_

Catia - kolejne operacje

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Catia - kolejne operacje

Postprzez jsq » sty 28, 2019 14:39

Takie pytanko...
Musiałem ostatnio zresetować ustawienia Catii (pracuje na V5-6R2013 SP6 HF27) i stały się rzeczy dwie.
Na chwilę obecną nie wiem jak to przestawić.
Może podam na przykładach.

Stawiam w przestrzeni 5 punktów, a następnie prowadzę przez te punkty polilinię.
Następnie stawiam dodatkowe dwa punkty.

I teraz tak: wcześniej mogłem wejść w edycję polilinii podjechać na ostatni punkt, wcisnąć ADD AFTER i wskazać dodatkowe punkty, które w drzewie były za polilinią.

Teraz jak wchodzę w edycję polilinii, to już nie widać tych punktów, które w drzewie są za edytowaną poliliną.


Druga sprawa - być możę powiązana.
Na bazie polilinii zrobiłem sweep (rurę) o danej średnicy.
Gdy wchodziłem w edycję punktów składowych polilinii, rurę było widać i gdy modyfikowałem w przestrzeni punkt - rura aktualizowała się na bieżąco (zmieniała kształt). Teraz jej nie widać wcale i pojawia się po zakończeniu edycji punktu. Wcześniej było wygodniej.

Znacie może opcje odpowiedzialne za to?
jsq
 
Posty: 30
Dołączył(a): sty 04, 2011 10:47

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez ll » sty 28, 2019 15:08

jsq napisał(a):Takie pytanko...
Musiałem ostatnio zresetować ustawienia Catii (pracuje na V5-6R2013 SP6 HF27) i stały się rzeczy dwie.
Na chwilę obecną nie wiem jak to przestawić.
Może podam na przykładach.

Stawiam w przestrzeni 5 punktów, a następnie prowadzę przez te punkty polilinię.
Następnie stawiam dodatkowe dwa punkty.

I teraz tak: wcześniej mogłem wejść w edycję polilinii podjechać na ostatni punkt, wcisnąć ADD AFTER i wskazać dodatkowe punkty, które w drzewie były za polilinią.

Teraz jak wchodzę w edycję polilinii, to już nie widać tych punktów, które w drzewie są za edytowaną poliliną.


Druga sprawa - być możę powiązana.
Na bazie polilinii zrobiłem sweep (rurę) o danej średnicy.
Gdy wchodziłem w edycję punktów składowych polilinii, rurę było widać i gdy modyfikowałem w przestrzeni punkt - rura aktualizowała się na bieżąco (zmieniała kształt). Teraz jej nie widać wcale i pojawia się po zakończeniu edycji punktu. Wcześniej było wygodniej.

Znacie może opcje odpowiedzialne za to?


sprawdz czy nie pracujesz w hybrid design
Ostatnio edytowany przez ll, sty 28, 2019 15:55, edytowano w sumie 1 raz
ll
 
Posty: 703
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez jsq » sty 28, 2019 15:22

Miałem włączony.
Wyłączyłem i jest to samo.
Czy trzeba rysować część na nowo?
jsq
 
Posty: 30
Dołączył(a): sty 04, 2011 10:47

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez ll » sty 28, 2019 15:35

jsq napisał(a):Miałem włączony.
Wyłączyłem i jest to samo.
Czy trzeba rysować część na nowo?


Sprobuj zrobic power copy i przeniesc do nastepnego pliku. Ale to sprawdz czy zacznie to widziec nie w hybrydzie. I czy wogole sie da.
ll
 
Posty: 703
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]