_

CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez CRUSH » kwi 29, 2006 09:07

Jakiego polecacie CAD/CAMa dla frezarki 3-osiowej ? Z tego co czytalem to jest kilka programow:

1. MasterCam X - nie wiem jednak jak z Cadem - oczekuje od was opini na jego temat
2. EdgeCam + SolidEdge (SolidWorks) - kiedys jak robilem w SolidEge - wydawalo mi sie ze program jest glownie nastawiony na modelowanie brylowej - jak teraz to wyglada ? PS. Z sSolidWorsem nie mialem stycznosci
3. Peps + IronCad - prosty i szybki do wdrozenia; IronCad'a disiaj przetestuje
4. SprutCAMa + Rhino - nie wiem nie uzywalem
5. DelCam + X -wtawciesami

i zupelnie nie wiem co wybrac.
Jezeli chodzi o Cam'a to ma w pelni wykorzystac maszyne, a proces przygotowania jakiegos programu nie byl czasochlonny. Od Cad'a glownie wymagam dobrego modelowania brylowego i powierzchniowego, tak zebym spokojnie mogl stworzyc w nim detal, z nastepnie wykonac do niego matryce - program nie musi dla mnie wykonywac dokumentacji. Co do budzetu to chcialbym (a raczej zakup musi ) sie zmiescic w przedziale cenowym <50000 zl.
CRUSH
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 29, 2006 03:16

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez NTS » kwi 29, 2006 09:50

CRUSH napisał(a):4. SprutCAMa + Rhino - nie wiem nie uzywalem


Jeżeli mowa o SprutCAM to polecam kombinację SprutCAM + T-Flex 3D Parametric CAD wówczas będziesz miał 3 osiowy CAM i system parametrycznego modelowania bryłowo- powierzchniowego.

SprutCAM + Rhino jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, którym całkowicie wystarcza modelowanie powierzchniowe i mają bardzo małe budżety.

Jeżeli chcesz przetestować powyższe systemy proszę o kontakt.

Pozdrawiam

www.newtechsolutions.pl
info@newtechsolutions.pl
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez pavel_f » kwi 29, 2006 10:55

Jeśli chodzi o program CAD/CAM to polecam GibbsCAM. Jest to program amerykański o bardzo dużych możliwościach. Program ten ma już w standardzie modelowanie bryłowe i powierzchniowe. W takim przedziale cenowym będzie też pełna obróbka 3D.
Więcej informacji można uzyskać u dystrybutora tego oprogramowania:

www.gibbs.pl
www.gibbscam.com.pl
www.gibbscam.com

e-mail: gibbs@gibbs.pl
pavel_f
 
Posty: 1
Dołączył(a): kwi 29, 2006 10:37

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez CRUSH » kwi 29, 2006 19:42

Dziekuje za propozycje (i znowy dochodza inne programy 8| )ale chcialbym aby wypowiedzieli sie uzytkownicy takich programow. Sam aktualnie testuje programy z punktow 1 i 3 z kozyscia dla 1. W pepsie podoba mi sie szybkie tworzenie programow, ktore nawet mnie poczatkujacemu uzytkownikowi sprawia tylko niewielkie klopoty, niestety mastercam przytlacza mnie jak narazie zbyt duza iloscia opcji. na korzysc Mastercam'a przemowil jego modol Cad - moze nie jest jakis cudowny ale sadze (jak narazie ) ze da sie w nim wiecej rzeczy wykonac niz w IronCad'e (nie wliczajac dokumentacji (jednak jak zazanczylem wczesniej chodzi mi glownie o robienie (poprawe) modeli)).

Czekam na klejne wypowiedzi. Z gory wielkie dzieki ;)
CRUSH
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 29, 2006 03:16

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez Blemi » kwi 29, 2006 21:11

50 tys, przy dobrych negocjacjach może wskoczyłbyś na jakiś program z wyższej półki, ale nie wiem
jeżlei chodzi o SE i SW to nie powinno problemów stwarzać wdrożenie w te systemu, dośc proste - EdgeCAM też prosty i dużo użytkowników,
MAsterCAM-a nie znam ale koledzy pracują w nim - bardzo dobry system tylko ze trzeba kupić go z dodatkowymi nakładkami ale przy takim budrzeci eto nie problem.
jednak ja bym sie ciągle zastanawiał nad jednolitym systemem,
Systemów CAD/CAM od groma jest
Sprawdzałes TEBIS-a, WorkNC,Euklid ?
pełno tego na pęczki,mysle ze bardziej powineneś sie skupić na tym systemie w którym nei bedziesz miał problemów z zrobieniem tego co aktualnie wykonujesz w firmie,i zwóć uwage na support firmy która ten soft ci dostarcza,
zeby pozniej nie zostawili cię na lodzie,mowiąc - wykup pan opieke a my pomożemy,
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez Ivaho » maja 04, 2006 07:47

Pracowałem na Edgecamie w parze z SW. Bardzo ładnie współpracują. Jezeli rysowales w SE to nie bedzie problemu. SE, SW i inventor- na jedno kopyto.
Pojedynek Edgecama i Mastercama jak na mój gust wypada na korzysc Edgecama. Nie polecam Pepsa i Esprita.
UG i Catia. Swoje kosztują a nie wiadomo czy bedą wykorzystane w 100%

PoZdroo
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez shilkadriver » maja 04, 2006 07:56

CRUSH napisał(a):...a proces przygotowania jakiegos programu nie byl czasochlonny...

A to dobre, tez pragne takiego programu. Najlepiej niech jest 1 przycisk "Wykonaj dobrze obrobke" :)

A teraz serio:
Pracuje w Edge Camie w parze z Solid Worksem, nie mam najmniejszych problemow z importem bryl itp. Sam EC jest dosc latwy w obsludze i ma bardzo dobre wsparcie z Nicomu. Jest tez dosc popularny. Do 3 osiowki jest w zupelnosci wystarczajacy.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez Blemi » maja 04, 2006 09:32

shilkadriver napisał(a):Pracuje w Edge Camie w parze z Solid Worksem, nie mam najmniejszych problemow z importem bryl itp. Sam EC jest dosc latwy w obsludze i ma bardzo dobre wsparcie z Nicomu. Jest tez dosc popularny. Do 3 osiowki jest w zupelnosci wystarczajacy.


fakt nie ma jak to wsparcie kogoś kto zna najlepiej system, najważniejsze chyba doświadczenie wdrażającego soft,
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez Ivaho » maja 04, 2006 16:37

Blemi napisał(a):
fakt nie ma jak to wsparcie kogoś kto zna najlepiej system, najważniejsze chyba doświadczenie wdrażającego soft,

Dobrze jak u "fachowców" od softa idzie w parze jeszcze troche wiedzy praktycznej o obróbce i technologi skrawania a o to niestety u wiekszości ciężko.... :wink: :roll:
Symulacja w CAMie ładnie wychodzi a jak przychodzi do puszczenia "ichniego" programu na maszynie.... :? Na szczęscie- ludzi którzy rzeźbili a potem zajęli sie softem jeszcze troche jest.
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: CAD/CAM dla frezarki 3-osiowej

Postprzez Blemi » maja 05, 2006 12:49

Ivaho
nie można mieć wszystkiego, i masz racje na ekranie pięknie ładnie,
na maszynie wychodzi,
nie wspomne tez o innych mankamentach,
firmy oferujące soft nie stać na zatrudnienie progrmaistów, technologów, konstruktorów, ale widze ze idzie ku lepszemu i wciągają tych ludzii na zlecenia.
Pozdr
Blemi
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Następna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników