_

[LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez ziele_o2k » lis 08, 2019 11:27

Ciekawostka co sobie skonfigurowałem ostatnio w Visual Studio Code :)
<klik>
vscode_lisp.gif
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 800
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez perlon » lis 08, 2019 13:58

Coś bliżej jak takie coś sprokurować?
perlon
 
Posty: 9
Dołączył(a): lis 29, 2018 14:29

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez kruuger » lis 13, 2019 09:23

ziele_o2k napisał(a):Ciekawostka co sobie skonfigurowałem ostatnio w Visual Studio Code :)
<klik>
vscode_lisp.gif

hej, a jakies autoformatowanie znalazles moze dobre? te html itp dosc mocno rozwalaja kod
podpowiedzi zacna sprawa
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4879
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez ziele_o2k » lis 13, 2019 14:45

kruuger napisał(a):
ziele_o2k napisał(a):Ciekawostka co sobie skonfigurowałem ostatnio w Visual Studio Code :)
<klik>
Załącznik vscode_lisp.gif nie jest już dostępny

hej, a jakies autoformatowanie znalazles moze dobre? te html itp dosc mocno rozwalaja kod
podpowiedzi zacna sprawa
k.

Kod przykładowo wygląda tak:
2019-11-13_13-41-13_Code.jpg

Generalnie notepada++ mam trochę lepiej skonfigurowanego jeśli chodzi o kolorowanie lispa, ale vs code jakoś mi bardziej leży w kwestii pisania kodu.
Jak skończę konfigurować notepada++ o podpowiedzi to wrzucę co i jak mam zrobione z instrukcjami.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 800
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez kruuger » lis 22, 2019 11:22

vsc ma bardzo fajne kolorowanie skladni.
do tego kolorowanie nawiasow. nigdy wiecej szukania godzinami niedomknietych klamerek
n++ juz calkiem poszedl w odstawke
k.
Załączniki
vsc.png
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4879
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez andkal » lis 22, 2019 18:55

N++ też ma dobre kolorowanie składni. Do zaznaczania zawartości całych nawiasów można przypisać sobie skrot w Settings->Shortcu Mapper " Select All Between Matching Braces" (może się przyda). Tego właśnie używam do szukania nawiasów. Fajny pomysł z tym kolorowaniem nawiasów. Muszę poszukać jak to zrobić w N++
andkal
 
Posty: 53
Dołączył(a): paź 01, 2017 22:10

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez kruuger » lis 25, 2019 09:59

andkal napisał(a):N++ też ma dobre kolorowanie składni. Do zaznaczania zawartości całych nawiasów można przypisać sobie skrot w Settings->Shortcu Mapper " Select All Between Matching Braces" (może się przyda). Tego właśnie używam do szukania nawiasów. Fajny pomysł z tym kolorowaniem nawiasów. Muszę poszukać jak to zrobić w N++

nie szukaj tylko zmien na VSC. wydawalo mi sie ze nigdy nie zejda z N++. jednak po miesiacu nie moglem uwierzyc ze tyle sie w nim meczylem.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4879
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez MarCho » sty 20, 2020 13:09

użyłem funkcji: cd:DCL_StdListDialog z opcją MSelect = T
wg mnie jest mały "zonk"
w wyjaśnieniu jest napisane:
; Zwraca / Return: ;
; nil = nic nie wybrano (anulowano) / nothing was selected (canceled) ;
; INT = wybrano jedna pozycje / one position selected | MSelect = nil ;
; LIST = wybrano kilka pozycji / few positions selected | MSelect = T ;

Spodziewałem się, że przy MSelect = T zawsze będzie to lista - choćby jednoelementowa.
Niestety, funkcja zwraca INT lub LIST w zależności od tego, czy wskaże 1 czy wiele obiektów z okna i później muszę sprawdzać wynik.
Czy taki był zamiar autorów?

MCh
MarCho
 
Posty: 35
Dołączył(a): paź 12, 2010 08:15

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez ziele_o2k » sty 20, 2020 18:22

MarCho napisał(a):użyłem funkcji: cd:DCL_StdListDialog z opcją MSelect = T
wg mnie jest mały "zonk"
w wyjaśnieniu jest napisane:
; Zwraca / Return: ;
; nil = nic nie wybrano (anulowano) / nothing was selected (canceled) ;
; INT = wybrano jedna pozycje / one position selected | MSelect = nil ;
; LIST = wybrano kilka pozycji / few positions selected | MSelect = T ;

Spodziewałem się, że przy MSelect = T zawsze będzie to lista - choćby jednoelementowa.
Niestety, funkcja zwraca INT lub LIST w zależności od tego, czy wskaże 1 czy wiele obiektów z okna i później muszę sprawdzać wynik.
Czy taki był zamiar autorów?

MCh

faktycznie moim zdaniem jest błąd,
w ostatniej linijce powinno być:
Kod: Zaznacz cały
(if res (if (and (= 1 (length res)) (not MSelect)) (car res) res))

Do poprawy moim zdaniem.
Swoją drogą ja wolę ListBoxa od Lee Maca, ten cadpackowy ma za dużo argumentów.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 800
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: [LISP] CADPL-Pack-v1.lsp [Dyskusja]

Postprzez MarCho » sty 21, 2020 13:17

ziele_o2k napisał(a):
MarCho napisał(a):użyłem funkcji: cd:DCL_StdListDialog z opcją MSelect = T
wg mnie jest mały "zonk"
w wyjaśnieniu jest napisane:
; Zwraca / Return: ;
; nil = nic nie wybrano (anulowano) / nothing was selected (canceled) ;
; INT = wybrano jedna pozycje / one position selected | MSelect = nil ;
; LIST = wybrano kilka pozycji / few positions selected | MSelect = T ;

Spodziewałem się, że przy MSelect = T zawsze będzie to lista - choćby jednoelementowa.
Niestety, funkcja zwraca INT lub LIST w zależności od tego, czy wskaże 1 czy wiele obiektów z okna i później muszę sprawdzać wynik.
Czy taki był zamiar autorów?

MCh

faktycznie moim zdaniem jest błąd,
w ostatniej linijce powinno być:
Kod: Zaznacz cały
(if res (if (and (= 1 (length res)) (not MSelect)) (car res) res))

Do poprawy moim zdaniem.
Swoją drogą ja wolę ListBoxa od Lee Maca, ten cadpackowy ma za dużo argumentów.


lub prościej:
Kod: Zaznacz cały
(if res (if MSelect res (car res)))


MCh
MarCho
 
Posty: 35
Dołączył(a): paź 12, 2010 08:15

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników