_

Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez SOYER » lip 28, 2014 10:18

Czy ktoś słyszał o takim zabiegu jak czyszczenie pliku cofania w AC ?
Pojawił mi się w AC taki komunikat wg zał (na sporym pliku). Niby pisze jak wyczyścić ten plik pamięci (nie chcę używać PURGE na tym pliku) ale nie rozumiem tego. Czy ktoś wie jak to się czyści ?
Załączniki
czyszczenie pliku cofania w AC.png
SOYER
 
Posty: 89
Dołączył(a): wrz 08, 2011 13:55

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez z » lip 28, 2014 10:24

SOYER napisał(a):Czy ktoś słyszał o takim zabiegu jak czyszczenie pliku cofania w AC ?
Pojawił mi się w AC taki komunikat wg zał (na sporym pliku). Niby pisze jak wyczyścić ten plik pamięci (nie chcę używać PURGE na tym pliku) ale nie rozumiem tego. Czy ktoś wie jak to się czyści ?

A co ma piernik do wiatraka (czyli PURGE do Undo)? Poczytać o PURGE i UNDO.
Plik cofania to plik istniejący tylko w sesji acada i kasowany jest przy prawidłowym zamknięciu rysunku.
Zapisywany jest w
tdfl.png
Ostatnio edytowany przez z, lip 28, 2014 10:42, edytowano w sumie 1 raz
z
z
 
Posty: 1948
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez SOYER » lip 28, 2014 10:28

Pomyślałem że może przy PURGE z automatu ten plik cofania też się czyści. Nie wiem czy tak rzeczywiście jest.
SOYER
 
Posty: 89
Dołączył(a): wrz 08, 2011 13:55

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez z » lip 28, 2014 10:43

SOYER napisał(a):Pomyślałem że może przy PURGE z automatu ten plik cofania też się czyści. Nie wiem czy tak rzeczywiście jest.

Zmieniłem post7696698.html#p7696698. Rzuć wzrokiem jeszcze raz.
z
z
 
Posty: 1948
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez SOYER » lip 28, 2014 10:49

Ok. Czyli przy ponownym otwarciu pliku dwg. plik cofania jest wyczyszczony - no w sumie logiczne bo cofać się nie da.
Ale mam wrażenie że coś za szybko (właściwie przy pierwszym save_ie) ten komunikat pojawia mi się znowu - po ponownym otwarciu pliku.

Dzięki za pomoc.
SOYER
 
Posty: 89
Dołączył(a): wrz 08, 2011 13:55

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez SOYER » lip 28, 2014 10:59

A co z tą procedurą o której mowa w komunikacie AC ? Można wyczyścić ten plik na życzenie ?
SOYER
 
Posty: 89
Dołączył(a): wrz 08, 2011 13:55

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez z » lip 28, 2014 12:43

SOYER napisał(a):A co z tą procedurą o której mowa w komunikacie AC ? Można wyczyścić ten plik na życzenie ?

Po otwarciu rysunku, wykonaniu operacji i zapisaniu, tworzony jest plik tymczasowy UNDxxxxx.ac$ przechowujący dane do cofania i analogiczny REDxxxxx.ac$ do REDO. Można wyłączyć undo i przerwać zapisywanie w plikach tymczasowych danych dla UNDO i REDO, wydając polecenie _UNDO, _Control, _None. Pliki UND*.ac$ i RED*.ac$ zostaną skasowane i nie można cofnąć ani przywrócić w rysunku żadnych zmian. Ponowne włączenie Undo - _UNDO, _Control, _ All (lub opcja jaka komu pasuje z dostępnych - Combine, Layer itd)
z
z
 
Posty: 1948
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez SOYER » lip 28, 2014 13:26

Ok. Dzięki za podpowiedź.

Pozdr.
SOYER
 
Posty: 89
Dołączył(a): wrz 08, 2011 13:55

Re: Czyszczenie pliku cofania w AC2014

Postprzez JamDomino » lut 12, 2019 16:10

Witam,
Po zmianie komputera z Windows 10 i zainstalowaniu na nim AutoCAD'a 2014 zaczął mi wyskakiwać taki sam komunikat co w pierwszym poście.
Dodatkowo czasami gdy chcę cofnąć, to nie mogę w ogóle lub tylko jedną operację. Pojawia się wówczas w wierszu poleceń komunikat: Brak operacji do cofnięcia".
Na poprzednim komputerze z Win7 i też AC 2014 nie było takich problemów.
Czy jedno ma związek z drugim?
Czy można zwiększyć rozmiar tego pliku cofania?
Pozdrawiam
JamDomino
 
Posty: 4
Dołączył(a): lut 08, 2019 10:06


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników