_

Co sądzicie o IronCAD

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez RPM » cze 14, 2014 16:09

topinż napisał(a):
RPM napisał(a):W dalszym ciągu podtrzymuję ofertę sprzedaży za pół ceny dla tych co twierdzą że Iron taki super.


No tak chyba nie do końca za pół, raczej za 62,5%.
RPM napisał(a):Taka jak różnica w cenie taka przepaść w jakości względem Inventora czy solida - moim zdaniem program jest wart 1000 zł.
Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę odsprzedać za 5 tyś - cena rynkowa 8 tyś wersja 2013


A poza tym, to nie bardzo rozumiem, czemu chcesz sprzedać za 5tys coś co uważasz sam za warte 1tys.

A w ogóle to jaka wersja tego IronCada?
I czy według licencji można go sprzedaż używanego? A właściwie to bardziej pytanie brzmi czy można go używanego kupić.



No cóż uważam , że jest wart 1000 ale chcę sprzedać za 5 tyś - czy mam coś jeszcze wyjaśniać? wersja 2013 po polsku. wiadomość z ostatniej chwili "W Polsce każda osoba może odsprzedać licencje i nikt jej tego nie zabrania."
Proszę mi wierzyć pracuje od kilku miesięcy na nim i ręczę że się nie użył jest jak nowy - ma niski przebieg (taka uwaga dla Pana z postu poprzedniego)
RPM
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 01, 2013 14:55

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez topinż » cze 14, 2014 19:45

Pewnie, że wyjaśniać nie musisz. Nawet jakbyś chciał sprzedać za 15 tys a nowy można kupić za 8 to i tak nie musisz.
Tylko "reklama" taka kiepska - myślę że jest do bani ale 5 tys bym chciał.
Co do tego sprzedawania programów - to nie "z ostatniej chwili" tylko dość długo. Ale czy komuś się to udało? (poza programami autodesku).
Owszem - ty możesz sprzedać, ja mogę kupić, ale z przerejestrowaniem licencji już tak wesoło nie jest. Niby prawo prawem, ale kto ma siłę, chęci, czas i chce zainwestować pieniądze na prawnika na to żeby się sądzić się z firmą, którą na pewno bardziej stać na prawników? Jak mam kupić program za 5000 pln i się później użerać, to dołożę 3tys i "z pocałowaniem ręki" mi go przyniosą do domu.
topinż
 
Posty: 352
Dołączył(a): lis 20, 2013 10:39

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez RPM » cze 17, 2014 12:13

Na tak prowadzoną dyskusję - brak mi argumentów. Kupujesz czy nie? - u mnie bez całowania .
RPM
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 01, 2013 14:55

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez krzysztofel » cze 23, 2014 19:23

RPM napisał(a):Jeszcze jedna uwaga do Ironcada - zrobienie zestawienia części to zrobienie projektu na nowo, kolejna scena, brak wyłączenia części które mają się nie pokazywać , ponieważ wszytko co tylko jest możliwe pojawi się na zestawieniu , łącznie z profilami które zostały pospawane w jednym zestawieniu łącznie ze śrubami , silnikami i podzespołami elektrycznymi , elementami ukrytymi ,ogarnięcie jednego prostego urządzenia , gdzie potrzeba określić 20 podzespołów jest trudne nawet dla dystrybutora ironcada. No i co najważniejsze - kupując ten program dostaniecie podręcznik w PDF z ogólnym zakreśleniem tematu , tyle że jest , jak potrzeba istotnej informacji z opisem każdego parametru okna to jej nie otrzymacie.
Generowanie rysunków jest pracochłonne i żmudne, w inventorze , na rysunku pojawiało się to co było na scenie tutaj pojawia się wszytko nawet poukrywane elementy , aby wyciągnąć element czy podzespół trzeba żmudnie wyłuskiwać z drzewa elementów to co potzreba na rysunek - jak się pomylisz - robisz od początku całe łuskanie! O funkcji cofnij nie wspomnę - prawie nie istnieje - trzeba wyłączyć program bez zapisu i otworzyć ponownie
Parametryzowanie i zmiana wymiarów podzespołów jest skomplikowana - a jeśli się już to uda, to rozsypuje się złożenie i trzeba na nowo składać takich sytuacji nie miałem w inv.
Co do niby łatwości i prostoty - osobiście inventora nauczyłem się sam z samouczków wbudowanych w program, tutaj nauka samodzielna to metoda prób i błędów - nie jestem studentem , prowadzę firmę i potrzebuję zrobić projekt , wysłać to do warsztatu i potem zrobić instrukcję, a nie się bawić w odkrywcę, dla mnie ten program to gehenna i ciągłe poddenerwowanie przed monitorem. Rozstrzelenie - ciekawe czy jest w opcji - wydaje mi się że chyba nie ma, a też by się przydało. Po 10 miesiącach użytkowania szczerze żałuję - pożałowałem 5 tyś bo taka jest różnica między programem do projektowania a tym podpasionym paintem.

W dalszym ciągu podtrzymuję ofertę sprzedaży za pół ceny dla tych co twierdzą że Iron taki super.


Tak czytam i czytam i coś mi tutaj się nie zgadza albo kolega nie pracuje na IronCAD'dzie...
Sam pracuje na IC, kolega również (wersja 2011, moja 2012)... Z zestawieniem materiałów nigdy nie było problemów a możliwości jakie daje IronCAD są wystarczające by sprawnie zarządzać projektem na poziomie ponad 1000 części.

Podstawą pracy to zachowanie pewnych zasad związanych ze strukturą plików i informacjami zawartymi "w parametrach części". IC pracuje na identycznej zasadzie jak SolidWorks i Inventor czyli:

Zasada 1.

Folder Projektu (magazynu) w którym zawarte są:
główny plik sceny 3D
pliki złożeń/pod złożeń
pliki części (każda część ma inną ścieżkę chyba że są to te same części typu śrubka m10 l=100)

Zasada 2.

Informacje BOM: http://www.youtube.com/watch?v=nGc0oQzXItQ
Informacja która wyświetla się w IronCAD w drzewku po lewej stronie to nazwa użytkownika(potrzebna jedynie do tabelki na arkuszu ale nie do bom) a tak jak na filmie Part Number i Description to zmienna odpowiadająca Numer Części Numer rysunku w Bom i Opis dodatkowy w formie Nazwy Części odpowiadający nazwie użytkownika. Przez tą zmienną program może rozpoznać czy faktycznie są te same części czy całkiem inne nie pogrupowane. To klasyczny błąd nowicjusza bez urazy. Zakładam że nie miał Pan szkolenia albo "znając inny program nie doszedł Pan do głosu mentorowi".

Ja osobiście korzystam z CAXA Draft - jest do odpowiednik AutoCAD'a wbudowany w IronCAD do zestawień dodatkowo są wbudowane opcje scalania danych według uznania. Dodatkowo na jedyny rysunku można umieści bom z kilku plików, można "uaktywniać, wygaszać, dodawać kolejne pozycje nawet bez powiązania ze sceną 3D, są też opcje zliczania masy z kilku elementów np 1x masa x4 profil 50x50 l400 tak jak w excel (kolumna razy kolumna).

Do ukrywania są dwie funkcje:
-ukryj - wygasza obiekty na chwilę z pozycją w bom
-schowaj - wygasza obiekty permanentnie bez pozycji w bom

Parametry/parametryzacja też jest dobrze zrobiona, pewnie kwestia przyzwyczajeń z Inventora.

Co do instrukcji to faktycznie jest słaba ale funkcjonalność programu jest bardzo dobra na potrzeby konstruktora mechanika.
Ostatnio też korzystam z forum IronCAD tutaj link http://www.ironcad.pl/forum :wink:
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez pomidor_pd » wrz 01, 2015 14:45

A ja jestem użytkownikiem i napiszę tak: Za taką cenę może być. Program jest w wielu miejscach niedopracowany, sypie błędami nie podając przyczyny. Blachówka standardowa jeszcze ujdzie, ale kształtki jak wyciągnięcie od profila do profila leżą totalnie, brak polskich norm w 2014, tworzenie dokumentacja również mało czytelne. Jeśli ktoś potrzebuje taniego rozwiązania to może się skusić, ale z drugiej strony kupić jak ja i wkurzać się, to odradzam. Natomiast w chwili obecnej program ma dosyć dobre wsparcie z firmy go dystrybującej z Krakowa w osobie p. D.Ł. i to jest fajne. Pozdrawiam
pomidor_pd
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 01, 2015 14:35

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez pawel1991 » wrz 18, 2015 23:20

Ja pracuje na nim mniej wiecej pół roku, i na bardzo duży plus, jest modelowanie, przeciągnij upuść. to wyprzedza inwentora i inne programy. 3 razy szybciej mozna zomodelowac model niz w innych.Kiedy mamy juz cały modek, np konstrukcje stalową złożoną z ram, każdą blachę węzłową możemy docinać wydłużać i zmieniać kształt bez edycji szkicu.
bardzo dobre wsparcie techniczne. Triball, jeśli go opanujemy, bardzo przydatne narzędzie.
bardzo intuicyjny program. co do polskich norm to proponuje iron xt chyba. bardzo fajna nakladka
na minus to częste zawieszki, no i tworzenie dokumentacji.
pawel1991
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 02, 2015 22:31

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez krzysztofel » wrz 21, 2015 15:37

Jeśli chodzi o normalia to faktycznie IRONPRO XT załatwia sprawę. Obecnie nakładka jest mocno rozwijana pod rynek polski więc i mamy PN'y. Dla zainteresowanych krótka prezentacja z forum polskiego ironcad'a: FILMY IRONPRO XT
Jeśli miałbym go porównać to można znaleźć podobne komponenty, które są w Inventor Content Center. Opcja, która najbardziej mi się podoba to możliwość tworzenia własnych generatorów + automatyczne generowanie otworów pod śrubę przez kilka części. Co do zawieszek to prawda czasem występują, ale te które miałem na bieżąco były usuwane przez producenta. IRONCAD z wersji na wersje jest coraz lepszy!
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez inzmechanik » wrz 25, 2015 15:47

Ja pracuję od wersji 2014 na IronCADzie. Wcześniej Inventor i patrząc na to w jaką stronę poszła sprawa z licencjami cieszę się, że dokonaliśmy zmiany programu rok temu. Co do opinii... Jak zauważyli użytkownicy wsparcie techniczne stoi na wysokim poziomie (kto miał do czynienia z Panem DŁ wie o czym mówię).
Oprogramowanie to tylko narzędzie, najważniejsze co siedzi w głowie konstruktora. Pracuje nam się dobrze. fajnie działa CAXA do obsługi DXF, zrezygnowaliśmy z AutoCADa całkiem.
inzmechanik
 
Posty: 24
Dołączył(a): cze 16, 2014 12:17

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez Extrem » paź 03, 2015 16:05

jest bardzo dobry :)
Extrem
 
Posty: 4
Dołączył(a): wrz 29, 2015 15:13

Re: Co sądzicie o IronCAD

Postprzez LWPE » maja 13, 2019 20:18

Ja nie polecam IRONCAD, jest bardzo uciążliwy, trudny, powolny przy większych złożeniach, dokumentację 2d trzeba poprawić ręcznie w dwg, Brak konkretnej darmowej pomocy. wykonywane polecenia są zawiłe. Do pierwszych kontaktów z 3D owszem może być, ale aby robić zawodowo to nie ten poziom.
LWPE
 
Posty: 2
Dołączył(a): paź 25, 2018 23:38

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników