_

blachy

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

blachy

Postprzez komar1978 » cze 10, 2019 16:22

Witam mam pytanie jak zabrać się do takich konstrukcji kanałów w Inventorze.
Czy rysować normalnie jak każdy element - wyciągniecie z wybraniem itd.
Czy używać "konstrukcji blaszanej" i robić tutaj rozwiniecie blachy czy wykonać jako cały element blaszany ?

Jestem laikiem w kwestii Inventora, wszelkie sugestie mile widziane.
Ostatnio edytowany przez komar1978, cze 11, 2019 11:34, edytowano w sumie 1 raz
komar1978
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 10, 2019 16:12

Re: blachy

Postprzez NewJoker » cze 10, 2019 18:23

Blachy to albo specjalnym modułem do sheet metal albo przez wyciągnięcie a następnie pogrubienie powierzchni.
NewJoker
 
Posty: 709
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: blachy

Postprzez komar1978 » cze 10, 2019 18:28

NewJoker napisał(a):Blachy to albo specjalnym modułem do sheet metal albo przez wyciągnięcie a następnie pogrubienie powierzchni.


tylko czy warto bawić się z rozcinaniem takich blach, spawaniem i rozwinięciami na rysunkach ?
komar1978
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 10, 2019 16:12

Re: blachy

Postprzez Kacper Suchomski » cze 10, 2019 18:41

Moja odpowiedź brzmi: to zależy.
Nie wiemy, co chcesz osiągnąć, po co i dla czego. Ciężko doradzić drogę nie znając celu.
Kacper Suchomski
 
Posty: 111
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: blachy

Postprzez NewJoker » cze 10, 2019 18:44

Dokładnie, pytanie na czym Ci zależy. Moduł do blach jest bardzo przydatny jeśli potrzebne Ci są te wszystkie zagięcia jakie mają faktyczne elementy blaszane, możliwość rozwijania przydatna przy dokumentacji itd. Podejście z powierzchniami jest mniej specjalistyczne, ale za to daje nowe możliwości.
NewJoker
 
Posty: 709
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: blachy

Postprzez sturnus » cze 11, 2019 00:05

komar1978 napisał(a):Witam mam pytanie jak zabrać się do takich konstrukcji kanałów w Inventorze.
Czy rysować normalnie jak każdy element - wyciągniecie z wybraniem itd.
Czy używać "konstrukcji blaszanej" i robić tutaj rozwiniecie blachy czy wykonać jako cały element blaszany ?

Jestem laikiem w kwestii Inventora, wszelkie sugestie mile widziane.


Chyba nie tylko w kwestii Inventora. Rysunku też :-). Narożniki przy skośnych krawędziach są jakieś dziwne. Jak to masz zamiar wykonać z płaskownika? Widoki A i B przedstawiają tylko kołnierze a gdze reszta? Gdzie wymiary gabarytu? Wracając do "ad remu" - jak mawiają na Wiejskiej)" w blachach bawimy się gdy komponenty z nich będą wykonane (wyginane). U Ciebie występują tylko plaskie arkusze które są wzmacniane kształtownikami. Ergo, nie ma sensu dłubać to w blacha. No chyba że kątowniki kołnierzy będą giętę :-D.

Pozdrawiam
sturnus
 
Posty: 131
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: blachy

Postprzez komar1978 » cze 11, 2019 11:40

Oj czepiasz się szczegółów :):
płaskownik mogą wspawać dociąć, wymiary kołnierzy bez tła, po co bawić się z resztą, juz ogarneli temat :)
dzięki za odpowiedz o to mi chodziło :)
komar1978
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 10, 2019 16:12


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron