawić się zielony symbol "tick" co też się dzieje (widać to na pierwszym zrzucie ekranu). Niestety po kliknięciu w niego w celu zaakceptowania zmian pojawia się błąd widoczny na drugim zrzucie ekranu. Niestety żadna konfiguracja wpisywania równań czy wartości nie działa.

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem i zna rozwiązanie? Może jest inny sposób na dodanie zmiennej globalnej?

Dodam jeszcze tylko, że korzystam z legalnej wersji programu na licencji studenckiej udostępnionej przez uczelnię.
Załączniki
jeden.jpg
dwa.jpg
poldon
 
Posty: 2
Dołączył(a): mar 17, 2017 17:16

Re: [SW 2013] Błąd przy dodawaniu zmiennej globalnej.

Postprzez bildder » mar 17, 2017 21:37

Zastanawiam się co to za zmienna, która posiada jednostkę... chociaż można ją wybrać.

Może problem leży w samym równaniu. Taki komunikat o błędzie pojawi się np. kiedy użyjemy separatora (,) zamiast (.), która jest wymagana!

Zamiast zmiennej globalnej można utworzyć połączoną wartość wymiaru. Tworzy się ją pod prawym po kliknięciu na wymiar.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1268
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [SW 2013] Błąd przy dodawaniu zmiennej globalnej.

Postprzez poldon » mar 17, 2017 21:49

Dzięki za odpowiedź. Jednostka pojawiła się tam, ponieważ próbowałem już wszystkich możliwości wpisania zmiennej. :) Po przeszukaniu angielskich stron wpadłem na wiele tematów z podobnym problemem. Głównym problemem zwykle była aktualizacja KB3072630 ale równie dobrze problemem mógł być brak kompatybilności SW13 z Windows 10. Jeszcze inną przyczyną mogła być błędna instalacja VBA 7.1 podczas instalacji SW.

U mnie problem został rozwiązany sposobem opisanym na tej stronie: http://testexasengsystems.blogspot.com.tr/2010/08/no-my-equation-syntax-is-not-invalid.html?showComment=1457873719581#c4841739600620250633

Dla pewności wykonałem jeszcze kroki opisane tutaj: https://www.solidworks.com/sw/support/TechKB3072630.html

Może komuś jeszcze przydadzą się te strony. :)

Edit: Istotną kwestią jest jeszcze uruchomienie instalacji SW jako administrator oraz uruchomienie samego programu w trybie zgodności z Windows 7 oraz jako administrator.
poldon
 
Posty: 2
Dołączył(a): mar 17, 2017 17:16


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników