_

Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez Piotrpawlow » lip 05, 2017 13:22

Witam

Od jakiegoś czasu do projektowania używam bloków dynamicznych z parametrem widoczności. Jednak zauważyłem że nie ma żadnej znanej mi opcji do wyboru bloku o tym samym parametrze widoczności przez co nie mogę w prosty sposób policzyć ilości bloków. Czy jest w ogóle w AC taka opcja.
Piotrpawlow
 
Posty: 9
Dołączył(a): gru 30, 2016 00:23

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez kojacek » lip 31, 2017 10:36

Piotrpawlow napisał(a):Witam

Od jakiegoś czasu do projektowania używam bloków dynamicznych z parametrem widoczności. Jednak zauważyłem że nie ma żadnej znanej mi opcji do wyboru bloku o tym samym parametrze widoczności przez co nie mogę w prosty sposób policzyć ilości bloków. Czy jest w ogóle w AC taka opcja.


Wybór LISP-em: https://kojacek.wordpress.com/2017/07/31/bloki-dynamiczne-wybieranie-na-podstawie-parametru/

dynblockselectbyprop1.gif
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5245
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez Piotrpawlow » sie 03, 2017 20:20

Witam,

Nie bardzo wiem co mam zrobić.
Czy można trochę jaśniej.

z góry dziękuje
Piotrpawlow
 
Posty: 9
Dołączył(a): gru 30, 2016 00:23

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez kojacek » sie 04, 2017 09:02

Piotrpawlow napisał(a):Witam,

Nie bardzo wiem co mam zrobić.
Czy można trochę jaśniej.

z góry dziękuje



Musisz:
1] Załadować tutejszego CADPL-Pack'a
2] Załadować kod który udostępniłem. Ta funkcja ma trzy argumenty: Nazwę bloku, Nazwę parametru, Wartość parametru. Pozwoli ona utworzyć zbiór wskazań bloków spełniających warunki określone tymi argumentami.
3] Przykładowo chcesz policzyć wstawienia bloku o nazwie "SAP", parametrze "TYP" i jego wartości "ROP"...
4] Wywołujesz w linii poleceń:
Kod: Zaznacz cały
(sslength (jk:BLK_DynPropSS "SAP" "TYP" "ROP"))

wskazujesz obszar wyboru, zatwierdzasz i...
5] masz
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5245
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez Piotrpawlow » sie 07, 2017 09:30

Witam,
Zrobiłem chyba wszystko ala polecenie zwraca mi błąd:

Polecenie: (sslength (jk:BLK_DynPropSS "esser_O_wskaznik" "zamocowanie" "1"))
Wybierz obiekty: Określ przeciwległy narożnik: znaleziono: 7
Wybierz obiekty:
; błąd: zły typ argumentu: lselsetp nil
Polecenie:

W załączniku jeden z bloków który używam
Załączniki
test.dwg
rysunek testowy
(49.07 KiB) Pobrane 13 razy
Piotrpawlow
 
Posty: 9
Dołączył(a): gru 30, 2016 00:23

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez Piotrpawlow » sie 11, 2017 11:08

Witam,

U mnie funkcja ta powoduje zaznaczenie bloku o podanej nazwie za każdym razem pomijając następne wybory parametrów.
Piotrpawlow
 
Posty: 9
Dołączył(a): gru 30, 2016 00:23

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez kojacek » sie 11, 2017 17:51

Piotrpawlow napisał(a):Witam,

U mnie funkcja ta powoduje zaznaczenie bloku o podanej nazwie za każdym razem pomijając następne wybory parametrów.


Jest pewien błąd w funkcji. Jak tylko poprawię - dam znać.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5245
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Bloki dynamiczne z parametrem widoczności

Postprzez kruuger » sie 12, 2017 08:47

sprobuj tego
Kod: Zaznacz cały
;;; FID -> Dynamic Block filter
;;; FID2 -> Dynamic Block filter (spider)
;;; FIDV -> Dynamic Block filter - same Visibility

k.
Załączniki
ADS_Lib_Lee.lsp
(46.56 KiB) Nie pobierane
Dynamic Block Filter.lsp
(4.35 KiB) Pobrane 1 raz
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4776
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: MarCho