_

Cad i inventor

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Cad i inventor

Postprzez lukas-777 » sty 22, 2013 22:41

Witam

Wykonałem rysunek w inventorzeo i przerzuciłem go do Cada eksportując w formacie Cadowskim ( DWG). Jest to model przekładni zębatej. Moje pytanie. Jak z tego co mam teraz w cad-ie zrobić rysunki wykonawcze ??? Mam teraz bryłę 3D. Musze zrobić złozeniówke oraz wykonawcze wałka i koła zębatego. O ile wykonawcze złożeniowego i wałek jestem jeszcze w stanie zrobić w Inventorze to koło zębate już raczej nie bo wychodzi straszny szajs.Inventora ogarniam w stopniu średnio zaawansowanym ale Cad to dla mnie nowość. Chodzi mi głównie o te koło zębate ponieważ jak robię wykonawczy w inwentorze to na żucie wychodzą mi wszystkie zęby.

Pomoże ktoś ??
lukas-777
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 22, 2013 22:24

Re: Cad i inventor

Postprzez Lucek Mostowiak » sty 22, 2013 22:59

No to trzeba je poukrywać, zrobić ew. przekrój i nie kreskować a wyrwać we wrębie zęba
"Chciałem dobrze" - A. Hitler
Lucek Mostowiak
 
Posty: 348
Dołączył(a): mar 14, 2010 10:54

Re: Cad i inventor

Postprzez lukas-777 » sty 22, 2013 23:04

a da się jakoś zrobić w inventorze przekroje elementów znormalizowanych takich jak pierścienie uszczelniające czy łożyska bo narazie robi mi puste pola ???
lukas-777
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 22, 2013 22:24

Re: Cad i inventor

Postprzez FIMADE » sty 22, 2013 23:30

Witam,
Moim zdaniem, jeśli ma Pan model wykonany w Inventorze i zna się Pan na Inventorze, to czemu nie wykonać wszystkich rysunków wykonawczych w nim...
Odnośnie koła zębatego przekładni - jeśli zastosował Pan generator przekładni, to można "Eksportować kształt zęba" (funkcja dostępna pod prawym przyciskiem myszy, klikając na gotową przekładnię), dzięki czemu można utworzyć model koła zębatego, o właściwym kształcie zęba. Przy eksporcie Inventor robi nową część, gdzie w szkicu powstaje ewolwenta zęba, którą można powielić szykiem kołowym - i tu można zrobić np. uproszczenie, robiąc szyk dla kąta 90st.
Co do przekrojów, to w Inventorze można wykonać przekrój elementów znormalizowanych dla całego widoku przekroju lub indywidualnie. Aby zrobić dla całego przekroju - przechodzimy do edycji widoku przekroju, następnie zakładka "Opcje wyświetlania" i zmieniamy "Części standardowe przekroju" na "Zawsze". Aby zmienić opcję tylko dla niektórych części znormalizowanych - podświetlamy w drzewie struktury element znormalizowany (w zespole umieszczonym pod widokiem przekroju) i w podręcznym menu wywołanym prawym przyciskiem wybieramy "Uczestnictwo przekroju" > "Przekrój".
Pozdrawiam
Dawid Skawicki
www.fimade.pl
FIMADE
 
Posty: 115
Dołączył(a): paź 21, 2012 23:17

Re: Cad i inventor

Postprzez lukas-777 » sty 23, 2013 02:57

Wielkie dzięki z tymi przekrojami :D :D :D A co do koła to nie rozumiem ni w ząb :? :? Mi nie chodzi o to żeby pokazać zęby tylko okrą z linią podziałową na widoku głównym a z boku pół widok pół przekrój czego w inventorze nie da się chyba tak łatwo zrobić ????
lukas-777
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 22, 2013 22:24

Re: Cad i inventor

Postprzez Lucek Mostowiak » sty 23, 2013 08:31

Jeśli jest to jedynie kółko zębate typu krążek, nie ma potrzeby robić dwa widoki. Jeśli jest to tak jak mówię, krążek, robisz rzut w kształcie prostokąta, robisz wyrwanie w dnie zęba a linią przerywana pokazujesz średnicę podziałową.
Wszystkie potrzebne dane do wykonania tego koła podajesz w tabliczce w prawym górnym rogu.
"Chciałem dobrze" - A. Hitler
Lucek Mostowiak
 
Posty: 348
Dołączył(a): mar 14, 2010 10:54

Re: Cad i inventor

Postprzez mazi_dg » sty 23, 2013 08:52

Witam,
w Inventorze da się zrobić wiele jeżeli chodzi o dokumentację płaską, ale wymaga to zapoznania się z paroma "trikami", a znajomość tę można uzyskać po wgłębianiu się w dany problem. Moim zdaniem Inventor nie jest intuicyjnym programem, jeżeli chodzi o początki, dopiero po przepracowaniu setek godzin, łatwiej nam o rozwiązywanie problemów.

Ja proponuję wykonanie rzutów i przekrojów w inventorze w IDW a następnie poprzez export do DWG wykonać rysunki w Autocadzie. Przy eksporcie trzeba zaznaczyć odpowiednią opcje w okienku dialogowym na dole aby eksport był do pliku "Autocad DWG" a nie "Inventor DWG".

Życzę powodzenia,
m
mazi_dg
 
Posty: 88
Dołączył(a): kwi 25, 2009 12:02

Re: Cad i inventor

Postprzez Mirek999 » lis 08, 2018 14:02

Witam.

Mam taki problem. Inventor 2014 - przy robieniu rzutu izometrycznego z przekroju złożenia, chcę aby pewne elementy były widoczne jako nie przekrojone.
Nie ma problemu, gdy element jest w jakikolwiek sposób przekrojony - jest wówczas widoczny w drzewku i można wybrać "uczestnictwo w przekroju - brak"

Gorzej z elementami, które są "po drugiej stronie" bo nie są widoczne w drzewku. Jak sprawić by te elementy były widoczne w rzucie izometrynym przekroju?
Mirek999
 
Posty: 73
Dołączył(a): sty 14, 2015 07:52

Re: Cad i inventor

Postprzez tomaszjar » lis 08, 2018 23:35

czyli, jak wybrać element przez wskazanie na rysunku?.

Trzeba zmienić priorytety wyboru.
Domyślnie w rysunku masz ustawiony wybór krawędzi, zmień na wybór części

ScreenShot021.jpg


teraz możesz przez wskazanie i PPM wybrać opcję
ScreenShot022.jpg
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 317
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: Cad i inventor

Postprzez Mirek999 » lis 09, 2018 10:28

Albo się nie zrozumieliśmy, albo robię coś źle.
Mam już gotowy widok izometryczny przekroju.
W drzewku tego widoku w ogóle nie występują elementy, które znalazły się po stronie odciętej,
Nie mogę im zaznaczyć "uczestnictwo przekroju - brak" - bo nie występują na liście.
Mirek999
 
Posty: 73
Dołączył(a): sty 14, 2015 07:52

Następna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników