_

Catia Sheetmetal

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Catia Sheetmetal

Postprzez Marek_pno » wrz 18, 2018 11:27

Hej,

Jak dodać ten znacznik, żeby był fragmentem giętego detalu (że ma stanowić kawałek "mięsa" w tym detalu, w sensie też ma się zgiąć).

Marek
Załączniki
1.JPG
Marek_pno
 
Posty: 74
Dołączył(a): sty 30, 2014 20:08

Re: Catia Sheetmetal

Postprzez ll » wrz 18, 2018 11:40

na bendzie nie dodasz. Zrob ten detal jako powierzchnie i nadaj grubosc surfacic hopperem to jest pierwsza metoda. Albo przeciagnij scianke i splituj powierzchnia zeby ci wyszedl tak skrawek.
ll
 
Posty: 670
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia Sheetmetal

Postprzez ll » wrz 18, 2018 12:22

I jeszcze jedno mi przyszło do głowy tj unfold add fold ale to sprawdz
ll
 
Posty: 670
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia Sheetmetal

Postprzez Marek_pno » wrz 18, 2018 14:40

Tzn. chodzi Ci żeby to dodać na rozłożonym arkuszu blachy?

Tak to zrobiłem i nie działa. Nie chce go zagiąć. (nie twierdzę, że się nie da ,bo w catii z sheetmetalem mało mam wspólnego).

W powierzchniówce ok. Dam radę.

Można też też trochę pokombimować opcją cut out. Pewnie by dało radę.

Pierwszy raz spotykam się, żeby w catii coś "gorzej" działało niż w programie creo, w którym ostatnio mam trochę do czynienia.
Marek_pno
 
Posty: 74
Dołączył(a): sty 30, 2014 20:08

Re: Catia Sheetmetal

Postprzez ll » wrz 18, 2018 15:04

u mnie dziala wedlug tej procedury :

1.JPG


2.JPG


3.JPG



wskazales tangent wall przy dodawaniu "ochlapa" ??
ll
 
Posty: 670
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia Sheetmetal

Postprzez ll » wrz 18, 2018 15:45

jeszcze udalo mi sie dodac wprost na benda wedlug tej procedury :


4.JPG


5.JPG


6.JPG



Czyli masz juz 4 metody. Z surfacic hopperem to nie dziala.
ll
 
Posty: 670
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia Sheetmetal

Postprzez ll » wrz 18, 2018 16:07

Metoda 5 wprost z narzedzia extrud jak intencja ci na to pozwala , tak strzelam przy modelowaniu kontekstowym to moze byc OK :

7.JPG
ll
 
Posty: 670
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia Sheetmetal

Postprzez Marek_pno » wrz 18, 2018 18:11

Dzięki działa.

Błąd popełniałem, bo nie pokazywałem mu styczności przy "wallu" i on traktował ten fragment jako coś "obcego".

Marek
Marek_pno
 
Posty: 74
Dołączył(a): sty 30, 2014 20:08


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników