_

bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez ahcinga » paź 19, 2010 09:09

Od wczoraj w pracy zmagam się z blokiem i już brakuje mi pomysłów na rozwiązanie problemu i pytania jakie mogę zadać googlom.
Problem polega na tym:
Mam blok, nazwijmy go "blok1". Blok1 jest blokiem dynamicznym z atrybutami.
Mam dwa bloki, nazwijmy je "blok2" i "blok3". Blok2 i Blok3 składa się z kilku bloków blok1 i kilku linii, polilinii.
Chciałam lokalnie edytować bloki (refedit) blok2 i blok3, w przypadku bloku blok2 nie ma problemu, natomiast w przypadku blok3 pojawia się komunikat o treści:
Odniesienie do bloku zawiera niestandardowe właściwości bloku.
Edycja lokalna bloku przerwie połączenie z oryginalną definicją i utworzy nową definicję bloku.

Jeśli kontynuuję to blok dostaje nazwę *U... i oczywiście pozostałe bloki o nazwie blok3 nie zmieniają się.
Jeśli edytuje blok przez bedit, jest ok.

Co zrobić żeby ten blok "nie odrywał się" od oryginalnej definicji przy lokalnej edycji?
Żeby wszystkie bloki (blok3) zaktualizowały się po modyfikacji.
Pracuje na AC 2011.
Agniecha
ahcinga
 
Posty: 192
Dołączył(a): gru 28, 2005 19:21
Lokalizacja: Lublin

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez kruuger » paź 19, 2010 09:19

skoro blok dynamiczny to dynamiczny edytor i tak trzeba to robic. zapomnij o lokalu.
kruuger
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4838
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez ahcinga » paź 19, 2010 09:29

To, że dynamicznych bloków nie można lokalnym to wiem, tracą "dynamiczność", ale ja nie edytuję bloku dynamicznego (blok1) tylko blok2 i blok3 które same w sobie nie są dynamiczne. Poza tym jeden edytuje się bez łaski a drugi stroi fochy :?
Agniecha
ahcinga
 
Posty: 192
Dołączył(a): gru 28, 2005 19:21
Lokalizacja: Lublin

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez kruuger » paź 19, 2010 10:14

ahcinga napisał(a):To, że dynamicznych bloków nie można lokalnym to wiem, tracą "dynamiczność", ale ja nie edytuję bloku dynamicznego (blok1) tylko blok2 i blok3 które same w sobie nie są dynamiczne. Poza tym jeden edytuje się bez łaski a drugi stroi fochy :?

musi miec w takim razie dynamiczne wlasciwosci.
wrzuc plik sie zobaczy.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4838
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez ahcinga » paź 19, 2010 10:32

kruuger napisał(a):musi miec w takim razie dynamiczne wlasciwosci.
wrzuc plik sie zobaczy.
k.


oto plik w załączniku
w środku dwa z pozoru identyczne bloki, z pozoru bo jeden się edytuje a drugi nie.
oba identycznie robione
Załączniki
bloki.dwg
(103.85 KiB) Pobrane 103 razy
Agniecha
ahcinga
 
Posty: 192
Dołączył(a): gru 28, 2005 19:21
Lokalizacja: Lublin

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez kruuger » paź 19, 2010 10:48

a co robi punkt bazowy w drugim bloku?
to element dynamiczny. wywalic i smiga
kruuger
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4838
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez ahcinga » paź 19, 2010 10:54

no faktycznie... a ja się naszukałam nie wiadomo czego :)
wielkie dzięki :D
Agniecha
ahcinga
 
Posty: 192
Dołączył(a): gru 28, 2005 19:21
Lokalizacja: Lublin

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez kruuger » paź 19, 2010 11:02

ahcinga napisał(a):no faktycznie... a ja się naszukałam nie wiadomo czego :)
wielkie dzięki :D

no problem.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4838
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: bloki zagnieżdżone i lokalna edycja bloku

Postprzez tomo321 » lut 04, 2018 15:09

Wiem, że odkopuję, ale problem nadal aktualny.

Wytłumaczy mi ktoś jak używać edytora lokalnego bloków i edytora dynamicznego, czym się różnią i jak je włączać?
tomo321
 
Posty: 9
Dołączył(a): lip 10, 2017 20:43


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników