_

Dimetria i izometria w autocadzie.

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez Enitoren » lis 19, 2009 12:55

Muszę wykreślić model pewnego rysunku. Na zajęciach zrobiłem go w 2D na kartce papieru, no a póżniej okazało się, że mamy wykreślić go w aksonometrii. W treści zadania są podane 4 do wyboru:
1. układ dimetrii (perspektywy) kawalerskiej;
2. układ dymetrii wojskowej;
3. układ izometrii równokątnej;
4. układ dimetrii prawie prostokątnej.

Wykonałem już ten model 3D w autocadzie i teraz chciałbym go wydrukować w jednej z tych aksonometrii, żeby go poprawić ołówkiem i oddać.

1. Czy da się ustawić jedną z tych aksonometrii, a jak nie to jak ustawić LUW i rysunek, żeby wydrukowało mi się to co chce (aksonometria).

2. Jakie parametry drukowania ustawić, żeby wydrukowało mi się wszystko w skali 1:1?
Zaku
Enitoren
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 19, 2009 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez kojacek » lis 19, 2009 13:15

Enitoren napisał(a):Muszę wykreślić model pewnego rysunku. Na zajęciach zrobiłem go w 2D na kartce papieru, no a póżniej okazało się, że mamy wykreślić go w aksonometrii. W treści zadania są podane 4 do wyboru:
1. układ dimetrii (perspektywy) kawalerskiej;
2. układ dymetrii wojskowej;
3. układ izometrii równokątnej;
4. układ dimetrii prawie prostokątnej.

Wykonałem już ten model 3D w autocadzie i teraz chciałbym go wydrukować w jednej z tych aksonometrii, żeby go poprawić ołówkiem i oddać.

1. Czy da się ustawić jedną z tych aksonometrii, a jak nie to jak ustawić LUW i rysunek, żeby wydrukowało mi się to co chce (aksonometria).

2. Jakie parametry drukowania ustawić, żeby wydrukowało mi się wszystko w skali 1:1?


Nie tam żebym się wymądrzał, czy co tam... ale czy zadaniem zadania nie jest nauczenie ucznia wykonania rysunku w perspektywie jakiejś tam właśnie? , a nie wydrukowanie z programu czegoś tam?
Wiem wiem zaraz skoczycie że 21 wiek..., że to narzędzia tylko..., że teraz papier tylko do... a ołówek... (no właśnie do czego?)

to tak z "boczku" trochę ;)

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez TBartowiak » lis 19, 2009 14:22

Nie wiem ale wiem jedno że zadanie które dostał na doktoracie jeden z moich wykładowców z geometrii wykreślnej a mianowicie "przenikanie 2 parowozów" w dzisiejszch czasach jest zadaniem "bessęsu" . :-)

A co do meritum sprawy : w Acadzie polecenie _vpoint x,y,z

i np. takie polecenie _vpoint 1,1,1 pozwala na zobaczenie obiektu z punktu 1,1,1 osi jaka przebiega między punktem 0,0,0 a 1,1,1 czyli pod kątem 45' do osi X,Y,Z. Jeśli Cię interesują inne kąty to musisz umiejętnie dobrać liczby te wartości np 1,0.6666,0.5 w zależności od tego co Cię interesuje.
TBartowiak
 
Posty: 219
Dołączył(a): mar 30, 2008 15:28
Lokalizacja:

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez z » lis 19, 2009 15:47

kojacek napisał(a):
Enitoren napisał(a):Muszę wykreślić model pewnego rysunku. Na zajęciach zrobiłem go w 2D na kartce papieru, no a póżniej okazało się, że mamy wykreślić go w aksonometrii. W treści zadania są podane 4 do wyboru:
1. układ dimetrii (perspektywy) kawalerskiej;
2. układ dymetrii wojskowej;
3. układ izometrii równokątnej;
4. układ dimetrii prawie prostokątnej.

Wykonałem już ten model 3D w autocadzie i teraz chciałbym go wydrukować w jednej z tych aksonometrii, żeby go poprawić ołówkiem i oddać.

1. Czy da się ustawić jedną z tych aksonometrii, a jak nie to jak ustawić LUW i rysunek, żeby wydrukowało mi się to co chce (aksonometria).

2. Jakie parametry drukowania ustawić, żeby wydrukowało mi się wszystko w skali 1:1?


Nie tam żebym się wymądrzał, czy co tam... ale czy zadaniem zadania nie jest nauczenie ucznia wykonania rysunku w perspektywie jakiejś tam właśnie? , a nie wydrukowanie z programu czegoś tam?
Wiem wiem zaraz skoczycie że 21 wiek..., że to narzędzia tylko..., że teraz papier tylko do... a ołówek... (no właśnie do czego?)
to tak z "boczku" trochę ;)
kojacek

Nie to, żebym się wymądrzał (o 3d i aksonometrii mam blade pojęcie i w sumie nie zależy mi, czy Enitoren nie straci na tym zrzynając z ac zamiast samemu wykreślić na papierze) ale dowolną di/dy/izo można wydrukować ustawiając najsampierw model 3d w dowolnym widoku poprzez _3dorbit a następnie sru na drukarkę (będzie widać tworzące modelu), lub (chyba lepiej, bo bez tworzących) zrzucić model w bieżącym widoku na płaszczyznę poleceniem _flatshot, przełaczyć się na widok z góry i na drukarkę.
ps.
tak z "boczku" trochę, moje dziecko ostatnio było zdziwione, jak próbowałem mu wyperswadować, że przepisywanie wypracowania ze strony bryk (lub podobna) nie jest dobrym rozwiązaniem. Jednak chyba jej nastawienie trochę się zmieniło, jak zorientowała sie, że połowa klasy miała kropka w kropkę to samo (również błędy ma się rozumieć). Najbardziej jednak dziwi mnie, że nauczyciele mają to gdzieś tam.
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez TBartowiak » lis 19, 2009 16:12

Nie za bardzo mają to gdzieś bo co ambitniejsi nauczyciele orientują się co tam panie w googlach siedzi i za zrzynanko od razu leci "1" .[/quote]
TBartowiak
 
Posty: 219
Dołączył(a): mar 30, 2008 15:28
Lokalizacja:

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez Enitoren » lis 19, 2009 22:35

Nie moge tego ani wydrukować ani obrócić. W tej aksonometrii w której musze pokazać rysunek między osią x a z jest 135 stopni, no i wszystkie krawędzie równoległe do osi x są w skali 1:2, reszta 1:1. Ma ktoś pomysł jak to zrobić, żeby wszystko się prawidłowo wydrukowało?
Zaku
Enitoren
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 19, 2009 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez z » lis 20, 2009 13:10

Enitoren napisał(a):Nie moge tego ani wydrukować ani obrócić. W tej aksonometrii w której musze pokazać rysunek między osią x a z jest 135 stopni, no i wszystkie krawędzie równoległe do osi x są w skali 1:2, reszta 1:1.

Albo ja czegoś nie rozumiem, albo ty.
Widok aksonometryczny to inaczej perspektywa - widok modelu (z ukosa) 3-wymiarowego na płasko. Jak w takim razie chcesz zachować skalę we wszystkich osiach?
Enitoren napisał(a):Ma ktoś pomysł jak to zrobić, żeby wszystko się prawidłowo wydrukowało?

Wydrukuj model w 3d (są takie "drukarki" do wykonywania modeli - nawet z cukru), albo zrób go z kartonu to zachowasz wszystkie wymiary.
Co to jest "to" czego nie możesz obrócić i wydrukować? Jak objawia się ta niemożność?
Możliwe zachowania:
-model warczy na mnie z ekranu
-drukarka wydaje dziwne dźwięki
-etc.
Albo podejdziesz poważnie do tematu (rusz mózgownicą, poczytaj w guglach o aksonometrii, rzytowaniu itp bzdety) albo uznam, że tracę czas.
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez asa » lis 20, 2009 13:31

..........
Tak zupełnie na marginesie.... Kiedyś jeden z moich wykładowców zadał mi pytanie... "a jak braknie prądu...". Reasumując moim zdaniem każdy Inżynier powinien pomęczyć się troszkę ołóweczki, po to żeby docenić i umieć wykorzystać te nasze zabaweczki.
Co do obracania widoków :D, zrzucania na płaszczyznę itd, najpierw trzeba mieć opanowane założenia izo, di, itd, a potem zastanawiać jak zmusić AC, czy inne programy, do tego by to zrobiły poprawnie. Czasem moim zdaniem ta gra nie jest warta świeczki i pozostaje ... ołóweczek :D
Pozdrawiam
asa
asa
 
Posty: 497
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez kojacek » lis 20, 2009 13:31

z napisał(a): Albo ja czegoś nie rozumiem, albo ty.

Trochę on. trochę Ty ;)
z napisał(a): Widok aksonometryczny to inaczej perspektywa - widok modelu (z ukosa) 3-wymiarowego na płasko. Jak w takim razie chcesz zachować skalę we wszystkich osiach?

Te wojskowe (chyba - nie pamiętam dokładnie które) tak właśnie mają. Mają określoną skalę dla którychś z osi.
z napisał(a):(...) albo zrób go z kartonu to zachowasz wszystkie wymiary.

hmm... cały ten wątek polega na tym żeby samemu czegoś nie zrobić, a model z kartonu... jak w CAD-zie zrobić siatkę... takie coś, co się skleja i bryła jest... bo muszę model ten tego... no.. oddać...
z napisał(a):Albo podejdziesz poważnie do tematu (rusz mózgownicą, poczytaj w guglach o aksonometrii, rzytowaniu itp bzdety) albo uznam, że tracę czas.

Uznaj. W tym czasie można to było znaleźć, przeczytać, nauczyć się, zrobić ręcznie, zrobić na kompie. porównać... (ale to... czym tam trzeba ruszyć.... :?: )...

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dimetria i izometria w autocadzie.

Postprzez z » lis 20, 2009 15:51

kojacek napisał(a):Te wojskowe (chyba - nie pamiętam dokładnie które) tak właśnie mają. Mają określoną skalę dla którychś z osi.

No właśnie tego nie rozumiem (pisałem na wstępie, że nie mam pojęcia o aksonometrii, to pewnie stąd), bo pytacz chce zachować skalę we wszystkich osiach. Dlatego kazałem mu zrobić model z cukru (ew z czegoś tam, co się skleja i bryła jest)
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron