_

CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez Cloud » lut 20, 2006 22:17

Witam

Stoje przed wyborem jakiegs CAMa na frezarke 3 osiowa.
Mam do wyboru 3 programy:
- Mastercam X
- EdgeCAM
- PEPS - o tym programie bardzo malo wiem (wlasciwie to dzisiaj sie dowiedzialem o jego istnieniu) Czy ktos moglby mi udzielic jakisinformacji o nim ?

PS. Czy ktos moglby podac orientacyjna cene Mastercam X dla frezarki 3 osiowej + modul do modelowania.
Cloud
 
Posty: 12
Dołączył(a): paź 24, 2005 09:36

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez Radek » lut 21, 2006 13:05

Witam
Z tych camów które wymieniłeś, ciężko mi powiedzieć czego w zasadzie oczekujesz. Czy ma być tani i uproszczony, czy drogi i dużo funkcji. Mimo wszystko, tak w mojej opinii, sprawdź jeszcze SprutCAM z GMSystem z Wrocka. Używam go dwa miesiące i ma dwie ważne zalety: jest przystępny cenowo i ma dosyć ciekawe opcje.
Pozdrawiam
Radek
Radek
 
Posty: 9
Dołączył(a): sty 13, 2006 11:23

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez adiklandia » lut 21, 2006 13:33

najlepiej samemu wypróbować. demo Esprit-a dostępne u dystrybutorów www.abad.pl i www.espritcam.pl
Ostatnio edytowany przez adiklandia sie 17, 2006 15:53, edytowano w sumie 2 razy
> adiklandia <
adiklandia
 
Posty: 4
Dołączył(a): lut 21, 2006 10:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez NTS » lut 21, 2006 14:02

Polecam SprutCAM, system tani o bardzo dużych możliwościach a przede wszystkim niesamowicie prosty w obsłudze i intuicyjny.

Sprawdź i oceń sam - wersja testowa do pobrania na stronie www.newtechsolutions.pl.

Powodzenia
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez Cloud » lut 21, 2006 15:32

Po CAMie oczekuje by byl dosc prosty do oblugi oraz najlepiej gdyby posiadal modul CAD do modelowania zitegrowany z soba (ktory zapeni mi spokojne wykonanie kazdego modelu, bez potrzeby zakupu dodatkowego oprogramowania).
Oprogramowanie ma sluzyc do wykonywania programow na obrabiarki AVIA na sterowaniu Heidenhain iTNC 530
Cloud
 
Posty: 12
Dołączył(a): paź 24, 2005 09:36

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez rollaz » lut 21, 2006 19:53

mysle ze nalepszym wyborem bylby mastercam wersja 9 pracuje na niej i tez mam sterowanie heidenhain tnc 530 jest prosty naprawde super program a tak na marginesie tnc 530 ma bardzo duze mozliwosci mozna wiele zaprogramowac z poziomu maszyny
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez PEPS » lut 24, 2006 14:30

Jeśli szukasz informacji o PEPS wejdz na stronę www.kosalka.pl
PEPS
 
Posty: 12
Dołączył(a): paź 13, 2005 14:53

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez Ivaho » lut 25, 2006 17:26

Witam.
Pozwole sobie dodac moje uwagi co do CAMów, wynikające z wieloletniego frzowania form, tłoczników i wykrojników.

AlfaCAM
MesterCam
EdgeCAm
to programy z jednej półki cenowej, tej niższej , uproszczone ale przyjemne. Niesety tylko CAM bo do rysowania sie nie nadają.

PEPS, SprutCam, Delcam , juz lepiej ale i drożej

SolidWorks i SolidCam, TopSolid - drogo, ryzuje sie fajnie ale wszytskiego narysować nie można, CAM kiczowaty.

Unigraphics NX2, Catia5 - full wypas, ale czy na pewno tyle funkcji potrzebujesz?? Pozatym, masz tyle $$$ :wink: :?:

Ja najwiecej frezowałem w EdgeCamie, niestety wszytskiego nie mozna w nim zrobić wiec wspierałem sie Delcamem.
Ryzowałem w SW, niesety wszystkiego nie mozna narysowac, wiec wspierałem sie Unigraphicsem.

Ogólnie musisz sobie odpowiedzieć na pytania:
1 ile masz $$$
2 czy chcesz kombajn typu Catia, NX czy kombajnik SW gdzie masz moduł CAD i CAM ktore scisle z sobą wspolpracują czy chcesz moze kupic sobie (ja tak mam) inny program CAD i inny CAM (byle jeden przyjmowal pliki drugiego i w miedzyczasie nie generował błedów powierzchni).

Pozdroooo
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez Ivaho » lut 25, 2006 21:04

adiklandia napisał(a):Polecam oprogramowanie ESPRITa. Poleca je też producent obrabiarek HASS.

Proszę takich rzeczy nie pisać bo jeszcze ktoś kupi. Haas poleca Esprita. I co z tego, jak nawet ich frezarki na dołączonych postprocesorach chodzą jak ruskie czołgi. NA VF8 ESPRIT takie rzeczy robił ze po 2 tygodniach użytkowania poszedł w odstawke.
Moze do tokarki jeszcze jeszcze....

Pozdrooo
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: CAM dla 3-osiowej frezarki - jaki ?

Postprzez MKS » lut 27, 2006 10:08

Z całego grona CAM-ów na rynku, biorąc pod uwagę takie elementy jak:
- aspekty techniczne programu
- cena
- przyjazny interfejs
z całego serca polecam SprutCAM. Używałem tego programu i uważam że jest wspaniały.
Jak chcesz możesz go pobrać ze strony dystrybutora.

www.newtechsolutions.pl

Pozdrawiam
Michał
MKS
 
Posty: 9
Dołączył(a): lut 26, 2006 18:30


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników