_

[Solid Edge ST8] blokowanie występowania części w złożeniu

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Solid Edge ST8] blokowanie występowania części w złożeniu

Postprzez Janusz.Ri » kwi 12, 2018 11:45

Witajcie,

Chciałem się Was poradzić, jeśli chodzi o parametryzacje złożenia. O ile z powodzeniem udaje mi się sterować wymiarami części oraz ilością występujących części (w szykach), chciałbym również blokować występowanie danej część w złożeniu. Wszystko dzieje się z poziomu excela. Generalnie chciałbym uzyskać efekt tak jak ma się w to przypadku modułu części i blokowania danej operacji. Czy SE daje taką możliwość?

Pozdrawiam
Janusz
Janusz.Ri
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 12, 2018 11:31

Re: [Solid Edge ST8] blokowanie występowania części w złożen

Postprzez gambolo » kwi 12, 2018 12:04

Co rozumiesz przez blokowanie występowania części ?
gambolo
 
Posty: 993
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: [Solid Edge ST8] blokowanie występowania części w złożen

Postprzez Jakuszyn » kwi 12, 2018 12:05

Na przykładzie ST7 - w złożeniu prawy klawisz myszy na pustym miejscu i przed ostatnie polecenie w wersji angielskiej ,,Occurrence Properties" - pojawia się tabelka w której możemy wybrać co ma się dziać z daną częścią. (czy mają być brane pod uwagę właściwości, pokazywana ma być na rys itp). Czy da się podpiąć to jakoś do Excela to tego nie wiem.

To co powyżej nadaję się do sterowania właściwościami i rysunkiem, co do samego modelu to Konfiguracje i ukrywanie części. W ST7 nie ma czegoś takiego jak wygaszanie części w złożeniu, tak żeby część była widoczna w drzewku, ale nie była widoczna.
Jakuszyn
 
Posty: 12
Dołączył(a): lut 08, 2018 16:50

Re: [Solid Edge ST8] blokowanie występowania części w złożen

Postprzez Janusz.Ri » kwi 12, 2018 12:07

Że zniknie z pola widzenia - tak jakbym wyłączył ja na drzewie.

Myślałem o tym, że jak nie da się sterować włączaniem i wyłączaniem danej części na złożeniu, to może da się sterować jaką konfigurację ma wyświetlać....
Janusz.Ri
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 12, 2018 11:31

Re: [Solid Edge ST8] blokowanie występowania części w złożen

Postprzez Janusz.Ri » kwi 12, 2018 12:18

Ja też byłem przekonany, że nie ma ale ostatnio natknąłem się na artykuł z linku poniżej
i tam w podpunkcie c pierwszego punktu jest wymieniona taka sytuacja. Dlatego zacząłem grzebać...

https://blog.gmsystem.pl/przyklady-zast ... olid-edge/
Janusz.Ri
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 12, 2018 11:31

Re: [Solid Edge ST8] blokowanie występowania części w złożen

Postprzez gambolo » kwi 12, 2018 13:41

Kiedyś drążyłem też podobny temat i cały czas mam go na tapecie ale brakuje czasu na kopanie dokładne.
wspo-praca-z-excel-t83527.html?hilit=solid%20edge

Sterowanie wymiarami złożeń i elementów spokojnie idzie przez excel. podpytywałem support również ale nie chcieli mi jednoznacznie powiedzieć to zrobić (wiadomo -> szkolenie = kasa)
Przy głębszym sterowaniu modelem z warunkowością występowania to już raczej trzeba podpiąć do tego VBA.

Jak coś wyniuchasz to daj znać. Chętnie nauczę się czegoś nowego.
gambolo
 
Posty: 993
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników