_

Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez piotr.wloszynski » sty 17, 2019 18:27

Witam,
Mam blok dynamiczny w którym jest kilkanaście stanów widoczności.
W jaki sposób wstawić nazwę stanu widoczności do atrybutu?
Wybrałem Wstaw pole / obiekty /obiekt
potem zaznaczam stan widoczności i nie ma tam do wyboru nazwy lub opisu.
piotr.wloszynski
 
Posty: 8
Dołączył(a): sty 17, 2019 18:21

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez asa » sty 17, 2019 21:55

piotr.wloszynski napisał(a):Witam,
Mam blok dynamiczny w którym jest kilkanaście stanów widoczności.
W jaki sposób wstawić nazwę stanu widoczności do atrybutu?
Wybrałem Wstaw pole / obiekty /obiekt
potem zaznaczam stan widoczności i nie ma tam do wyboru nazwy lub opisu.

Kurcze troszkę to zawile opisałeś
mam rozumieć że
1. Definicja bloku ma atrybut tekstowy oraz kilka stanów widoczności
2. Wstawiasz blok.
2. We wstawieniu bloku zmieniasz stan widoczności a jego nazwa jest aktualizowana i atrybut tekstowy przyjmuje tą wartość
Jeżeli tak to proponuję byś napisał sobie lispa
1. wstawiasz blok i dodajesz mu object reactor z reakcją na pomyślną zmiane modyfikacji
2. piszesz funkcyjkę co jak zmienisz stan widoczności we wstawieniu bloku to zmieni wartość atrybutu...
W sumie bardzo proste w razie co pomogę przy odrobinie czasu.
Pozdrawiam ciepło
asa
asa
 
Posty: 568
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez kojacek » sty 17, 2019 22:26

OjTam. Wystarczy tylko dobrze zdefiniować blok. Po zmianie stanu rzecz jasna REGEN.
Oczywiście że można zLISPować zREAktorować itp. ale przecież nie trzeba <click>:

DynBlockAttribViewState.gif
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5492
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez asa » sty 18, 2019 10:23

kojacek napisał(a):OjTam. Wystarczy tylko dobrze zdefiniować blok. Po zmianie stanu rzecz jasna REGEN.
Oczywiście że można zLISPować zREAktorować itp. ale przecież nie trzeba <click>:

DynBlockAttribViewState.gif

W sumie najprościej najładniej najefektywniej... ale... traktorek na zmianę dał mi troszkę w kość w sensie zawieszania więc w celu przypomnienia (masochista) coś tam stworzę przy odrobinie czasu
Pozdrawiam ciepło
asa
asa
 
Posty: 568
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez piotr.wloszynski » sty 21, 2019 11:27

ok, dzięki czekam zatem a w między czasie sam popróbuję.
W załączeniu blok nad którym pracuję. Zależy mi na tym żeby wartość atrybutu OZNACZENIE była taka jak nazwa stanu widoczności TYP.
Załączniki
el_lacznik.dwg
łącznik
(57.84 KiB) Pobrane 13 razy
piotr.wloszynski
 
Posty: 8
Dołączył(a): sty 17, 2019 18:21

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez asa » sty 22, 2019 19:03

W sumie ja jestem elektryk niskich napięć do 50% przepraszam Volt wytrzymuję, wiec pozwoliłem sobie stworzyć własny blok na podstawie tego co załączyłeś. W opisach 1.lsp masz napisane gdzie i co zmienić by działało na dowolny bloku z parametrami widoczności i atrybutem. Jak toto działa?
1.gif
1.gif (854.48 KiB) Przeglądane 203 razy

Ładujemy lispa i sobie pstrykamy na insertcie bloku
2.gif
2.gif (979.43 KiB) Przeglądane 203 razy

wstawiamy bloczek kopiemy i dale działa ;)
Po otwarciu pliku i załadowaniu lispa też będzie działało ;)
Pozdrawiam ciepło
asa
P.S.
W sumie lisp króciutki, ale zabawy z reaktorami potrafią być uciążliwe. Na samym object reaktorku moim zdaniem nie da rady tego zrobić bo otrzymamy pętlę edycji. Lecz dodając reaktor na polecenie bo i tak przy wstawieniu musimy jakoś "oznaczyć" sygnalizatora... Jeżeli Was ciekawią moje zabawy z reaktorkami przy kawie coś tam mogę bardziej upisać ;)
Załączniki
test.dwg
tu jest bloczek sygnalizatora
(31.47 KiB) Pobrane 14 razy
1.LSP
a tu kilka linijek kodu
(1.56 KiB) Pobrane 13 razy
asa
 
Posty: 568
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez piotr.wloszynski » lut 01, 2019 15:23

@asa
jednej ważnej informacji nie podałem ...
używam Autocad LT i tam LIPSy nie działają z tego co się orientuję, da radę coś wymyślić na LT?
piotr.wloszynski
 
Posty: 8
Dołączył(a): sty 17, 2019 18:21

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez akor » lut 01, 2019 19:21

Proszę czytać, patrzeć (nie gapić się) ze zrozumieniem.
Przecież kojacek pokazał rozwiązanie, o którym napisał:
Oczywiście że można zLISPować zREAktorować itp. ale przecież nie trzeba

Czyli zrobisz to w ACLT.
akor
akor
 
Posty: 600
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez piotr.wloszynski » lut 01, 2019 20:12

Witam.
Jakbym umiał to by to zrobił. Niestety nie wiem jak.
piotr.wloszynski
 
Posty: 8
Dołączył(a): sty 17, 2019 18:21

Re: Blok dynamiczny atrybut stan widoczności

Postprzez akor » lut 01, 2019 20:47

To spytaj kojacka.
On wie i na dodatek pomocny bardzo jest, zawsze.

akor
akor
 
Posty: 600
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników