_

Czy konstruktor potrzebuje 2 monitorów ?

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Re: Czy konstruktor potrzebuje 2 monitorów ?

Postprzez bladdy » wrz 18, 2020 13:12

To u mnie odwrotnie. Pytałem czy mogę przynieść mój monitor z domu jako dodatkowy. Też nie... :lol:
bladdy
 
Posty: 23
Dołączył(a): kwi 26, 2018 18:55

Re: Czy konstruktor potrzebuje 2 monitorów ?

Postprzez piotrekm13 » wrz 18, 2020 13:44

Dziwna dyskusja.
Wygląda, jak by niektórzy nie wiedzieli po co maja ten drugi...
Odkąd pracuje na dwóch to już bym się nie przesiadł na jeden, tylko kombinował żeby mieć ten drugi, nawet jak ten drugi jest mniejszy to i tak bardzo pomaga.
Na głównym monitorze coś nad czym aktualnie pracujemy, a drugi pomocniczo, w zależności co potrzebne. Jakiś Excel, lub katalog w pdf. Czasami na głównym leci modelowanie, a obok AutoCAD z jakimiś pomocniczymi kreskami, jak trzeba coś pokreślić na szybko.
Zawsze fajnie jak coś trzeba przeklepać, przerysować itp. to mamy cały czas podgląd jednego podczas pracy nad drugim. Zanim miałem dwa monitory to albo klikanie przy przełączaniu okien, albo drukowanie stert papierów. Parę hektarów lasu już na to poszło...
Dodatkowo zawsze można na jednym pracować a na drugim czytać internety :D
Ogólnie to chyba nawet wole dwa mniejsze monitory (np. 24") niż jeden duży.
piotrekm13
 
Posty: 857
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Czy konstruktor potrzebuje 2 monitorów ?

Postprzez K.S » wrz 18, 2020 15:01

bladdy napisał(a):To u mnie odwrotnie. Pytałem czy mogę przynieść mój monitor z domu jako dodatkowy. Też nie... :lol:

współczuje :lol:

piotrekm13 napisał(a):Dziwna dyskusja.
Wygląda, jak by niektórzy nie wiedzieli po co maja ten drugi...
Odkąd pracuje na dwóch to już bym się nie przesiadł na jeden, tylko kombinował żeby mieć ten drugi, nawet jak ten drugi jest mniejszy to i tak bardzo pomaga.
Na głównym monitorze coś nad czym aktualnie pracujemy, a drugi pomocniczo, w zależności co potrzebne. Jakiś Excel, lub katalog w pdf. Czasami na głównym leci modelowanie, a obok AutoCAD z jakimiś pomocniczymi kreskami, jak trzeba coś pokreślić na szybko.
Zawsze fajnie jak coś trzeba przeklepać, przerysować itp. to mamy cały czas podgląd jednego podczas pracy nad drugim. Zanim miałem dwa monitory to albo klikanie przy przełączaniu okien, albo drukowanie stert papierów. Parę hektarów lasu już na to poszło...
Dodatkowo zawsze można na jednym pracować a na drugim czytać internety :D
Ogólnie to chyba nawet wole dwa mniejsze monitory (np. 24") niż jeden duży.


Popieram w 100%, jak już raz spróbuje się pracy na dwóch monitorach to pracując na jednym jakby ręki brakowało :wink:
Kajetan Sekuła
K.S
 
Posty: 29
Dołączył(a): lut 04, 2019 16:58

Re: Czy konstruktor potrzebuje 2 monitorów ?

Postprzez gouda » wrz 19, 2020 15:05

Jak w ogóle można o to pytać?
Kim jest wasz szef i jaka jest rola działu projektowego w firmie?

Po 1 takie są cywilizowane standardy pracy konstruktora.
Po 2 klikanie pomiedzy okienkami na 1 monitorze znacząco obniża prodyktywnośc.
Po 3. Księgowy może sobie pracować na 14 calach, ale sprobuj wyświetlić mu na tym ekranie rysunek skomplikowanego podzespołu w formacie A1 z wszystkimi paletami narzędzi których uzyzywasz.

Jeśli te argumenty nie zadziałają, ja bym powiedział że w takiej sytuacji ide pracować do innej, bardziej cywilizowanej firmy, która szanuje czas swoich ludzi.

Zdajecie sobie sprawę skąd w ogóle takie pytania? Bo za mało zarabiacie - jesteście małym kosztem dla firmy i w nosie mają optymalizację waszej pracy.

Mozecie też zrobić ekspyment i zrobic jakiś mikroprojekt na1 monitorze, a pozniej na 2 i pokazać w prosty sposób wzrost wydajności pracy.
gouda
 
Posty: 715
Dołączył(a): lip 30, 2008 00:02

Re: Czy konstruktor potrzebuje 2 monitorów ?

Postprzez bladdy » wrz 21, 2020 06:45

gouda napisał(a):Jak w ogóle można o to pytać?
Kim jest wasz szef i jaka jest rola działu projektowego w firmie?

Po 1 takie są cywilizowane standardy pracy konstruktora.
Po 2 klikanie pomiedzy okienkami na 1 monitorze znacząco obniża prodyktywnośc.
Po 3. Księgowy może sobie pracować na 14 calach, ale sprobuj wyświetlić mu na tym ekranie rysunek skomplikowanego podzespołu w formacie A1 z wszystkimi paletami narzędzi których uzyzywasz.

Jeśli te argumenty nie zadziałają, ja bym powiedział że w takiej sytuacji ide pracować do innej, bardziej cywilizowanej firmy, która szanuje czas swoich ludzi.

Zdajecie sobie sprawę skąd w ogóle takie pytania? Bo za mało zarabiacie - jesteście małym kosztem dla firmy i w nosie mają optymalizację waszej pracy.

Mozecie też zrobić ekspyment i zrobic jakiś mikroprojekt na1 monitorze, a pozniej na 2 i pokazać w prosty sposób wzrost wydajności pracy.


Projektujemy matryce kuźnicze oraz uchwyty do obróbki skrawaniem. Ja pracuje w NX, do tego mam program do symulacji przeróbki plastyczej Forge, na innym komputerze Gemomagic Freeform Plus.
bladdy
 
Posty: 23
Dołączył(a): kwi 26, 2018 18:55

Poprzednia strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników