_

Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez SOYER__1 » wrz 12, 2017 11:13

Zliczenie po widoczności można zrobić w tabeli z wyodrębniania atrybutów - _dataextraction.
Bez lisp_a.
SOYER__1
 
Posty: 65
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez Piotrpawlow » wrz 12, 2017 15:29

SOYER__1 napisał(a):Zliczenie po widoczności można zrobić w tabeli z wyodrębniania atrybutów - _dataextraction.
Bez lisp_a.



Witam,

Nie chodzi mi o zliczanie elementów lecz o ich wybór w celu edycji (wybór bloku o tej samej nazwie z rozróżnieniem widoczności)
Piotrpawlow
 
Posty: 14
Dołączył(a): gru 30, 2016 00:23

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez kojacek » wrz 12, 2017 20:44

kojacek napisał(a):
Piotrpawlow napisał(a):Jest pewien błąd w funkcji. Jak tylko poprawię - dam znać.


Funkcję poprawiłem. Przeprowadziłem wiele testów, i... wydaje się że działa dobrze. Wpis na blogu już zaktualizowany: https://kojacek.wordpress.com/2017/07/31/bloki-dynamiczne-wybieranie-na-podstawie-parametru/ . Opis i poprawiona funkcja tamże.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5264
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez SOYER__1 » wrz 14, 2017 08:49

Ja kiedyś wygrzebałem to na necie. Działa dobrze . Ale z większą ilością bloków dyn AC strasznie muli.
Załączniki
filtrowanie_bloków_dyn_wg_widoczności_SelDB.vlx
(14.92 KiB) Pobrane 2 razy
SOYER__1
 
Posty: 65
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez sauron-83 » wrz 14, 2017 10:17

Tak naszybko przetestowałem sobie na przykładzie parametru FLIP i chyba nie za bardzo działa.
Czy może coś przegapiłem?

Wywołanie:
Kod: Zaznacz cały
(jk:BLK_DynPropSS "TT" "F1" "R")
Załączniki
test_flip.dwg
(796.93 KiB) Pobrane 2 razy
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 295
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez SOYER__1 » wrz 14, 2017 10:23

No na Flip tego nie testowałem . Ale wg mnie "Flip" to nie to samo co "Widoczność"
SOYER__1
 
Posty: 65
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez sauron-83 » wrz 14, 2017 10:27

SOYER__1 napisał(a):No na Flip tego nie testowałem . Ale wg mnie "Flip" to nie to samo co "Widoczność"

to uwaga/zapytanie do funkcji kojacka patrz wywołanie w poprzednim poscie
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 295
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez kojacek » wrz 14, 2017 10:53

sauron-83 napisał(a): to uwaga/zapytanie do funkcji kojacka patrz wywołanie w poprzednim poscie


Działa. Jednak inaczej. Stan dla FLIP jest 0 lub 1. Wywołaj:
Kod: Zaznacz cały
(jk:BLK_DynPropSS "TT" "F1" 1)

albo:
Kod: Zaznacz cały
(jk:BLK_DynPropSS "TT" "F1" 0)

Sprawdź także CADPack-owe:
Kod: Zaznacz cały
(cd:BLK_GetDynamicProps (car (entsel)) T)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5264
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez sauron-83 » wrz 14, 2017 11:01

kojacek napisał(a):
sauron-83 napisał(a): to uwaga/zapytanie do funkcji kojacka patrz wywołanie w poprzednim poscie


Działa. Jednak inaczej. Stan dla FLIP jest 0 lub 1. Wywołaj:
Kod: Zaznacz cały
(jk:BLK_DynPropSS "TT" "F1" 1)

albo:
Kod: Zaznacz cały
(jk:BLK_DynPropSS "TT" "F1" 0)

Sprawdź także CADPack-owe:
Kod: Zaznacz cały
(cd:BLK_GetDynamicProps (car (entsel)) T)


dokładnie tak jak mówisz, dzięki.
pzdr
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 295
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez kojacek » wrz 14, 2017 11:03

sauron-83 napisał(a):dokładnie tak jak mówisz, dzięki.
pzdr


Podobnie zmiana:
Kod: Zaznacz cały
(cd:BLK_SetDynamicProps (car (entsel)) "F1" 1)

i
Kod: Zaznacz cały
(cd:BLK_SetDynamicProps (car (entsel)) "F1" 0)


a nie:

Kod: Zaznacz cały
(cd:BLK_SetDynamicProps (car (entsel)) "F1" "R")
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5264
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników