_

Blok - atrybutem z indeksem

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Blok - atrybutem z indeksem

Postprzez Ziks » sie 17, 2017 18:46

Witam.
Mam problem, czy jest możliwe, żeby stworzyć w autocadzie blok z atrybutem, w który można wpisać wartość z indeksem górnym lub dolnym?
Jak ustawi się atrybut jako wieloliniowy to otwiera się podstawowy edytor, ale nie ma tak opcji piętrowo.
Ziks
 
Posty: 4
Dołączył(a): mar 19, 2015 08:07

Re: Blok - atrybutem z indeksem

Postprzez kojacek » sie 17, 2017 20:21

Ziks napisał(a):Witam.
Mam problem, czy jest możliwe, żeby stworzyć w autocadzie blok z atrybutem, w który można wpisać wartość z indeksem górnym lub dolnym?
Jak ustawi się atrybut jako wieloliniowy to otwiera się podstawowy edytor, ale nie ma tak opcji piętrowo.



1... https://kojacek.wordpress.com/2015/12/01/mtext-ulamki/
2... https://kojacek.wordpress.com/2016/12/18/text-bigfont/
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5294
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Blok - atrybutem z indeksem

Postprzez Ziks » sie 18, 2017 07:43

Dziękuję za odpowiedź.
Niestety atrybut to nie jest obiekt MTEXT, nie mam dostępu to tego edytora.
Jeśli chodzi o bigfont to ja w indeksie (zazwyczaj górnym) wpisuję równą treść (litery wymieszane z cyframi).
Czy musiałbym jakoś kombinować w kierunku stworzenia własnego bigfonta?
Czy wtedy musiałbym stworzyć definicję dla każdej możliwej kombinacji indeksu?
Ziks
 
Posty: 4
Dołączył(a): mar 19, 2015 08:07

Re: Blok - atrybutem z indeksem

Postprzez kojacek » sie 18, 2017 09:30

Ziks napisał(a):Dziękuję za odpowiedź.
Niestety atrybut to nie jest obiekt MTEXT, nie mam dostępu to tego edytora.
Jeśli chodzi o bigfont to ja w indeksie (zazwyczaj górnym) wpisuję równą treść (litery wymieszane z cyframi).
Czy musiałbym jakoś kombinować w kierunku stworzenia własnego bigfonta?
Czy wtedy musiałbym stworzyć definicję dla każdej możliwej kombinacji indeksu?



Można pokombinować LISP-em. Tylko trzeba znać formatowanie. Na upartego:
Kod: Zaznacz cały
(setpropertyvalue (car (nentsel)) "Value" "\\A1;AutoLISP{\\H0.7x;\\Skojacek-2017^;}")

i wskazanie istniejącej wartości atrybutu będącego mtext-em daje:
mtextatt.PNG
mtextatt.PNG (5.37 KiB) Przeglądane 142 razy
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5294
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Blok - atrybutem z indeksem

Postprzez Ziks » sie 18, 2017 11:17

W sumie to przepraszam, że nie wspomniałem od razu, ale mam dostęp jedynie do autocada 2017 LT, więc nie mam możliwości kombinowania z lisp
;(
Ziks
 
Posty: 4
Dołączył(a): mar 19, 2015 08:07


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników