_

Creo /porada/

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Creo /porada/

Postprzez blazej12345 » cze 24, 2017 20:57

Przesiadam się na inny soft 3D i mam pytanie do ludzi pracujących w Creo

1. Możecie mi poradzić jak w Creo fachowo zrobić wycięcie otworu pod króciec, tak, żeby ten otwór podążał za króćcem. Tzn. przesuwam króciec to również przesuwa mi się otwór w płaszczu (pierwszy rys w załączniku).
W SE rzutowałem krawędź króćca do szkicu i wycinałem tym otwór wiążąc go z rzutowanym szkicem.

2. Jeżeli robię nakładkę na płaszcz z blachy to mam problem, gdyż po wycięciu nakładki jej bok nie wygląda jak wygięta blacha.
O co chodzi widać w załączniku. W solidedge wstawiałem na oznaczonej krawędzi płaszczyznę prostopadłą do tej krawędzi i obcinałem zbędną część. Nie wiem jak to zrobić w Creo.
Załączniki
pyt.jpg
blazej12345
 
Posty: 25
Dołączył(a): cze 27, 2010 13:31

Re: Creo /porada/

Postprzez MaciejB. » cze 24, 2017 23:12

Witam

1. Wstawiając otwór wskazujesz powierzchnię czołową króćca oraz oś.
2. Powinieneś użyć modułu do blach, jeśli robisz jako zwykłe modelowanie to narysuje jako powierzchnia i nadaj grubość.
2a Jeśli chcesz zrobić powierzchnie po krawędzi prostopadłej do zakrzywionego czoła użyj Variable Section Sweep.

Zaloguj się tutaj http://pfproe.pl/forum/index.php

MaciejB.
Nikt nie każe pracować ciężko, wystarczy mądrze.- Gregory House
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. - Albert Einstein
Avatar użytkownika
MaciejB.
 
Posty: 118
Dołączył(a): paź 01, 2005 12:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Creo /porada/

Postprzez blazej12345 » cze 25, 2017 13:09

Dzięki! Wgryzam się w ten program i coraz bardziej mi się podoba, ale czasem ciężko zrobić coś intuicyjnie.

A czy można zmienić kierunek przybliżania i oddalania scrollem myszy? Na zagranicznych forach wyczytałem, że nie ma takiej opcji, tylko za pomocą jakiegoś skryptu.
Jak na modelu naciskam prawy klawisz myszy to muszę go dłużej wcisnąć, żeby pojawiło się menu, czy to normalne? Czy nie może być tak, że jedno szybkie naciśnięcie będzie aktywować menu?
blazej12345
 
Posty: 25
Dołączył(a): cze 27, 2010 13:31

Re: Creo /porada/

Postprzez kasztan00126 » cze 26, 2017 07:34

Czy normalne, jak najbardziej tak w ProE też tak jest. Nie mam pojęcia ale szczerze wątpię
kasztan00126
 
Posty: 72
Dołączył(a): mar 20, 2015 16:00


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników