_

[Inventor] Blacha falista na krzywoliniowej powierzchni

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Inventor] Blacha falista na krzywoliniowej powierzchni

Postprzez piotrekm13 » lip 01, 2020 18:36

Witam

Jak w temacie.
Chce zamodelować blachę falistą, nałożona na profil zaginany promieniem na przykład R500mm.
Czy ktoś przerabiał temat jak to zrobić i się nie narobić?
Czy zostaje ręczne szkicowanie całego kształtu blachy?
piotrekm13
 
Posty: 855
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [Inventor] Blacha falista na krzywoliniowej powierzchni

Postprzez Kacper Suchomski » lip 02, 2020 13:59

Jakiś szkic można prosić?
Kacper Suchomski
 
Posty: 156
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: [Inventor] Blacha falista na krzywoliniowej powierzchni

Postprzez tomaszjar » lip 02, 2020 22:16

Moim zdaniem trzeba narysować od razu w szkicu blachę falistą wygięta po łuku - ręcznie, łuk po łuku.
Narysowałem blachę falista i próbowałem ją zagiąć ale nie da się, albo nie potrafię, próbowałem zawinąć i też mi się nie udało.
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 383
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Inventor] Blacha falista na krzywoliniowej powierzchni

Postprzez piotrekm13 » lip 03, 2020 13:51

tomaszjar napisał(a):Moim zdaniem trzeba narysować od razu w szkicu blachę falistą wygięta po łuku - ręcznie, łuk po łuku.
Narysowałem blachę falista i próbowałem ją zagiąć ale nie da się, albo nie potrafię, próbowałem zawinąć i też mi się nie udało.



No właśnie tego się obawiałem. Trochę dłubania.
piotrekm13
 
Posty: 855
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [Inventor] Blacha falista na krzywoliniowej powierzchni

Postprzez AndrzejM. » lip 24, 2020 23:22

Cześć,

Może trochę po czasie ale dopiero zacząłem czytać forum.

Oczywiście jest sposób, żeby zrobić ale żeby się nie narobić.
Można narysować jedną sekcję i zrobić szyk wedle uznania. Następnie żeby móc wykonać gięcie trzeba przygotować model w taki sposób, żeby Inventor widział grubość czyli na jednym końcu wrysować rant po całej "grubości".
Później gięcie i na koniec można usunąć zbędny rant.

Jak kogoś zainteresuje jeszcze temat to mogę dorzucić screen 8)

Pozdrawiam AndrzejM.
AndrzejM.
 
Posty: 4
Dołączył(a): lip 24, 2020 22:40


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników