_

Blok "w pamięci" przy otwarciu ACad

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Blok "w pamięci" przy otwarciu ACad

Postprzez mallyy » mar 12, 2021 12:38

Czy jest jakiś sposób na "umieszczenie" w pamięci programu bloku? Chodzi o efekt, żeby na rysunkach można było wstawiać np podpis (blok) bez konieczności otwierania go z innego pliku i kopiowania - zawsze pod ręką. Wstaw/ blok/ podpis i już :)
mallyy
 
Posty: 36
Dołączył(a): cze 19, 2009 15:20

Re: Blok "w pamięci" przy otwarciu ACad

Postprzez akor » mar 12, 2021 15:18

W rysunkach już istniejących czy nowotworzonych?
Jeżeli to drugie to utwórz szablon, w którym umieścisz np. podpis i otwieraj nowe rysunki z tym szablonem.
Do przestudiowania - szablony rysunków.
akor
akor
 
Posty: 719
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Blok "w pamięci" przy otwarciu ACad

Postprzez mallyy » mar 12, 2021 16:39

akor napisał(a):W rysunkach już istniejących czy nowotworzonych?
Jeżeli to drugie to utwórz szablon, w którym umieścisz np. podpis i otwieraj nowe rysunki z tym szablonem.
Do przestudiowania - szablony rysunków.
akor

:) W "nowotworzonych" sprawa jest prosta. Najczęściej jednak dostaje już jakieś opracowania, na których robię swoje rzeczy i doklejam się do tabelek. Stąd taki pomysł.
mallyy
 
Posty: 36
Dołączył(a): cze 19, 2009 15:20

Re: Blok "w pamięci" przy otwarciu ACad

Postprzez akor » mar 12, 2021 21:08

Można skorzystać z tego:
paleta bloki.jpg

ale jeżeli wydzierżawimy/wypożyczymy wersję AutoCAD 2021 bo w niej pojawiła się zakładka ULUBIONE.
akor
akor
 
Posty: 719
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników