_

co wybrac?

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

co wybrac?

Postprzez mała » paź 09, 2005 19:25

potrzebuje rady jaki procesor i karte graficzna wybrac(w miare dokladnie) do komputera z cadem,photoshopem i archicadem, poniewaz momentami strasznie sie zawiesza. no i czy jest cos jeszcze co mozna byloby dodac lub zmienic zeby komputer lepiej (szybciej)dzialal
z gory dzieki
mała
 
Posty: 1
Dołączył(a): paź 09, 2005 19:14

Re: co wybrac?

Postprzez ///RSth » paź 10, 2005 04:25

Jakie pieniadze możesz na to przeznaczyć ? - Tego nie
napisałaś, a jest to dość istotne :)
Jaki CAD?
I co robisz w tym "cadzie" i ArchiCAD-zie ?

Procesor polecam AMD 64 4000+ (albo coś koło
tego). Jak masz kasę to AMD 64 x2

Na komfort pracy napewno będzie miała
wpływ wielkość pamięci - 1 GB RAM jest już OK.
( Chociaż ja mam 2 GB RAM i nie zawsze jest OK )

Karta graficzna - Nvidia 6600 powinna wystarczyć.
( Do powyższych programów kupowanie profesjonalnej
grafiki (Quadro czy Fire GL) mija się z celem ).
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: co wybrac?

Postprzez Mariusz Olszewski » paź 10, 2005 16:33

Karta graficzna - Nvidia 6600 powinna wystarczyć.

Ze względu na Photoshopa nie polecam nVidii. Lepiej dla kolorów i ostrości obrazu będzie z jakimś firmowym Radeonem a i akceleracja 3D w CADach będzie wystarczająca.
Avatar użytkownika
Mariusz Olszewski
 
Posty: 356
Dołączył(a): wrz 30, 2005 14:03

Re: co wybrac?

Postprzez przemek_f » paź 14, 2005 10:29

może zbyt proste (ale często skuteczne):

(1)
Zaawansowane programy antywirusowe istotnie spowalniają działanie systemu szczególnie przy małej ilości ramu (<=256).
(2)
Mozna też przeanalizować, czy przy starcie systemu nie są niepotrzebnie uruchamiane automatycznie jakieś aplikacje.
(3)
Banalną przyczyną przymulania systemu jest sfragmentowanie dysku.
(4)
Jeśli masz system operacyjny windows 98 wymień go na jakikolwiek inny.
przemek_f
 
Posty: 379
Dołączył(a): paź 04, 2005 12:52


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników