_

bloki

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: bloki

Postprzez tomblack » sty 26, 2011 11:42

no dobra, z kreskowaniem już sobie poradziłem, z tym że dalej nie umiem zamienić łuków na polilinię:(
jak tego dokonać?
tomblack
 
Posty: 98
Dołączył(a): lut 06, 2006 22:58

Re: bloki

Postprzez kluska » sty 26, 2011 12:22

aby zamienić linie, łuk na polilinię
należy wydać polecenie
Kod: Zaznacz cały
edplin

wybieramy linię/łuk który chcemy zmienić na polilinię i odpowiadamy twierdząco na zadane pytanie
--
Pozdrawiam
Krzysiek
kluska
 
Posty: 42
Dołączył(a): kwi 23, 2010 09:12
Lokalizacja: Ziemia Sieradzka

Re: bloki

Postprzez tomblack » sty 26, 2011 12:53

ok,
mój element (dla przykładu prostokąt z jednym zookrąglonym narożnikiem) rozbijam, na polecenie edplin wskazuje łuk, potwierdzam 2 razy enterem, po wskazaniu w oknie właściwości faktycznie zamiast łuku podaje polilinię.

Jednak po edycji polilinii, aby znowu dołączyć pozostałe moje elementy i utworzyć obiekt zamkniety przy wskazaniu mojego obiektu na polecenie wipeout znowu dostaje monit "Polilinia musi być zamknięta i składać się wyłącznie z segmentów linii."
:(
po ponownym rozbiciu element łukowy (który wcześniej był polilinią) w oknie właściwości znowu jest łukiem:(

przy okazji: jak zamienić okrąg w polilinię, tak aby można było wykorzystać polecenie wipeout?
jak można usunąć wipeout?
tomblack
 
Posty: 98
Dołączył(a): lut 06, 2006 22:58

Re: bloki

Postprzez kluska » sty 26, 2011 22:14

u mnie po stworzeniu takiego obiektu jak opisałeś, czyli trzy ściany proste, czwarta jest łukiem
po wydaniu polecenia wipeout
otrzymuję taki oto komunikat
Polilinia musi być zamknięta i składać się wyłącznie z segmentów linii.


ale jest na to rada, trzeba stworzyć wpisany/opisany wielobok o dużej liczbie boków [np.300]
wtedy wycinamy połowę powstałego "okręgu" łączymy z pozostałymi bokami w polilinię
wtedy polecenie wipeout działa

a co do usunięcia to nie mam pojęcia
--
Pozdrawiam
Krzysiek
kluska
 
Posty: 42
Dołączył(a): kwi 23, 2010 09:12
Lokalizacja: Ziemia Sieradzka

Re: bloki

Postprzez z » sty 27, 2011 00:36

tomblack napisał(a):(...)
drugie pytanko przy okazji - kto mi wyjaśni dokładnie sprawę tworzenia i zapisu bloków (a dokładniej bloki wewnętrzne vs zewnętrzne)? może jakiś dobry artykuł gdzie jest to opisane?
czym w edytorze bloku różnią się komendy: "edycja lub utwórz definicję bloku", "zapisz definicję bloku", "zapisz blok jako"?
jak usunąć blok wewnętrzny (lub wyodrębnić i zapisać jako zewnętrzny) widoczny poprzez DesignCenter?

A umie nacisnąć F1 i przeczytać?
wblock
Create Drawing Files for Use as Blocks
[edit] Ja pierdzielę, ma polskiego ac i szuka artykułów!
kluska napisał(a):(...)
a co do usunięcia to nie mam pojęcia

A może usunać? (_erase)
A może rozbić? (_explode)
z
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: bloki

Postprzez olo-gdynia » sty 27, 2011 01:05

tomblack napisał(a):jak można usunąć wipeout?

Domyślam się że chodzi o sytuacje kiedy wipeout ma niewidoczne obramowanie i nie można go "złapać" żeby go usunąć tak jak
każdy inny obiekt. W takiej sytuacji musisz włączyć obramowanie poleceniem _wipeout , potem _f ,potem _on i enter.
olo-gdynia
 
Posty: 453
Dołączył(a): lis 14, 2010 20:37

wipeout z łukiem

Postprzez tomblack » sty 27, 2011 16:51

ok,
o ile już wiem czym różnią się bloki wew. od zew. (sorry, mam naprawdę ograniczony czas na szukanie),
to chciałbym powrócić do kwestii wipeout w elemencie posiadającym łuki.
jak tego dokonać (tzn stworzyć obszar zawierający łuk, którym będzie można przykryć inne elementy)
tomblack
 
Posty: 98
Dołączył(a): lut 06, 2006 22:58

Re: bloki

Postprzez olo-gdynia » sty 27, 2011 17:17

tomblack napisał(a):jak tego dokonać (tzn stworzyć obszar zawierający łuk, którym będzie można przykryć inne elementy)


Zastąp łuk polilinią z prostymi segmentami.
olo-gdynia
 
Posty: 453
Dołączył(a): lis 14, 2010 20:37

Re: bloki

Postprzez tomblack » sty 27, 2011 17:44

olo-gdynia napisał(a):Zastąp łuk polilinią z prostymi segmentami.

tomblack napisał(a):ok,
mój element (dla przykładu prostokąt z jednym zookrąglonym narożnikiem) rozbijam, na polecenie edplin wskazuje łuk, potwierdzam 2 razy enterem, po wskazaniu w oknie właściwości faktycznie zamiast łuku podaje polilinię.

Jednak po edycji polilinii, aby znowu dołączyć pozostałe moje elementy i utworzyć obiekt zamkniety przy wskazaniu mojego obiektu na polecenie wipeout znowu dostaje monit "Polilinia musi być zamknięta i składać się wyłącznie z segmentów linii."
:(
po ponownym rozbiciu element łukowy (który wcześniej był polilinią) w oknie właściwości znowu jest łukiem:(

przy okazji: jak zamienić okrąg w polilinię, tak aby można było wykorzystać polecenie wipeout?
jak można usunąć wipeout?
tomblack
 
Posty: 98
Dołączył(a): lut 06, 2006 22:58

Re: bloki

Postprzez olo-gdynia » sty 27, 2011 19:16

Co z tobą chłopie ? Zawiesiłeś się czy co ? Przecież chociażby w przykładowym bloku który ci załączyłem masz wipeout w kształcie okręgu a okrąg to przecież też łuk? Co trzeba ci film video nagrać jak prostymi odcinkami zasumulować łuk , splajn czy cokolwiek.
olo-gdynia
 
Posty: 453
Dołączył(a): lis 14, 2010 20:37

Poprzednia strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Pereploot

cron