_

Catia - kolejne operacje

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Catia - kolejne operacje

Postprzez jsq » sty 28, 2019 14:39

Takie pytanko...
Musiałem ostatnio zresetować ustawienia Catii (pracuje na V5-6R2013 SP6 HF27) i stały się rzeczy dwie.
Na chwilę obecną nie wiem jak to przestawić.
Może podam na przykładach.

Stawiam w przestrzeni 5 punktów, a następnie prowadzę przez te punkty polilinię.
Następnie stawiam dodatkowe dwa punkty.

I teraz tak: wcześniej mogłem wejść w edycję polilinii podjechać na ostatni punkt, wcisnąć ADD AFTER i wskazać dodatkowe punkty, które w drzewie były za polilinią.

Teraz jak wchodzę w edycję polilinii, to już nie widać tych punktów, które w drzewie są za edytowaną poliliną.


Druga sprawa - być możę powiązana.
Na bazie polilinii zrobiłem sweep (rurę) o danej średnicy.
Gdy wchodziłem w edycję punktów składowych polilinii, rurę było widać i gdy modyfikowałem w przestrzeni punkt - rura aktualizowała się na bieżąco (zmieniała kształt). Teraz jej nie widać wcale i pojawia się po zakończeniu edycji punktu. Wcześniej było wygodniej.

Znacie może opcje odpowiedzialne za to?
jsq
 
Posty: 30
Dołączył(a): sty 04, 2011 10:47

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez ll » sty 28, 2019 15:08

jsq napisał(a):Takie pytanko...
Musiałem ostatnio zresetować ustawienia Catii (pracuje na V5-6R2013 SP6 HF27) i stały się rzeczy dwie.
Na chwilę obecną nie wiem jak to przestawić.
Może podam na przykładach.

Stawiam w przestrzeni 5 punktów, a następnie prowadzę przez te punkty polilinię.
Następnie stawiam dodatkowe dwa punkty.

I teraz tak: wcześniej mogłem wejść w edycję polilinii podjechać na ostatni punkt, wcisnąć ADD AFTER i wskazać dodatkowe punkty, które w drzewie były za polilinią.

Teraz jak wchodzę w edycję polilinii, to już nie widać tych punktów, które w drzewie są za edytowaną poliliną.


Druga sprawa - być możę powiązana.
Na bazie polilinii zrobiłem sweep (rurę) o danej średnicy.
Gdy wchodziłem w edycję punktów składowych polilinii, rurę było widać i gdy modyfikowałem w przestrzeni punkt - rura aktualizowała się na bieżąco (zmieniała kształt). Teraz jej nie widać wcale i pojawia się po zakończeniu edycji punktu. Wcześniej było wygodniej.

Znacie może opcje odpowiedzialne za to?


sprawdz czy nie pracujesz w hybrid design
Ostatnio edytowany przez ll, sty 28, 2019 15:55, edytowano w sumie 1 raz
ll
 
Posty: 716
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez jsq » sty 28, 2019 15:22

Miałem włączony.
Wyłączyłem i jest to samo.
Czy trzeba rysować część na nowo?
jsq
 
Posty: 30
Dołączył(a): sty 04, 2011 10:47

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez ll » sty 28, 2019 15:35

jsq napisał(a):Miałem włączony.
Wyłączyłem i jest to samo.
Czy trzeba rysować część na nowo?


Sprobuj zrobic power copy i przeniesc do nastepnego pliku. Ale to sprawdz czy zacznie to widziec nie w hybrydzie. I czy wogole sie da.
ll
 
Posty: 716
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez lawka01 » lut 22, 2019 09:00

jsq napisał(a):Takie pytanko...
Musiałem ostatnio zresetować ustawienia Catii (pracuje na V5-6R2013 SP6 HF27) i stały się rzeczy dwie.
Na chwilę obecną nie wiem jak to przestawić.
Może podam na przykładach.

Stawiam w przestrzeni 5 punktów, a następnie prowadzę przez te punkty polilinię.
Następnie stawiam dodatkowe dwa punkty.

I teraz tak: wcześniej mogłem wejść w edycję polilinii podjechać na ostatni punkt, wcisnąć ADD AFTER i wskazać dodatkowe punkty, które w drzewie były za polilinią.

Teraz jak wchodzę w edycję polilinii, to już nie widać tych punktów, które w drzewie są za edytowaną poliliną.

....


Wg mnie pracujesz w Ordered geometrical set
Załączniki
2019-02-22 07_56_42-CATIA V5 - [Part1].png
lawka01
 
Posty: 5
Dołączył(a): cze 02, 2010 17:43

Re: Catia - kolejne operacje

Postprzez lawka01 » lut 22, 2019 09:10

jsq napisał(a):...
Druga sprawa - być możę powiązana.
Na bazie polilinii zrobiłem sweep (rurę) o danej średnicy.
Gdy wchodziłem w edycję punktów składowych polilinii, rurę było widać i gdy modyfikowałem w przestrzeni punkt - rura aktualizowała się na bieżąco (zmieniała kształt). Teraz jej nie widać wcale i pojawia się po zakończeniu edycji punktu. Wcześniej było wygodniej.

Znacie może opcje odpowiedzialne za to?


Nie wiem czy o to dokladnie ci chodzi, ale jak masz wylaczony Manual Update (zdjecie 1)model zachowuje sie tak jak piszesz.
Natomiat jak masz to wlaczone (zdjecie 2) musiz recznie wypusic aktualizacje zmian.
Przy takim modelu automatyczny update jest ok, natomiast przy bardzo skomplikowanych modelach wg lepiej jest uzywac manualnego update. Mamy wieksza kontrole nad tym co sie zmienia i gdzie moze potem sie pojawic problem z dalsza aktualizacja modelu.

Pozdrawiam
Tomek
Załączniki
2019-02-22 08_03_12-CATIA V5 - [Part1].png
2019-02-22 08_03_52-CATIA V5 - [Part1].png
lawka01
 
Posty: 5
Dołączył(a): cze 02, 2010 17:43


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników