_

CAD nie traktuje przecięcia linii jako punktu (SNAP ON)

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

CAD nie traktuje przecięcia linii jako punktu (SNAP ON)

Postprzez Pilare » sty 12, 2017 05:42

Nie do końca wiedziałam jak inaczej opisać.

Wszelkiego rodzaju przecięcia linii, czasem również punkty (koniec linii, itp.) nie są traktowane jako punkt. Przyciąganie włączone, generalnie wszystko jak powinno jednak wciąż ma problem. O co dokładnie chodzi widać na zdjęciu. W tym przypadku chciałam jedną linię dociągnąć do drugiej, ale on tak jakby jej hm 'nie widział' w sensie, że widzi linię 'kawałek dalej'.

Druga rzecz - kreskowanie. Problem mój polega na tym, że nie potrafię zakreskować danego obszaru jeżeli nie jest on CAŁY widoczny w modelu (czyli, że np połowa obszaru który ma być zakreskowany znajduje się 'poza monitorem'). Cad widzi wtedy błędy pod postacią nie domkniętych obwiedni (gdzie oczywiście wszystko zostało sprawdzone i obszar jest na pewno zamknięty).

I teraz tak, bo tak sobie myślę czy to nie są rzeczy które mają związek z za słabym komputerem?

Podobnie np okręgi w modelu zamienia sobie na wielokąty, ale na wydruku wyglądają prawidłowo. Mam wrażenie, że sobie ułatwia życie.

[EDIT]
Uprzedzając: INTERSECTION w snapie jest włączony. Funkcja TRIM np również nie działa.

Wdzięczna za pomoc! Natalia
Załączniki
acad.jpg
Pilare
 
Posty: 9
Dołączył(a): maja 20, 2014 16:29

Re: CAD nie traktuje przecięcia linii jako punktu (SNAP ON)

Postprzez ziele_o2k » sty 12, 2017 10:59

Pilare napisał(a):Wszelkiego rodzaju przecięcia linii, czasem również punkty (koniec linii, itp.) nie są traktowane jako punkt. Przyciąganie włączone, generalnie wszystko jak powinno jednak wciąż ma problem. O co dokładnie chodzi widać na zdjęciu. W tym przypadku chciałam jedną linię dociągnąć do drugiej, ale on tak jakby jej hm 'nie widział' w sensie, że widzi linię 'kawałek dalej'.

Możliwe, że linie się nie przecinają w przestrzeni, chodzi o to że mogą mieć różną współrzędną zetową,
Możesz popróbować z TABem, który przełącza na pojedyncze snapy. Jeśli linie się przecinają to musi złapać.

Pilare napisał(a):Druga rzecz - kreskowanie. Problem mój polega na tym, że nie potrafię zakreskować danego obszaru jeżeli nie jest on CAŁY widoczny w modelu (czyli, że np połowa obszaru który ma być zakreskowany znajduje się 'poza monitorem'). Cad widzi wtedy błędy pod postacią nie domkniętych obwiedni (gdzie oczywiście wszystko zostało sprawdzone i obszar jest na pewno zamknięty).

Tak to działa, musisz mieć obszar widoczny na ekranie
Pilare napisał(a):I teraz tak, bo tak sobie myślę czy to nie są rzeczy które mają związek z za słabym komputerem?

Nie

Pilare napisał(a):Podobnie np okręgi w modelu zamienia sobie na wielokąty, ale na wydruku wyglądają prawidłowo. Mam wrażenie, że sobie ułatwia życie.

Ano sobie ułatwia, jak chcesz mieć ładne okręgi to musisz robić regena.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: CAD nie traktuje przecięcia linii jako punktu (SNAP ON)

Postprzez Pilare » sty 12, 2017 16:32

Dzięki za odpowiedź przede wszystkim :)

Jednak próbowałam z TABem i nic się nie zmienia. Aczkolwiek wzięłam wygenerowałam sobie pdf w takiej skali że powinno być widać tą nie obciętą linię ale okazuje się, że drukuje dobrze.

Tego kreskowania nie da się jakoś zmienić? W sensie, często pracuję na bardzo dużych mapach i czasem ciężko jest trafić kursorem w obszar który ma być zakreślony bo jest tak mały (w sensie jest np tak wąski a rozciąga się na całą długość)
Pilare
 
Posty: 9
Dołączył(a): maja 20, 2014 16:29


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników