_

[Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez ziele_o2k » cze 28, 2017 07:47

Sprawdziłem w pracy i:
na chińczyku wyświetla się źle,
na ac2007 też jest źle,
na ac2017 poprawnie (jak u kruugera),

Jakikolwiek pomysł skąd te różnice?

EDIT.
Puściłem w świat problem. Faktycznie różnie ten DCL się wyświetla. Zobaczymy czy ktoś znajdzie rozwiązanie.
Jak nie to niestety zrezygnuję z Label jako Label i będzie Label jako text.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez kruuger » cze 28, 2017 11:00

ziele_o2k napisał(a):Sprawdziłem w pracy i:
na chińczyku wyświetla się źle,
na ac2007 też jest źle,
na ac2017 poprawnie (jak u kruugera),

Jakikolwiek pomysł skąd te różnice?

EDIT.
Puściłem w świat problem. Faktycznie różnie ten DCL się wyświetla. Zobaczymy czy ktoś znajdzie rozwiązanie.
Jak nie to niestety zrezygnuję z Label jako Label i będzie Label jako text.

zostawmy label, a olejmy radio. patrzac na to, to strasznie rozkracza okno.
a jesli w oknie bedzie powiedzmy 5 i wiecej opcji to najszybsza metoda jest klawiatura i klawisz TAB+strzalki, nawet w popup list. przeskakujac po wycinkach TAB, duszac do tego jakies literki poruszamy sie po takim oknie blyskawicznie nawet bez rozwijania list.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4779
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez ziele_o2k » cze 28, 2017 11:06

kruuger napisał(a):
ziele_o2k napisał(a):Sprawdziłem w pracy i:
na chińczyku wyświetla się źle,
na ac2007 też jest źle,
na ac2017 poprawnie (jak u kruugera),

Jakikolwiek pomysł skąd te różnice?

EDIT.
Puściłem w świat problem. Faktycznie różnie ten DCL się wyświetla. Zobaczymy czy ktoś znajdzie rozwiązanie.
Jak nie to niestety zrezygnuję z Label jako Label i będzie Label jako text.

zostawmy label, a olejmy radio. patrzac na to, to strasznie rozkracza okno.
a jesli w oknie bedzie powiedzmy 5 i wiecej opcji to najszybsza metoda jest klawiatura i klawisz TAB+strzalki, nawet w popup list. przeskakujac po wycinkach TAB, duszac do tego jakies literki poruszamy sie po takim oknie blyskawicznie nawet bez rozwijania list.
k.

Ewentualnie można dać toggle - tylko to z kolei bardzo mało miejsca będzie zajmowało.
W wolnej chwili zbiorę wszystko do kupy.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez kruuger » cze 28, 2017 11:13

zostal bym przy edit i popup.
taki przyklad. ile zajmie przestawienie wszystkich na NIE klikami?
bo z klawiszy moze sekunda. popup nie bedzie taki zly.
k.
Załączniki
taknie.png
taknie.png (3.52 KiB) Przeglądane 81 razy
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4779
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez ziele_o2k » cze 28, 2017 11:18

kruuger napisał(a):zostal bym przy edit i popup.
taki przyklad. ile zajmie przestawienie wszystkich na NIE klikami?
bo z klawiszy moze sekunda. popup nie bedzie taki zly.
k.

Z ciekawości, wrzuć kod tego dcl'a co jego obrazek dałeś...
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez kruuger » cze 28, 2017 11:29

ziele_o2k napisał(a):
kruuger napisał(a):zostal bym przy edit i popup.
taki przyklad. ile zajmie przestawienie wszystkich na NIE klikami?
bo z klawiszy moze sekunda. popup nie bedzie taki zly.
k.

Z ciekawości, wrzuć kod tego dcl'a co jego obrazek dałeś...

sprawdz oba. byc moze to width=50 okna na roznych systemach inaczej jest interpretowany.
Załączniki
TAKNIE BEZ WIDTH.DCL
(944 Bajtów) Pobrane 4 razy
TAKNIE.DCL
(959 Bajtów) Pobrane 7 razy
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4779
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez ziele_o2k » cze 28, 2017 12:13

kruuger napisał(a):
ziele_o2k napisał(a):
kruuger napisał(a):zostal bym przy edit i popup.
taki przyklad. ile zajmie przestawienie wszystkich na NIE klikami?
bo z klawiszy moze sekunda. popup nie bedzie taki zly.
k.

Z ciekawości, wrzuć kod tego dcl'a co jego obrazek dałeś...

sprawdz oba. byc moze to width=50 okna na roznych systemach inaczej jest interpretowany.

Chyba problem leży po stronie Label dla popup list. Na niektórych systemach wrzuca jakąś przerwę pomiędzy labelem a popup_list, a na innych nie.

Tłumacząc sobie widzę to tak ( w odniesieniu do ostatniego przykładu kruugera):
1) należy zacząc od tego, że width jest minimalną wartością szerokości danego obiektu. Jeśli obiekt jest szerszy, to width automatycznie się zwiększa (poprawcie jeśli źle prawię, ale jakoś tak to z helpa pamiętam)
2) Problem z naszym przypadkiem polega na tym, że dla parametru label w niektórych cadach autocad, czy co tam, zwiększa width o jakąś przestrzeń pomiędzy label a popup_list.
3) efektem powyższego jest to, że na różnych systemach szerokość label jest różna i dlatego różnie stosuje się do zadanej width.
Nawiasem mówiąc podobną rzecz zauważyłem działając z text tile. Jeśli nadawałem label to szerokość była z jakimś pustym odstępem, a nie do końca "fizycznego tekstu", jak dawałem value dla textu (bez label) to się ładnie stosowało do width.

EDIT:
Obrazek i dcl
test.jpg

Kod: Zaznacz cały
Sett : dialog
{ label = "Quick Settings:";
  : _POPUP { key = "B_1"; label = "&Czy wstawic punkt w srodku:"; list = "Tak\nNie"; }
  spacer_1;
  : row {
    alignment = centered;
    fixed_width = true;
    : _BUTTON { key = "OK"; label = "&Ok"; is_default = true; }
    : _BUTTON { key = "CANCEL"; label = "&Anuluj"; is_cancel = true; }
  }
  errtile;
}
_BUTTON : button { width = 13; fixed_width = true; }
_POPUP : popup_list { edit_width = 30; }

Zasady nie ma żadnej jak to działa. Testowane na win 7 i win 10 autocad 2017 2014 2007 i chińczyk
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez MarCho » cze 28, 2017 13:31

może 3 kolumny: toggle - text opisu - edit(lub popup)
aktywne w zależności od wprowadzanych danych?
Załączniki
cad_set1.png
cad_set1.png (7.17 KiB) Przeglądane 50 razy
MarCho
 
Posty: 31
Dołączył(a): paź 12, 2010 08:15

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez ziele_o2k » cze 28, 2017 13:34

MarCho napisał(a):może 3 kolumny: toggle - text opisu - edit(lub popup)
aktywne w zależności od wprowadzanych danych?

Mnie chodzi o ustawienia dla konkretnego polecenia. Mam 5 rzeczy to ustawiam te 5 i tyle. Jak chcę zmienić jedną to tylko ją zmieniam. Toggle do takiego zastosowania nie jest potrzebne, bo i po co?
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [Lisp] CadPack propozycja DCL_StdQuickOptionsDialog

Postprzez kruuger » cze 28, 2017 14:04

MarCho napisał(a):może 3 kolumny: toggle - text opisu - edit(lub popup)
aktywne w zależności od wprowadzanych danych?

chyba zbedne skoro dynamicznie tworzymy okno to mozna je od razu pominac.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4779
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: TottalX