_

Desktop dla drogowca CAD 2D

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Desktop dla drogowca CAD 2D

Postprzez bartoss » maja 18, 2016 21:22

Witam.
Ponieważ mój dotychczasowy wysłużony komputer HP8710p powoli dogorywa, postanowiłem kupić komputer stacjonarny.
Jestem projektantem branży drogowej i komputer będzie wykorzystywany w większości w mojej pracy, głównie CAD 2D, dużo kresek, sporo warstw, kreskowań, rastry o sporej wielkości, do tego edytory tekstu, arkusze kalkulacyjne, przeglądarka, itp.
Budżet do wydania to ok. 2900 bez monitora i obudowy. Posiadam obudowę ATX oraz 22 calowy monitor DELL.

Myślałem o takich zestawach

1. Oparty na procesorze i5 z możliwością podkręcenia:
Zasilacz XFX TS550W 120mm 80+ Bronze (P1-550S-XXB9) - 259,00
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) - 219,00
Płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3 (Rev. 1.0), Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (GA-Z97-HD3) - 398,81
Procesor Intel Core i5-4690K, 3.9GHz, 6MB, BOX (BX80646I54690K) - 1049,00
Pamięć GoodRam Play 4GB 1600MHz DDR3 CL9 (GY1600D364L9S/4G) - 4 x 70,00 - 280,00
Karta graficzna MSI Radeon R7 370, 2GB GDDR5 (256 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (R7 370 GAMING 2G) - 599,00
Napęd Asus 24F1MT - (DRW-24F1MT/BLK/B/AS) następca DRW-24F1ST/BLK/B/AS 1 - 55,00
RAZEM: 2859,81

2. Oparty na procesorze Xeon z zablokowanym mnożnikiem
Zasilacz XFX TS550W 120mm 80+ Bronze (P1-550S-XXB9) - 259,00
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) - 219,00
Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H-A, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, DVI, D-Sub, mATX - 251,50
Procesor serwerowy Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHz LGA1150 BOX (BX80646E31231V3) - 1099,00
Pamięć GoodRam Play 4GB 1600MHz DDR3 CL9 (GY1600D364L9S/4G) - 4 x 70,00 - 280,00
Karta graficzna MSI Radeon R7 370, 2GB GDDR5 (256 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (R7 370 GAMING 2G) - 599,00
Napęd Asus 24F1MT - (DRW-24F1MT/BLK/B/AS) następca DRW-24F1ST/BLK/B/AS 1 - 55,00
RAZEM: 2762,50

Możliwe że w tych konfiguracjach są jakieś błędy.
Proszę o ewentualną poprawę, ocenę, sugestie itp.
Zastanawiam się czy są to zestawienia optymalne, zbyt mocne, zbyt słabe do moich zastosowań.
Może wystarczy złożyć coś na i3 i wysokim taktowaniu?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
bartoss
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 18, 2016 20:59

Re: Desktop dla drogowca CAD 2D

Postprzez lokko-1 » maja 19, 2016 12:12

Nie wiem jakiego typu projekty robi się w Twojej branży, więc nie za bardzo pomogę.
Jedynie co rzuciło mi się w oczy to brak dysku SSD. Obecnie jest to sprzęt, który w komputerach "must be", tym bardziej, że jego ceny są przystępne.
lokko-1
 
Posty: 51
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Desktop dla drogowca CAD 2D

Postprzez bartoss » maja 19, 2016 12:58

lokko-1 napisał(a):Nie wiem jakiego typu projekty robi się w Twojej branży, więc nie za bardzo pomogę.
Jedynie co rzuciło mi się w oczy to brak dysku SSD. Obecnie jest to sprzęt, który w komputerach "must be", tym bardziej, że jego ceny są przystępne.


No myślę że SSD można spokojnie doliczyć do tych zestawów.
Może taki?
https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-p ... -c-767130/
Nie wiem za bardzo na co zwrócić uwagę przy SSD.

Jeszcze jest taka propozycja:
1 x Intel Core i7-6700 /3.4GHz, 8MB, LGA1151, BOX / i5 6500
1 x MSI B150M PRO-VDH /intel B150, DDR4, LGA1151/
1 x Crucial 16GB (2x8GB) 2133MHz CL15
1 x Gigabyte GeForce GTX 750 Ti OC 2GB DDR5 128bit (1111/5400)
1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA6001 x Asus DRW-24F1MT SATA (black)
1 x Thermaltake TR2 450W 120mm Bronze
Łącznie ok. 2900 na i7. Może by dać i5 i w tej kwocie dobrać SSD.

Co do projektów, które ja wykonuję to w większości odcinki dróg (do ok. 5km), place, parkingi, ronda, skrzyżowania.
Najczęściej projekty wykonywane są na podkładach rastrowych. Rysunki zawierają sporo warstw, kolorów, kresek, rodzajów kresek, bloków, tekstu wielowierszowego. Pracuję na Cadzie 2015 i Civilu 3D (sporadycznie).
bartoss
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 18, 2016 20:59

Re: Desktop dla drogowca CAD 2D

Postprzez Kuka » maja 19, 2016 22:02

Ostatnimi czasy zabierałem się za złożenie Peceta, to się tematem zainteresowałem. W końcu sytuacja zmusiła jednka do kupna laptopa
Po pierwsze przeczytaj wątek lokko-1 http://forum.cad.pl/nowy-pc-do-modelowania-w-aplikacji-jednow-tkowej-t84532.html
DZIĘKI LOKKO-1 za ten wątek i testy jakie przeprowadziłeś.
bartoss zrób sobie własne testy za pomocą Hwinfo - wykresy GPU, CPU, RAM podczas pracy ze swoimi plikami - zobaczysz, gdzie są deficyty. AutoCad, o ile nic sie nie zmieniło, nadal jest aplikacją jednowątkową.
Sądzę że powinieneś się kierować na jednowątkową moc procesora, tym bardziej że pracujesz w 2D. Śmiem twierdzić, że nawet integra wystarczy - zawsze możesz dokupić GPU jeśli okaże się niewystarczająca.
Ja bym sie kierował na najnowsze platformy - 5, 6 generacja. Najnowsze chipsety, ddr4. Dobra i sprawdzona płyta główna oraz szybki RAM, porządne zasilanie. SSD to komfort w każdej sytuacji. Na system i programy wystarczy 120 GB, a do tego hdd. W przypadku SATA, to może być przeciętny model. Jeśli PCIe czy mSATA, to co innego. 4GB RAM może być za mało, zwłaszcza jak przeglądarka w tle, ale 8 ok.
Podkłady rastrowe mogą nieźle przymulić AC, a pdf to juz masakra - mówie o starym sprzęcie. Wydaje mi się że w takim zastosowywaniu nic ci nie da np. więcej pamięci osobnej karty graficznej.
Kuka
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 15, 2016 20:10


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników