_

[Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

[Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Postprzez Kooordian111 » kwi 11, 2016 10:42

Witam wszystkich forumowiczów !
Mam pytanie czy używacie również bardziej zaawansowanych manipulatorów 3D? mam na myśli model - http://www.3dconnexion.pl/products/spac ... t-pro.html

Przymierzam się do pracy właśnie na tego typu narzędziach... Jak z praktycznego punktu wygląda praca z programem 3D w architekturze? bo wiem że w modelowaniu jest ogromne ułatwienie, a co z programami typu ArchiCAD, Revit czy EliteCAD? nie chciałbym wydać blisko 2000 zł by kurzyło się na biurku.
Będę wdzięczny za odpowiedź..
Kordi
Kooordian111
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 11, 2016 10:36

Re: [Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Postprzez velaskez » kwi 11, 2016 10:50

Napisz do jednego z resellerów, często jest możliwość pożyczenia na tydzień, dwa i sprawdzenia jak Ci to pasuje.
velaskez
 
Posty: 942
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Postprzez Gorthin » kwi 11, 2016 17:25

To też zależy do jakiego programu.
Mam manipulator, ale do Catii jest on niepotrzebny, bo Catia ma rewelacyjny system manipulacji.
Do Inventora nie wyobrażam sobie pracy bez manipulatora bo cholery można dostać.

Wg mnie to dość poręczna rzecz, ale to kwestia też nauczenia się z niego korzystać, bo można kupić i korzystać tylko z gałki do manipulacji. Sam tak na początku robiłem, i stwierdziłem wtedy że to w sumie szkoda by było wydać tyle kasy aby korzystać tylko z gałki, zawziąłem się i nauczyłem korzystać również z klawiszy :D
Gorthin
 
Posty: 121
Dołączył(a): wrz 16, 2012 19:25

Re: [Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Postprzez Kooordian111 » kwi 12, 2016 10:22

dzięki za szybkie odpowiedzi, jestem mile zaskoczony :)

Tak jak pisałem na początku zajmuję się architekturą i już od ponad pół roku wraz z kolega pracuje w Elitecad,zastanawialiśmy się nad zakupem, ale kurcze szkoda wydawać kasy bez jakiejkolwiek opinii i późniejszej przydatności..
Nie wiedziałem jednak , ze istnieje możliwość wypożyczenia,muszę zgłosić się do resselerów i coś wynegocjować ;)
wypróbujemy z kolegą i zobaczymy czy spełnia wymagania w programie do architektury, który posiadamy :)


Serdeczne dzięki za porady :)

Pozdrawiam
Kordian
Kooordian111
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 11, 2016 10:36

Re: [Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Postprzez bigredpl » kwi 24, 2016 12:22

W mojej pierwszej pracy, gdzie obsługiwałem Catie wymagano od nas używania manipulatora. Po 2,5 roku jak trafiłem do nowej roboty i go nie miałem to dosłownie czułem się jakbym był bez ręki. W końcu udało mi się jakiś uzyskać niestety z tych nowszych modeli, do których wrzuciłeś tutaj link, ale to i tak lepsze niż nic.
Manipulator znacznie przyspiesza pracę, dodatkowo możesz zapisać sobie np. utworzenie jakiejś często używanej funkcji na przycisku, co jednak jest według mnie tylko dodatkiem i da się bez tego obejść. Podejrzewam, że na start wystarczy Ci tylko sam joystick bez knefli.
Kompletnie nie rozumiem idei z tym wyświetlaczem w nowych produktach. Jedyna jego zaleta to to, że pokazuje funkcje zapisane na przyciskach, ale równie dobrze można sobie przylepić karteczkę z boku monitora i też się to ogarnie, a po jakimś czasie i tak już to zostanie zapamiętane. Pomijając jakieś zmiany kolorów i świecidełka.
Tu masz zdjęcie super manipulatora, na którym miałem okazję popracować, znakomicie się sprawdza, bez zbędnych funkcji.
https://www.google.pl/search?q=manipula ... k6ec__M%3A
bigredpl
 
Posty: 37
Dołączył(a): paź 11, 2015 14:28

Re: [Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Postprzez 3dx » cze 28, 2016 16:04

Gorthin napisał(a):To też zależy do jakiego programu.
Mam manipulator, ale do Catii jest on niepotrzebny, bo Catia ma rewelacyjny system manipulacji.
Do Inventora nie wyobrażam sobie pracy bez manipulatora bo cholery można dostać.


Jeśli się nie mylę to, aby wykonać przysunięcie modelu tzw. zoom w programie Catia należy: wcisnąć i trzymać wciśnięty środkowy klawisz myszy, a następnie kliknąć lewy lub prawy klawisz myszy, i na koniec wykonać ruch całej myszy w przód lub w tył, aby przybliżyć obszar roboczy. Czy to rewelacyjny system manipulacji? W niektórych systemach CAD wystarcza rolka myszy. Wiem, że wielu projektantów pracujących w Catii nie wyobraża sobie pracy bez sprzętu 3Dconnexion.

Trzeba jednak powiedzieć, że nie ważne jak intuicyjne są systemy manipulowania modelu 3D w programach CADowskich, propozycja 3Dconnexion, to rozłożenie pracy na dwie ręce. W rezultacie pracujemy szybciej i bardziej ergonomicznie.

Najlepiej do działania manipulatora 3D przekonać się przez sprawdzenie go w działaniu przy własnym biurku, we własnym projekcie. Testy są bezpłatne, niezobowiązujące do zakupu. Aby otrzymać urządzenie należy wypełnić formularz na stronie producenta: http://www.3dconnexion.pl/index.php?id=155

Pozdrawiam

3Dxconnexion Polska
3dx
 
Posty: 29
Dołączył(a): sty 23, 2008 10:42

Re: [Manipulator 3D CONNECTION]-czy warto kupić ?

Postprzez FTW » sie 25, 2016 13:22

3dx napisał(a):
Gorthin napisał(a):To też zależy do jakiego programu.
Mam manipulator, ale do Catii jest on niepotrzebny, bo Catia ma rewelacyjny system manipulacji.
Do Inventora nie wyobrażam sobie pracy bez manipulatora bo cholery można dostać.


Jeśli się nie mylę to, aby wykonać przysunięcie modelu tzw. zoom w programie Catia należy: wcisnąć i trzymać wciśnięty środkowy klawisz myszy, a następnie kliknąć lewy lub prawy klawisz myszy, i na koniec wykonać ruch całej myszy w przód lub w tył, aby przybliżyć obszar roboczy. Czy to rewelacyjny system manipulacji? W niektórych systemach CAD wystarcza rolka myszy. Wiem, że wielu projektantów pracujących w Catii nie wyobraża sobie pracy bez sprzętu 3Dconnexion.

Trzeba jednak powiedzieć, że nie ważne jak intuicyjne są systemy manipulowania modelu 3D w programach CADowskich, propozycja 3Dconnexion, to rozłożenie pracy na dwie ręce. W rezultacie pracujemy szybciej i bardziej ergonomicznie.

Najlepiej do działania manipulatora 3D przekonać się przez sprawdzenie go w działaniu przy własnym biurku, we własnym projekcie. Testy są bezpłatne, niezobowiązujące do zakupu. Aby otrzymać urządzenie należy wypełnić formularz na stronie producenta: http://www.3dconnexion.pl/index.php?id=155

Pozdrawiam

3Dxconnexion Polska


Rozłożenie pracy na dwie ręce to największa zaleta, tym bardziej kiedy prawy nadgarstek daje o sobie znać.

Jest to też niesamowicie przydatne, gdy często zmienia programy np. Catia/NX. Mają różny system manipulacji i naprawdę ciężko jest się z marszu przestawić.

Pracowałem na tym i polecam. Zajmuje to jednak parę dni, żeby się nauczyć obsługi.

Jedyny minus dla mnie jeśli sam bym to miał kupić to cena, no ale to już sprzęt profesjonalny :)
FTW
 
Posty: 33
Dołączył(a): maja 22, 2016 19:26


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników