_

Bechtel - pytanie o prace

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez dar » kwi 03, 2008 21:42

kurtz napisał(a):wszyscy pisza o PDS/PDMS a czy jakiś większa firma używa programu Cadmatic??? podobno tez dobry, ale nie miałem do czynienia, jeżeli ktoś w nim pracuje to prosiłbym o opinię,


Fluor i Lurgi uzywają PDSa
Foster Wheeler PDMSa
Energoprojekt Gliwice Smart Planta
Avatar użytkownika
dar
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 11, 2005 10:54

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez kurtz » kwi 03, 2008 21:52

trochę obok tematu,

ja to bym chyba wolał pracę przy wielkich projektach, wszystko jest z góry przewidziane, specyfikacje materiałowe, trasy rurociągów itd.

a pracując przy rzeczach typu modernizacja instalacji to dostaje się schemat jedzie na instalacje z miarką i trzeba kompinować, bo a to miejsca nie ma, a to rysunki estakad są niezinwentarysowane od 20lat a to coś tam...

chociaz jeszcze przy duzych rzeczach nie pracowałem to nie mam porównania :)
kurtz
 
Posty: 81
Dołączył(a): kwi 05, 2007 19:11

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez PitSanchez » kwi 04, 2008 11:39

kurtz napisał(a):trochę obok tematu,

ja to bym chyba wolał pracę przy wielkich projektach, wszystko jest z góry przewidziane, specyfikacje materiałowe, trasy rurociągów itd.

a pracując przy rzeczach typu modernizacja instalacji to dostaje się schemat jedzie na instalacje z miarką i trzeba kompinować, bo a to miejsca nie ma, a to rysunki estakad są niezinwentarysowane od 20lat a to coś tam...

chociaz jeszcze przy duzych rzeczach nie pracowałem to nie mam porównania :)


Samo się nie "przewidzi.....", a materiały dobierane często są w trakcie projektu i po kilkakroć zmieniane (jak proces nie może się zdecydować jakie medium i o jakich parametrach będzie sobie przepływać). Także to wcale nie jest takie proste jakby się mogło wydawać.
Jedno jest pewne, że pracując w globalnej firmie na stanowisku np. Pipe Designer, nie miałbyś okazji do latania z "linijką", mierzenia estakady i wytyczania trasy za pomocą ołówka i kartki papieru (zdarzaja się takie zlecenia ale rzadko i nie na dużych projektach, chyba że projekt jest kompleksowy EPC/EPCM).
Tak wogóle to powinieneś się cieszyć, że masz okazję popracować na instalacji, gdyż daje to ogólne wyobrażenie tego co projektujesz i możesz wykazać się większym wyczuciem przy projektowaniu z punktu widzenia budowy (realizacji) a później obsługi zaprojektowanej przez Ciebie instalacji :) (ale to tak na marginesie), gdyż nawet najlepsze narzędzie do projektowania nie dozwierciedli rzeczywistości w 100 %.
********************
Pzdr

PS
PitSanchez
 
Posty: 10
Dołączył(a): mar 22, 2008 17:31

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez dar » kwi 04, 2008 13:47

kurtz napisał(a):wszyscy pisza o PDS/PDMS a czy jakiś większa firma używa programu Cadmatic??? podobno tez dobry, ale nie miałem do czynienia, jeżeli ktoś w nim pracuje to prosiłbym o opinię,


W Norwegii dosyć powszechnie do projektowania rurociągów i konstrukcji off shore używany jest Inventor
Avatar użytkownika
dar
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 11, 2005 10:54

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez kurtz » kwi 08, 2008 17:04

a tak wogóle to zaczeli już rektutację projektantów???
na stronie jest informacja, że poszukują kadry bardziej kierowniczo-zarządzającej,
kurtz
 
Posty: 81
Dołączył(a): kwi 05, 2007 19:11

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez CezaryCezary » kwi 08, 2008 21:57

dar napisał(a):
kurtz napisał(a):wszyscy pisza o PDS/PDMS a czy jakiś większa firma używa programu Cadmatic??? podobno tez dobry, ale nie miałem do czynienia, jeżeli ktoś w nim pracuje to prosiłbym o opinię,


W Norwegii dosyć powszechnie do projektowania rurociągów i konstrukcji off shore używany jest Inventor


Tak samo AutoCAD, Microstation. Właśnie za miesiąc wyjeżdżam do Norwegii :)

Wybrali Warszawe i BARDZO DOBRZE !!! Bo tu są przeszło 2 mln. luda i kilkaset tysięcy przyjezdnych z całej Polski. Rąk do pracy nie brakuje, wiem że wielu inżynierów jest tu bez pracy (absolwentów, ale i z wieloletnim dośw.). W Warszawie brakuje takich firm, a uczelni technicznych jest sporo.

Wybrali Warszawę, bo na Śląsku:

bo tam są firmy takie jak Fluor, Foster Wheeler, Lurgi, Energoprojekt katowice, Energoprojekt Gliwice, Biprokwas itd
Avatar użytkownika
CezaryCezary
 
Posty: 200
Dołączył(a): gru 04, 2007 23:07
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez CezaryCezary » kwi 08, 2008 22:11

kurtz napisał(a):a tak wogóle to zaczeli już rektutację projektantów???
na stronie jest informacja, że poszukują kadry bardziej kierowniczo-zarządzającej,


Z tego co mi odpisał rekruter (Fair Recruitment), dopiero w późnym okresie 2009 roku będą szukać "szaraków". Narazie szukają managmentu, no i budują biurowiec, bo narazie nie mają swojej siedziby, tylko fundamenty.

A to że w Warszawie są dwa razy wyższe stawki ??!! TO WIELKA BZDURA !!! Może w lepszych firmach jak GE EDC są wyższe stawki, ale porównujmy podobne firmy w różnych lokalizacjach, a nie zupełnie rózne firmy. W Krakowie w Delphi stawki są identyczne jak w Wawie w GE EDC.

Jedyne co jest dwa razy wyższe to koszty mieszkań :) 10-13 tys. zł za metr to standard. Najtańsze (Wołomin, Zielonka, Pruszków) to 5-6 tys. za metr kw., ale dojazdy z tamtąd to tragedia.......

Ale niestety zarobki nie sa wysokie w Wawie, może trochę (10-30%) wyższe niż na Śląsku, ale np. na Pomorzu widuje dużo lepsze oferty, płace są tam często wyższe niż w stolicy.
Avatar użytkownika
CezaryCezary
 
Posty: 200
Dołączył(a): gru 04, 2007 23:07
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez misiek_wr » kwi 08, 2008 22:50

CezaryCezary napisał(a):
Tak samo AutoCAD, Microstation. Właśnie za miesiąc wyjeżdżam do Norwegii :)


witam,

mozna wiedziec jaki rejon? w tym roku kolejny raz odwiedzam Norwegie i za kazdym razem jestem pozytywnie zaskoczony,

pozdrawiam
misiek_wr
 
Posty: 17
Dołączył(a): lis 18, 2006 17:27
Lokalizacja: Skwierzyna

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez dar » kwi 09, 2008 06:52

[quote="CezaryCezary"][quote="dar"][quote="kurtz"]wszyscy pisza o PDS/PDMS a czy jakiś większa firma używa programu Cadmatic??? podobno Wybrali Warszawe i BARDZO DOBRZE !!! Bo tu są przeszło 2 mln. luda i kilkaset tysięcy przyjezdnych z całej Polski. Rąk do pracy nie brakuje, wiem że wielu inżynierów jest tu bez pracy (absolwentów, ale i z wieloletnim dośw.). W Warszawie brakuje takich firm, a uczelni technicznych jest sporo.




Jak już pisałem wczesnij nie sądzisz chyba że absolwenci pociągna tak poważne przedsiewzięcie jak budowa rafinerii.

A co do tego że na Śląsku jest tyle firm podobnej branży to jest tylko zaleta lokalizacji bo łatwiej podkupić pracowników którym niekoniecznie chce się wyjeżdżac w Warszawy

A co do płac to bechtel będzie musiał dawac podobne stawki albo wyzsze niż EDC.
Avatar użytkownika
dar
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 11, 2005 10:54

Re: Bechtel - pytanie o prace

Postprzez CezaryCezary » kwi 09, 2008 13:45

misiek_wr napisał(a):
CezaryCezary napisał(a):
Tak samo AutoCAD, Microstation. Właśnie za miesiąc wyjeżdżam do Norwegii :)


witam,

mozna wiedziec jaki rejon? w tym roku kolejny raz odwiedzam Norwegie i za kazdym razem jestem pozytywnie zaskoczony,

pozdrawiam


Kongsberg
Avatar użytkownika
CezaryCezary
 
Posty: 200
Dołączył(a): gru 04, 2007 23:07
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników