_

[Solidworks] Łączenie brył

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Solidworks] Łączenie brył

Postprzez dbaran » sty 11, 2012 19:05

Witam
Czy zna ktoś jakiś sposób, aby połączyć "bryły" w Solidworks-ie ?? Chodzi o sytuacje gdy ściągam sobie np. http://www.tb-automation.com.pl/downloa ... sldprt.zip. Tam robot jest podzielony na wiele części, śrubki, niekiedy obudowa na 2 części też jest podzielona itd. Nawet jak wywalę to co mnie nie interesuje to zostanie mu dużo części które chciałbym zaimportować do innego programu w postaci pliku parasolid, ale tam wszystkie te części będą również jako osobne party mimo że importuje jeden plik. Co za tym idzie musiałbym z 50 części połączyć fix-ami. Chciałbym zrobić coś ala "Połaczyć" "Dodaj", ale części nie mają wspólnych "powierzchni" więc nie działa.
dbaran
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 11, 2012 18:55

Re: [Solidworks] Łączenie brył

Postprzez MYCA » sty 11, 2012 19:38

:D Witam,

no tu to akurat nie widze problemu - cza stworzyc nowy folder i tam wszystko wpakowac (przeciagnac). Przeciez to part a nie assy. Inna sprawa sa te popsute powierzchnie i przerwy... Ale to juz inna historia ( mi w 2007 naprawil powierzchnie i czesc przerw - najpierw powierzchie a potem przerwy).

Pozdr. :D tomek
Załączniki
FOLDER 2.jpg
FOLDER 1.jpg
Po naprawie.jpg
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: [Solidworks] Łączenie brył

Postprzez bildder » sty 11, 2012 20:28

dbaran napisał(a): Chciałbym zrobić coś ala "Połaczyć" "Dodaj", ale części nie mają wspólnych "powierzchni" więc nie działa.


1. Naprawa bledow.
2. Zapisanie jako part
3. Polaczenie

Ale skoro "nie maja wspolnych powierzchni" to o czym my rozmawiamy? Przypomnij sobie operacje na zbiorach z matmy (podstawowka) i sam sobie odpowiedz, dlaczego nie mozna polaczyc obiektow nie majacych wspolnej objetosci...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1346
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [Solidworks] Łączenie brył

Postprzez dbaran » sty 11, 2012 20:46

Powstrzymam się od pewnych tekstów. Nie bez przyczyny dałem Połącz i Dodaj w cudzysłów, skoro ja powinienem wg Ciebie powtórzyć podstawy matematyki ( choć sam wyjaśniłem dlaczego funkcja nie działa, a szukałem jakiejś "sztuczki" która by to ominęła ), to Tobie zalecam powtórzenie czytania ze zrozumieniem.

Tomek: Niestety przerzucenie elementów do jednego folderu nie pomogło :)
dbaran
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 11, 2012 18:55

Re: [Solidworks] Łączenie brył

Postprzez TomekN » sty 11, 2012 21:59

Co to za kosmiczny odkurzacz? ;)
Pozdrawiam, Tomek.

"Mens agitat molem"
Avatar użytkownika
TomekN
 
Posty: 225
Dołączył(a): lis 05, 2011 23:41
Lokalizacja: Darmstadt

Re: [Solidworks] Łączenie brył

Postprzez dbaran » sty 11, 2012 22:24

Robot przemysłowy :) Chce go zaimportować do Adams-a, a z taka ilością partów to bym się zajechał przez fix-owanie ;)
dbaran
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 11, 2012 18:55

Re: [Solidworks] Łączenie brył

Postprzez bildder » sty 11, 2012 23:17

A masz... niech strace.
parasolid - 1 obiekt

dbaran napisał(a): to Tobie zalecam powtórzenie czytania ze zrozumieniem
- to bez komentarza...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1346
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [Solidworks] Łączenie brył

Postprzez dbaran » sty 11, 2012 23:59

Jeżeli nie chcesz pomóc to nie musisz, bo nie lubię od kogoś łaski .... Jak chcesz pomóc to powiedz co robić bo tutaj jest cały robot, a ja będę musiał sobie go porozbijać na "części" i później z paru-parunastu "brył" zrobić jeden element.

Co próbuje połączyć wszystko to mi wyskakuje że element końcowy by był o grubości 0 :/ Tak sobie próbowałem pojedyncze elementy to wziąłem 3 stykające się szeregowo i niby poszło "połączenie", ale później z tych 3 wziąłem 2 skrajne no i nie chodzi :/ Nie wiem dlaczego solidworks wymaga stykania się skoro w innych programach nie ma tego problemu i możliwe są wszystkie operacje boolowskie.
dbaran
 
Posty: 4
Dołączył(a): sty 11, 2012 18:55


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników