_

Co sądzicie o IronCAD

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez Rerg » sie 08, 2013 20:02

Hej. Moim zdaniem, każdy sam powinien wyrobić sobie zdanie na temat tego programu. Nie słuchajcie ani zachwalaczy (czytaj dystrybutorów) ani krytyków (w domyśle konkurencji). Nie znam tego programu ( jak większość, używam jednego z znanych programów) natomiast bardzo trzymam kciuki za nowe produkty. Liczę, że z czasem tych wielkich zmusi do obniżenia cen. To jest w naszym interesie.
Rerg
 
Posty: 192
Dołączył(a): lip 11, 2013 16:25

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez infinitywaves » sie 09, 2013 21:20

sadzimy że ostatnio dużo to to reklamują... wszędzie... jak widać... czyżby słaba sprzedaż? ;-p tak pytam bo dawno nie widziałem reklamy porsche :-p
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez rafal » sie 10, 2013 21:24

Witam szanowne grono CAD,

Proszę, nie róbmy tu jakiś dyskusji który program jest najlepszy, albo który lepszy od którego, nie dojdziemy nigdy do porozumienia, jeżeli nie podamy bardzo wąskiego ograniczenia w czym który program jest najlepszy.....
.... a dalej twierdze ze przyjemniej by się czytało np. takie sformułowanie, " witam państwa, jesteśmy firma wprowadzająca nowe oprogramowanie na rynek, chciałbym zapoznać zainteresowanych itp.... itd"

no nic czekam na rozwój dyskusji.... albo wojny, o to co jest lepsze...

pozdrawiam wszystkich uzytkownikow CAD
rafal
rafal
 
Posty: 36
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:36

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez krzysztofel » paź 19, 2013 14:40

rafal napisał(a):Masz kolego racje, slabo szukalem.... dalem plame...

zobacz tam moze na catie, dla porownanie na chwile obecna postow 157796,
co do ironcada sam mozesz policzyc.....

pozdrawiam
rafal


Wszystko zależy od rozpropagowania informacji...
Tak dla porównania można wejść na stronę http://top.caxa.com/ jest to IronCAD pod nazwą CAXA.
Polecam zobaczyć dział Projekty 3D ok 496 postów 4898 komentarzy albo dział jak coś zrobić w 3D postów 4174 komentarzy 43352.
Można też zauważyć że IronCAD/CAXA dzieli się na rozwiązania typu:
CAD2D
CAD3D
CAPP
CAM
(PDM/CAPP/PLM)
(DNC/MES/MPM)

tutaj dane z ilości użytkowników przetłumaczone z google translator: Użytkowników online - 71 - 9 Nasze online (niewidoczny), 62 turystów - najwyższa rejestrowana była 304 at 2013-03-28 08:49 sumie 88.849 członków - nowi członkowie: ...

Przemyślenia pozostawiam wam...
Ostatnio edytowany przez krzysztofel, paź 19, 2013 15:23, edytowano w sumie 1 raz
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez MYCA » paź 19, 2013 15:20

:D A Ty umiesz "krzaczki" :lol: - gdzie zmienia sie jezyk na "czytelny"?

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez krzysztofel » paź 20, 2013 19:20

MYCA napisał(a)::D A Ty umiesz "krzaczki" :lol: - gdzie zmienia sie jezyk na "czytelny"?

Pozdr. :D tomek

Oj tam, oj tam :) piszemy o programie, a nie o naszych umiejętnościach językowych.

Ostatnio pojawił się ciekawy film z IronCAD + Bosch Rexroth tutaj link:
http://www.youtube.com/watch?v=EgX1o07mZcE
Pierwszy raz spotykam się ze w zwykłym CAD'dzie można tak przyśpieszyć prace przy złożeniach...
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez velaskez » paź 20, 2013 19:41

To nie widział Pan chyba generatora ram z Inventora ;)

Jak IronCad radzi sobie z przycinaniem np. profili okrągłych do siebie?
velaskez
 
Posty: 946
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez krzysztofel » paź 20, 2013 20:12

velaskez napisał(a):To nie widział Pan chyba generatora ram z Inventora ;)

Jak IronCad radzi sobie z przycinaniem np. profili okrągłych do siebie?

Trzeba przyznać że w INV ramy są dobrze obcykane..., ale co do pytania to pozwoliłem sobie przesłać krótki filmik.
IronCAD radzi sobie z przycinaniem profili okrągłych. Podczas funkcji zaznaczamy element który chcemy przyciąć i ściany do których ma być przycięty.

PS. http://www20.zippyshare.com/v/65045412/file.html
Załączniki
Rury_przycięcie.png
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez RPM » gru 20, 2013 21:58

Jeszcze jedna uwaga do Ironcada - zrobienie zestawienia części to zrobienie projektu na nowo, kolejna scena, brak wyłączenia części które mają się nie pokazywać , ponieważ wszytko co tylko jest możliwe pojawi się na zestawieniu , łącznie z profilami które zostały pospawane w jednym zestawieniu łącznie ze śrubami , silnikami i podzespołami elektrycznymi , elementami ukrytymi ,ogarnięcie jednego prostego urządzenia , gdzie potrzeba określić 20 podzespołów jest trudne nawet dla dystrybutora ironcada. No i co najważniejsze - kupując ten program dostaniecie podręcznik w PDF z ogólnym zakreśleniem tematu , tyle że jest , jak potrzeba istotnej informacji z opisem każdego parametru okna to jej nie otrzymacie.
Generowanie rysunków jest pracochłonne i żmudne, w inventorze , na rysunku pojawiało się to co było na scenie tutaj pojawia się wszytko nawet poukrywane elementy , aby wyciągnąć element czy podzespół trzeba żmudnie wyłuskiwać z drzewa elementów to co potzreba na rysunek - jak się pomylisz - robisz od początku całe łuskanie! O funkcji cofnij nie wspomnę - prawie nie istnieje - trzeba wyłączyć program bez zapisu i otworzyć ponownie
Parametryzowanie i zmiana wymiarów podzespołów jest skomplikowana - a jeśli się już to uda, to rozsypuje się złożenie i trzeba na nowo składać takich sytuacji nie miałem w inv.
Co do niby łatwości i prostoty - osobiście inventora nauczyłem się sam z samouczków wbudowanych w program, tutaj nauka samodzielna to metoda prób i błędów - nie jestem studentem , prowadzę firmę i potrzebuję zrobić projekt , wysłać to do warsztatu i potem zrobić instrukcję, a nie się bawić w odkrywcę, dla mnie ten program to gehenna i ciągłe poddenerwowanie przed monitorem. Rozstrzelenie - ciekawe czy jest w opcji - wydaje mi się że chyba nie ma, a też by się przydało. Po 10 miesiącach użytkowania szczerze żałuję - pożałowałem 5 tyś bo taka jest różnica między programem do projektowania a tym podpasionym paintem.

W dalszym ciągu podtrzymuję ofertę sprzedaży za pół ceny dla tych co twierdzą że Iron taki super.
RPM
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 01, 2013 14:55

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez topinż » gru 21, 2013 10:41

RPM napisał(a):W dalszym ciągu podtrzymuję ofertę sprzedaży za pół ceny dla tych co twierdzą że Iron taki super.


No tak chyba nie do końca za pół, raczej za 62,5%.
RPM napisał(a):Taka jak różnica w cenie taka przepaść w jakości względem Inventora czy solida - moim zdaniem program jest wart 1000 zł.
Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę odsprzedać za 5 tyś - cena rynkowa 8 tyś wersja 2013


A poza tym, to nie bardzo rozumiem, czemu chcesz sprzedać za 5tys coś co uważasz sam za warte 1tys.

A w ogóle to jaka wersja tego IronCada?
I czy według licencji można go sprzedaż używanego? A właściwie to bardziej pytanie brzmi czy można go używanego kupić.
topinż
 
Posty: 352
Dołączył(a): lis 20, 2013 10:39

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników