_

Catia V5 dwa kłopoty na starcie modelowania 3D

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Catia V5 dwa kłopoty na starcie modelowania 3D

Postprzez nowosal » gru 11, 2005 13:52

Będę wdzięczny za pomoc
1. Funkcje paska "Sketch-Based" są niedostępne po skopiowaniu płaszczyzny w celu narysowania profilu do operacji.
2. Narzędzie "Stiffener" chce profilu otwartego a jak go nie zamykam to twierdzi że jest on invalid. :roll:
nowosal
 
Posty: 3
Dołączył(a): lis 20, 2005 12:55
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Catia V5 dwa kłopoty na starcie modelowania 3D

Postprzez catiav5 » gru 21, 2005 16:27

Dziwne, że nikt jeszcze nie spróbował pomóc więc może ja. :idea:

1. Nie bardzo rozumiem dlaczego skopiowanie płaszczyzny miałoby powodować zniknięcie jakiegoś paska narzędziowego.
Ale jeśli jakiś pasek zniknie z ekranu to należy wykonać:
a/ Tools/Customize...
b/ W oknie Customize wybrać zakładkę Toolbars, a potem uruchomić Restore all contents i/lub Restore position

Jeśli dalej nie widzisz jakiegoś paska narzędziowego, to zapewne nie mieści się on na ekranie - "przeciągnij" widoczne paski narzędziowe umieszczone po prawej stronie ekranu w dowolne miejsce, aż widoczne będą wszystkie aktywne paski narzędziowe. Potem zrób "porządek" czyli poukładaj paski dookoła ekranu graficznego.

Aktywność pasków narzędziowych możesz kontrolować przez View/Toolbars - zaznacz te, których używasz, a pozostałe możesz wyłączyć.

2. Narzędzie Stiffener wymaga wskazania profilu (konturu) otwartego. Ale, styczne do tego profilu zdefiniowane na obu jego końcach muszą przecinać się z aktywną bryłą. Jeśli jedna z tych stycznych (lub obie) nie mają punktu przecięcia z aktywnym modelem bryłowym, to na ekranie pojawia się komunikat: "Topological operators: invalid profile body". :D
catiav5
 
Posty: 108
Dołączył(a): paź 21, 2005 10:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Catia V5 dwa kłopoty na starcie modelowania 3D

Postprzez nowosal » gru 22, 2005 13:13

Dzięki za podpowiedź.
Rzeczywiście przy użyciu narzędzia "Stiffener" moje linie były styczne z profilem ale go nie przecinały teraz już działa super.
Co do pasków to one nie znikały ale ich przyciski były niedostępne po zainstalowaniu SP4 wszystko jest OK. :D
nowosal
 
Posty: 3
Dołączył(a): lis 20, 2005 12:55
Lokalizacja: Jelenia Góra


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników