_

Catia V5 Axis system

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Catia V5 Axis system

Postprzez jsq » sie 28, 2018 08:40

Mam takie pytanko.
Pracuję kilka lat w Catii v5.
Głównie Part Design, Assembly Design i trochę Generative Shape Design.
Rysuję elementy i składam to w złożenia.
Może ktoś mi wytłumaczyć do czego może być przydatny w praktyce Axis System.
Dotychczas używałem standardowych Plane'ów XY, YZ, ZX

Prosze ewentualnie o przeniesienie do działu MODELOWANIE 3D
jsq
 
Posty: 28
Dołączył(a): sty 04, 2011 10:47

Re: Catia V5 Axis system

Postprzez ll » sie 29, 2018 22:58

jsq napisał(a):Mam takie pytanko.
Pracuję kilka lat w Catii v5.
Głównie Part Design, Assembly Design i trochę Generative Shape Design.
Rysuję elementy i składam to w złożenia.
Może ktoś mi wytłumaczyć do czego może być przydatny w praktyce Axis System.
Dotychczas używałem standardowych Plane'ów XY, YZ, ZX

Prosze ewentualnie o przeniesienie do działu MODELOWANIE 3D


poruszyles rozlegly temat...:-) jakie czesci modelujesz na co dzien ? znasz power copy i skeleton based modeling ?
ll
 
Posty: 670
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Catia V5 Axis system

Postprzez lawka01 » paź 29, 2018 08:15

jsq napisał(a):Mam takie pytanko.
Pracuję kilka lat w Catii v5.
Głównie Part Design, Assembly Design i trochę Generative Shape Design.
Rysuję elementy i składam to w złożenia.
Może ktoś mi wytłumaczyć do czego może być przydatny w praktyce Axis System.
Dotychczas używałem standardowych Plane'ów XY, YZ, ZX

Prosze ewentualnie o przeniesienie do działu MODELOWANIE 3D


Ja duzo korzystam z Axis System do budowania poszczegolnych czesci danego parta.
Na przyklad klipy do mocowania w elementach z tworzyw. Kazdy jest zbudowany na osobnym ukladzie (czesto opartym na punkcie) dzieki temu mozna go latwo przesuwac w inne miejsce. wystarczy przesunac uklad i klip automatzcznie zmienia spoje polozenie, nic sie nie wysypuje przy update.
Ogolnie edycja modelu jest latwiejsza.

I pewnie jeszcze milion innych zastosowan ;)
lawka01
 
Posty: 2
Dołączył(a): cze 02, 2010 17:43


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników