_

długość polilinii - jak??!!

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

długość polilinii - jak??!!

Postprzez iti_ » lip 10, 2009 21:52

Witam,
Bardzo proszę o pomoc: jak zmierzyć długość polilini?
Próbowałam już jako: ZAPYTANIA/POLE, tylko że w tym wypadku muszę znajdować każdy początek/koniec linii z polilinii, to mija się z celem!
Odcinek polilinii jest bardzo długi i z wieloma załamaniami (obrazowo krawężnik wrysowywany na mapę zasadniczą, obliczenie jego dłigości)
Ew. jak obliczyć dł. za pomocą atrybutów? Można?
Czekam niecierpliwie na pomoc!!!
iti_
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 10, 2009 21:45

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez iti_ » lip 10, 2009 22:02

Znalezione:
http://www.cad.pl/wwwboard/about37254.html
(defun c:pol ( / zbior licz dlug elem)
(setq zbior (ssget '((0 . "*POLYLINE")))
licz 0
dlug 0)
(repeat (sslength zbior)
(setq elem (vlax-ename->vla-object (ssname zbior licz))
dlug (+ dlug (vla-get-Length elem))
licz (1+ licz)))
(alert (strcat "Długość wskazanych elementów wynosi: " (rtos dlug 2 2))) ; 0 - liczba miejsc po przecinku
)
(prompt "\nKOMENDA -> POL")

ok: umieściłam kod w notatniku, zapisałam jako lsp, wczytałam Narzędzia/wczytaj aplikację, poszło pomyślnie, jak mam odpalić LISP ?
iti_
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 10, 2009 21:45

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez Andrzej Korynek » lip 10, 2009 23:10

Witam!
Mało precyzyjne pytanie. Czy chodzi o długość jednej czy wielu polilinii?
Jeżeli to pierwsze to znajdziesz długość polilinii w palecie właściwości. Niestety nie znajdziesz tam (a szkoda) sumy długości wielu wskazanych polilinii.
pozdrawiam
akor
Andrzej Korynek
 
Posty: 202
Dołączył(a): lis 09, 2005 13:02

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez iti_ » lip 10, 2009 23:31

pierwsze rozwiązanie znalazłam :)

Jak obliczyć długości wielu polilinii?
Wczytałam w/w kod, wpisuje nazwa.lisp wyświetla się :"Naciśnij klawisz F1 by ...",
prawidłowa nazwa to "pol"

Nie działa jako program: "bład: no funkction definition:VLAX-ENAME->VLA-OBJECT

mógłby ktoś sprawdzić na swojej wersji Auto Cada? Ja mam 2004.
Gdzie jest błąd?
iti_
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 10, 2009 21:45

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez Lucius » lip 11, 2009 06:22

jesli jest to polilinia zamknięta to w przypadku komendy POLE/ Area powinna byc po wpisaniu komendy opcja aby pokazac objekt. więc nie musisz klikać wszystkich załamań. wystarczy ze po wpisaniu komendy naciśniejsz jeszcze ten wybór
AutoCAD najlepsza typu RPG
Lucius
 
Posty: 286
Dołączył(a): lut 13, 2009 11:03

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez cashan » lip 11, 2009 07:15

Klikasz "lengthen" (po polsku chyba wydłuż - na ikonie jest odcinek linii ciągłej przechodzący w linię przerywana.) i masz jak wół napisane w oknie komend....
(ACAD2007)
cashan
 
Posty: 152
Dołączył(a): gru 02, 2005 13:02

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez cherry34 » lip 11, 2009 11:32

cashan napisał(a):Klikasz "lengthen" (po polsku chyba wydłuż - na ikonie jest odcinek linii ciągłej przechodzący w linię przerywana.) i masz jak wół napisane w oknie komend....
(ACAD2007)

Przecież pytacz chce uzyskać długość kilku polilini.
cherry34
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 18, 2005 13:42

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez sparrow » lip 12, 2009 09:15

iti_ napisał(a):Nie działa jako program: "bład: no funkction definition:VLAX-ENAME->VLA-OBJECT

mógłby ktoś sprawdzić na swojej wersji Auto Cada? Ja mam 2004.
Gdzie jest błąd?


Na początku pliku *.lsp dodaj linię:
Kod: Zaznacz cały
(vl-load-com)


pozdrawiam,
sparrow
Avatar użytkownika
sparrow
 
Posty: 380
Dołączył(a): wrz 29, 2005 20:48
Lokalizacja: Gdańsk-Jasień

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez bany21 » lip 24, 2009 22:16

witam
jestem początkujący w programach CAD. Szukam opcji która tu jest opisana tylko bardziej dla laika.

mam parę polilini połączonych ze sobą np. w postaci drzewka i szukam opcji która pozwoli mi znać sumaryczna długość tych polilini, jeżeli jest to większa ilość to sumowanie zajmuje trochę czasu.

podobnie będzie jak to będą odcinki ????
bany21
 
Posty: 11
Dołączył(a): lip 24, 2009 17:45

Re: długość polilinii - jak??!!

Postprzez z » lip 25, 2009 11:16

bany21 napisał(a):witam
jestem początkujący w programach CAD. Szukam opcji która tu jest opisana tylko bardziej dla laika.
mam parę polilini połączonych ze sobą np. w postaci drzewka i szukam opcji która pozwoli mi znać sumaryczna długość tych polilini, jeżeli jest to większa ilość to sumowanie zajmuje trochę czasu.
podobnie będzie jak to będą odcinki ????
Nie ma takiej "opcji".
Do sumowania trzeba użyć programu np. w lispie. Został podany w tym wątku. Wystarczy jeszcze raz przeczytać.
z
 
Posty: 1805
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron